de ideale voetbalschoen

Bestaat de perfecte voetbalschoen?

Elke voetbalspeler heeft het zich ongetwijfeld wel al eens afgevraagd: wat is nu eigenlijk de ideale voetbalschoen?

Presteren kan enkel als je stevig in je schoenen staat!

Het lijkt misschien vanzelfsprekend maar als je op het top van je kunnen wilt presteren heb je schoenen nodig die aan je behoeftes, je spel, je lichaamsgewicht, ... aangepast zijn. Laat je niet verleiden om de meest stijlvolle of duurste schoen te kopen. Dat is immers niet altijd de juiste keuze. Om het met de woorden van onze ervaren podoloog te zeggen: "Comfort is doorslaggevend voor een voetbalschoen. Zorg ervoor dat de techniciteit van de schoen aangepast is aan je niveau, het terrein en je biomechanica."

de ideale voetbalschoen

Hou rekening met comfort, lichtheid, duurzaamheid, ... 

Zoals ik al zei, moet je altijd voor een comfortabele schoen kiezen. Het is cruciaal dat je je goed voelt, zodat je je op je spel kunt concentreren en eventuele hinder en pijntjes achterwege blijven. Daarnaast moet je ook rekening houden met je spelstijl.

Ben je eerder een vrij harde speler die het contact niet schuwt? Kies dan voor een stevige schoen en vermijd zeer lichte modellen die meer focussen op balgevoel en minder bescherming bieden bij stevige contacten.

Ben je eerder een balkunstenaar die graag de bal voelt? Kies dan voor een licht paar schoenen dat je haast amper rond je voet voelt zitten. Herken je je niet meteen in een van de bovenstaande profielen? Kies dan voor een schoen met de belangrijkste voordelen waar alle voetballers naar op zoek zijn. Zo profiteer je van een allround comfortabele voetbalschoen.

de perfecte voetbalschoen

De biomechanica van je voet, absoluut niet vergeten!

De biomechanica van het lichaam en in het bijzonder van de voet, met andere woorden de studie van de verschillende anatomische structuren en hun werking, heeft ook een invloed op de keuze van je voetbalschoenen. Houd dan ook zeker en vast rekening met mogelijke dysfuncties aan je voet of enkel. Die kunnen bijvoorbeeld blessures voorkomen.

De risico's van een niet-aangepaste schoen?  

"Een groot aantal blessures is te wijten aan slecht gekozen schoenen. Meer dan 90% van de rugproblemen wordt veroorzaakt door onze voeten", zegt onze podoloog. Slecht aangepaste schoenen kunnen dus een risico inhouden voor je gezondheid met blessures aan je voeten, enkels, benen of je rug als gevolg.

Het is dus ontzettend belangrijk dat je de nodige aandacht aan je belangrijkste 'werkinstrument' besteedt. Je schoenen zijn immers de 'missing link' tussen je voeten en het magische grasveld. 

Bestaat er een model dat alle anderen overtreft?

De meningen zijn verdeeld als we het over de beste voetbalschoen aller tijden hebben. Net zoals bij de eindeloze discussie of Ronaldo of Messi de beste speler ter wereld is, lijken we ook hier geen eenduidig antwoord te kunnen geven. Er spelen immers tal van criteria een rol. Elk individu en elk terrein zijn verschillend. Onze tip: ga te rade bij een podoloog.