Ski's & Materiaal

Toerskimateriaal

Ontdek hier onze ski's en materiaal voor toerskiën.
Skip categories and go to listing products Skip categories and go to filters
Skip filters
Filters
€1200
€1900
BEST BEOORDEELD
€2500
€3000
€6000
€9500
NIEUWE COLLECTIE
€3000
€18899 −55%
€8502
*De uitverkoop begint op 30/9/2023
€15000 −43%
€8499
*Van ‪26/9/2023‬ tot ‪30/11/2023‬
BEST BEOORDEELD
€12000
4.5/5 Op basis van 7394 Beoordelingen in de winkels en online

WELKE UITRUSTING HEB JE ALS TOERSKIËR NODIG?

Toerskiën, alpineskiën of alpinisme op ski's: die drie termen verwijzen naar hetzelfde. Het gaat om een wintersport die klassiek alpineskiën met bergbeklimmen combineert. In plaats van in de skilift naar de top te stappen, beklimmen toerskiërs de hellingen op hun ski's. Het materiaal dat voor die activiteiten wordt gebruikt, verschilt van het klassieke skimateriaal. Alpineskiën stelt immers specifieke eisen. De gepaste ski's, schoenen en andere accessoires zijn onmisbaar om zowel het klimmen als het afdalen vlot te laten verlopen.


HOE HET JUISTE TOERSKIMATERIAAL VINDEN?

Om het toerskimateriaal te vinden dat het best op jouw behoeften is afgestemd, moet je eerst uitmaken wat je precies van je ski's, je schoenen en je bindingen verwacht.


Stel jezelf de volgende vragen:
Gericht op de beklimming of de afdaling: ben je een klassiek bergbeklimmer óf een ambitieus alpineskiër die snel van een helling of over een piste wil glijden?
Ondergrond: aan welke soort sneeuw geef je de voorkeur? Om in poedersneeuw te skiën, heb je ander materiaal nodig dan om hellingen met vaste en bevroren sneeuw te overwinnen.
Helling: hoeveel verticale meters wil je tijdens het toerskiën overbruggen?
Ervaring: hoeveel ervaring heb je (met alpine- of toerskiën)?


Als je bergen wil beklimmen, is het gewicht van je uitrusting van groot belang. Gaat het vooral om afdalingen, kies dan eerder voor soepel materiaal dat voldoende stabiliteit biedt. Beginners hebben er alle belang bij te opteren voor een lichte uitrusting die hen comfort en ondersteuning biedt.


SKI'S, VELLEN EN NOPPEN VOOR BEKLIMMINGEN EN AFDALINGEN

In tegenstelling tot andere types ski's, zijn toerski's niet voor één specifiek gebruik ontwikkeld. Je komt er dus een helling mee op, maar je kan er ook mee afdalen. Om het klimmen te vergemakkelijken, zijn toerski's veelal soepel en licht. Kies voor een kort model, met een body die 5 tot 15 cm korter is dan bij een klassieke ski. De lengte van je ski's hangt echter ook van andere factoren af. Zo gebruiken ervaren toerskiërs langere ski's. Dat is ook het geval voor pisteskiërs die aan hoge snelheid van een helling willen glijden.


Algemene regel:
• hoe lichter en korter de ski, hoe makkelijker het klimmen wordt;
• hoe zwaarder en langer de ski, hoe stabieler en soepeler die is tijdens afdalingen.


Kortom, bij de aankoop van toerski's moet je goed nadenken: wil je ze vooral gebruiken om te klimmen of om af te dalen?

Naast degelijke ski's, vormen vellen en noppen een belangrijk onderdeel van je toerski-uitrusting. De vellen kleven op de ski's en voorkomen dat je op een helling naar achter glijdt. Op heel gladde en bevroren pistes kunnen de vellen op zich niet voor voldoende grip zorgen. In dat geval heb je noppen nodig om stevig in de sneeuw te staan.


TOERSKISCHOENEN: FREERIDE, SPEED OF POLYVALENT

Net als de ski's, worden schoenen voor alpineskiërs in verschillende categorieën ondergebracht. Onderstaande kenmerken vormen de basis voor het verschil in schoenen naargelang het gebruik:
• gewicht;
• Hoe beweeglijk en flexibel zijn de schoenen tijdens afdalingen?
• daalprestaties: welke stabiliteit en welk comfort bieden de schoenen tijdens het dalen?


Schoenen voor freetouring: de ideale uitrusting voor all-terrain liefhebbers

Zoals de naam al aangeeft, houden schoenen voor freetouring het midden tussen freerideschoenen en klassieke wandelschoenen. Het zijn stabiele skischoenen. Ze zijn populair bij wie houdt van snelle en moeilijke afdalingen buiten de afgebakende pistes. En met reden: dergelijke schoenen zorgen voor een optimale krachtoverdracht naar de ondergrond.


