Transport

Bescherming in rust

Na een intensieve werksessie of wanneer je je paard vervoert, is het aan te raden om rustbandages te gebruiken. Ontdek waarom ze nuttig zijn en hoe je ze moet aanbrengen!

Waarvoor dienen ze?

Rustbandages worden gebruikt op stal of tijdens transport, maar nooit tijdens het rijden. Ze worden altijd gebruikt in combinatie met onderbandages die je kunt doordrenken met een verfrissend product zoals een gel, of met klei voor een betere doorbloeding.Bandages dienen om de benen te laten rusten en worden dus aangebracht na een intensieve werksessie. De warmte bevordert de bloedsomloop en de drainage.Ze worden ook regelmatig gebruikt tijdens transport, alleen of onder transportbeschermers. In combinatie met die laatste laten ze de benen rusten en beschermen ze tegelijk tegen schokken.

Rustbandages zijn gemaakt van tricot in acryljersey, terwijl polobandages gemaakt zijn van fleece. Werkbandages zijn veel dunner en bevatten relatief veel elastische materialen.Rustbandages zijn heel zacht en soepel. De sluiting is altijd voorzien van klittenband. Ze moeten stevig, elastisch en zacht zijn om comfortabel te zitten en een optimale ondersteuning te bieden.

De breedte varieert van 10 tot 13 centimeter: hoe breder de bandage, hoe meer grip die heeft en hoe beter hij blijft zitten.De lengte varieert van 3 tot 5 meter. Langere bandages zijn moeilijker aan te brengen, maar hebben een beter thermisch effect.

Transport

Hoe breng je bandages aan?  

De benen van je paard moeten in ieder geval perfect schoon zijn. Dat is heel belangrijk, omdat de meeste samentrekkende of ontspannende producten moeten worden aangebracht op vochtige benen.

~Nadat je de bandage hebt aangebracht, controleer je of de onderbandages nergens plooitjes hebben. Normaal gesproken is de bandage al uitgerekt tijdens het rollen. Zorg voor een lichte en gelijkmatige spanning bij het aanbrengen, zodat de bandages goed op hun plaats blijven.~Voor het bepalen van de juiste spanning geldt: oefening baart kunst!

TRANSPORT

Onze tips 

Een goed opgerolde bandage is makkelijker aan te brengen.~Begin met oprollen aan het uiteinde met het klittenband en rol dit uiteinde naar binnen.~Omdat rustbandages snel vies worden, is het aan te raden om te zorgen voor minstens twee sets, zodat je kunt afwisselen.~Gebruik een antidekenbijter als je paard bijt aan zijn bandages.