Hoe kies ik een karabiner?

D-vormig of HMS, met schroefsysteem of automatisch... er bestaan verschillende soorten karabiners.

Een karabiner voor klimmen kies je op basis van 3 criteria: je gebruik, de vorm en het vergrendelsysteem.

karabiner simond

Gebruik

Klimkarabiners

Bedoeld om te klimmen, worden in hoofdzaak gebruikt op klimsetjes of klemblokjes en houden de klimmer tegen bij een val.

Zekeringskarabiners

Voorzien van een ring die de snapper vastzet op de karabiner zodat het risico voor opengaan minimaal is. Dit type karabiner dient voornamelijk om te zekeren, om een relais te installeren, voor rappel afdalingen, om je te beveiligen aan je persoonlijke vanglijn ...

De vorm

De vorm bepaalt hoe je de karabiner zult gebruiken.

D-vorm

D-vormige karabiners worden gebruikt om je vast te zetten (aan het einde van een lanyard) of te beveiligen (uitsluitend met een Grigri). Karabiners in D-vorm zijn, bij dezelfde diameter, sterker dan peervormige karabiners omdat de trekkracht dichter bij de lengteas van de karabiner wordt uitgeoefend.

Peervorm (hms)

HMS karabiners kunnen worden gebruikt om te zekeren (met alle soorten zekerapparaten of met een halve mastworp) of om jezelf te zekeren (aan het uiteinde van de vanglijn of met een mastworp rond het touw). Door de vorm gaat de snapper verder open en daardoor is dit type karabiner gemakkelijker te manipuleren.

Het vergrendelsysteem

Er zijn 2 soorten vergrendelsystemen bij zekeringskarabiners.

Schroefvergrendeling

Dit is het meest klassieke systeem, met een ring op een snapper met schroefdraad.

Automatische vergrendeling

Met 2 of 3 bewegingen (afhankelijk van het model) van de ring kun je de karabiner openen. Het grootste voordeel is dat de ring automatische weer sluit, er is dus geen gevaar dat je vergeet hem dicht te doen.

Hoe kies ik een karabiner?

David

Productmanager klimmen

Sommige modellen van karabiner, zoals de modellen BLC van Simond, hebben een systeem om de karabiner zo vast te maken aan de klimgordel dat hij altijd in de lengteas werkt, voor een maximale sterkte.