Net als 'echte' freerideschoenen, hebben ze een vrij hoge flex (stijfheid). Ze zorgen voor optimale grip tijdens het afdalen. Ze zijn onder meer veel lichter dan de typische schoenen voor alpineskiërs, en dat valt vooral op tijdens het klimmen. Schoenen voor freetouring zijn echter zwaarder dan andere toerskischoenen, wat beklimmingen iets lastiger maakt en bijgevolg een uitstekende lichaamsconditie vereist.


Speed toerskischoenen: lichtgewichten voor ambitieuze skiërs die op de top mikken

Op zoek naar aangepast schoeisel voor sportieve tochten met lange en snelle beklimmingen? In dat geval heeft u een snelle toerskischoen nodig. Skischoenen voor freetouring zijn eerder ontwikkeld met het oog op afdalingen. Speed skischoenen zijn vederlicht en onderscheiden zich vooral dankzij hun enorm comfort tijdens beklimmingen.


Polyvalente toerskischoenen: flexibele boots met interessante prestaties

Hou je als wintersportliefhebber van lange skitochten buiten de platgetreden paden om, met eerder matige hellingen onderweg? Draag dan polyvalente toerskischoenen. Die houden eigenlijk het midden tussen comfortabele klimschoenen en stevige schoenen om te dalen. Ze zijn licht en houden je voeten beweeglijk. De prestaties van dergelijke schoenen tijdens afdalingen zijn dan ook interessant.


TOERBINDINGEN: JOUW LINK MET JE SKI'S

Hou je van snelle afdalingen of ben je eerder een 'klimmer'? Hoe dan ook, zorg er altijd voor dat je ski's, je skischoenen en je bindingen op je activiteit afgestemd zijn.


Lichte toerski's - vooral bedoeld voor beklimmingen - combineer je het best met schoenen en bindingen die ook voor beklimmingen geschikt zijn. Om het klimmen te vergemakkelijken, plaats je een toerbinding vooraan, zodat de hiel achteraan van de grond loskomt. Tijdens de volgende afdaling kan je de binding weer meer naar achter schuiven.


We onderscheiden bindingen van elkaar op basis van het bindsysteem:
• verbindingselementen;
• bevestiging van de pennen;
• gebruiksgemak;
• gewicht;
• grote stabiliteit;
• voor lange en zware beklimmingen;
• voor beginners, korte beklimmingen en freeriders.


Naast het type binding is de DIN-waarde (Z-waarde) een belangrijke factor om bij de aankoop van toerski's in de gaten te houden. Die waarde verwijst naar hoe makkelijk de binding loskomt wanneer je valt of een plotse schok te verwerken krijgt. Voorzichtige en trage skiërs die niet veel wegen, kunnen opteren voor bindingen met een lage Z-waarde. Ben je zwaarder en hou je van snel toerskiën? Zorg ervoor dat de DIN-waarde hoger ligt.


TOERSKISTOKKEN

Skistokken zoals die in het alpineskiën worden gebruikt, zijn tijdens het toerskiën slechts in bepaalde omstandigheden nodig. Specifieke toerskistokken vergemakkelijken beklimmingen en laten je tijdens het afdalen optimaal genieten. Kies de juiste accessoires op basis van onderstaande criteria.


Tellers

Om in poedersneeuw te kunnen skiën, moeten je skistokken zo breed mogelijke tellers hebben. Zo zakken ze niet te diep in de sneeuw. Stokken met kleinere tellers zijn meer geschikt voor een harde ondergrond.


Advies: de punt van de skistok moet ongeveer 89 cm boven de schotel liggen. Het gedeelte van de skistok dat rechtstreeks met de ondergrond in aanraking komt, moet uit hard en stevig materiaal bestaan om voldoende grip te bieden, zelfs op een bevroren ondergrond.


Handgreep en riempje

De handgrepen van toerskistokken bestaan meestal uit kurk, rubber of EVA-schuim. De keuze van het meest geschikte materiaal is in de eerste plaats een kwestie van smaak. Zorg er evenwel voor dat de stokken goed in de hand liggen. Idealiter kies je dan ook voor ergonomisch gevormde handgrepen.


Instelbaarheid

Niet-verstelbare skistokken zijn doorgaans lichter en stabieler dan de modellen die je in hoogte kan verstellen. Anderzijds passen die zich moeilijker aan de route (klimmen of dalen), de ondergrond en de sneeuwkwaliteit aan. Plooistokken en telescopische stokken vormen een mooi alternatief.


Plooistokken bestaan uit drie delen, veelal door een connector bij elkaar gehouden. Ze zijn lichter en kleiner, en dus makkelijker op te bergen. Anderzijds kunnen ze makkelijker breken of beschadigd raken.


Precies daarom, geven veel skiërs de voorkeur aan zogenaamd 'telescopische' skistokken die met behulp van een vergrendelingssysteem (of met bouten die op een bepaalde hoogte kunnen worden vastgezet) op de juiste hoogte kunnen worden ingesteld. Telescopische stokken bieden meer instelmogelijkheden dan plooistokken.


DE JUISTE ACCESSOIRES VOOR TOERSKIËRS

Toerskiërs brengen meestal meer tijd op de piste door dan klassieke skiërs of freeriders. Een degelijke toerrugzak is dan ook geen overbodige luxe om je accessoires, je mondvoorraad en je beschermingsmateriaal (tegen lawines) te kunnen meenemen.. Afhankelijk van de duur van je uitstappen, kan je rugzakken in verschillende afmetingen overwegen.
• Een kleine rugzak met een inhoud van 20 tot 25 liter is geschikt voor daguitstappen.
• Een grotere rugzak (zowat 40 liter) is bestemd voor meerdaagse trektochten en weegt ook zwaarder.
• Een zogenaamde 'ABS-rugzak' verhoogt je veiligheid bij lawines, maar is een stuk zwaarder dan een doorsnee toerrugzak.


Om je skimateriaal comfortabel te kunnen vervoeren, biedt DECATHLON ook een breed gamma aan transporttassen voor ski's en skischoenen.


☄☄☄

FAQ


Hoe duur is een toerski-uitrusting?

Zorg in de eerste plaats voor een uitrusting die op je behoeften is afgestemd. Een toerski-uitrusting is niet noodzakelijk duur. Bij DECATHLON vind je een ruime keuze aan betaalbare ski's, skischoenen en skistokken met bijhorende accessoires voor toerskiërs.


Een toerskirugzak: wat is het ideale volume?

Een grote toerskirugzak biedt meer opbergruimte dan een model met een kleinere inhoud. Een grote rugzak weegt echter zwaarder! Aangezien het gewicht onderweg niet onbelangrijk is, koop je het best een rugzak die niet groter is dan nodig. Voor daguitstappen volstaat een inhoud van 20 tot 25 liter. Ga je regelmatig enkele dagen op trektocht, kies dan voor een model met de inhoud van 40 liter.


Toerski-uitrusting voor kinderen: waarop moet ik letten?

Ook kinderen moeten van toerskiën met het hele gezin kunnen genieten. Dat kan, als ze de basistechnieken van skiën beheersen en voldoende in conditie zijn om die uitdaging aan te kunnen. Er bestaan tegenwoordig trouwens speciaal voor kinderen ontwikkelde toerski's, bindingen en skischoenen.


De meeste kinderen kunnen vanaf de leeftijd van acht jaar de ski's op. Kinderen met een beetje ervaring kunnen al zelf naar beneden skiën en tijdens het klimmen speciale sneeuwraketten dragen. Skischoenen die speciaal voor skiërs buiten de piste (freeriders) werden ontwikkeld, zitten bijzonder comfortabel, en zijn dus heel geschikt voor kinderen.


Kies voor zo licht mogelijke skistokken die niet te lang zijn. Laat kinderen ook functionele, ademende en waterafstotende kledij dragen. Voor hun eigen veiligheid horen ze ook een lawinepieper te dragen.


Hoe lang gaan de vellen van toerski's mee?

De levensduur van skivellen wordt niet alleen bepaald door hun kwaliteit, maar vooral door hun onderhoud en zorgvuldige bewaring. Wanneer je ze niet gebruikt (in de zomermaanden, bijvoorbeeld), moet je ze op een droge plek bij omgevingstemperaturen bewaren. Volg zeker de instructies van de fabrikant.


Hoe zorg dragen voor skivellen?

Om de vellen schoon te maken, kan je het oppervlak doorgaans met een vochtige doek reinigen. Voor hardnekkige vlekken bestaan er speciale schoonmaakproducten. Met behulp van een spray en een applicatiespons kan je de vellen opnieuw impregneren. Gebruik sowieso een schone en droge spons om het product aan te brengen. Zijn de randen gerafeld, knip de franjes dan af met een nagelschaartje en brandt alles met een aansteker dicht. Ook de hechtende zijde van het vel moet regelmatig worden onderhouden. Met behulp van een pincet of een scherp mes kan je het meeste vuil verwijderen (dennennaalden, keitjes, bladeren). De overige vuilresten zijn delicater. Schakel eventueel een vakman in om de hechtlaag te vernieuwen. Wil je voorkomen dat de skivellen te vuil worden, vermijdt dan dat de hechtzijde met de ondergrond in contact komt.

Laat ze kiezen