handballen

Hoe kies je een handbal?

Als je op een hoger niveau speelt, worden de ballen doorgaans geregeld door de club. Maar als je wat vaker wilt trainen of tijdens het weekend graag handbal speelt met je vrienden, komt het erop aan om een goede bal te vinden als aanvulling op je handbaluitrusting.

De grootte van de handbal

De grootte van de bal is het eerste criterium waarmee je rekening moet houden bij de aankoop van een handbal. Bij handbal wordt de bal gekozen volgens de leeftijd en het niveau van de spelers. Er zijn 4 verschillende maten:

Hoe kies je een handbal?

Maat 00

Deze bal is bedoeld voor kinderen jonger dan 8 jaar.

Maat 02 

Deze bal heeft een omtrek van 54 tot 56 cm en weegt tussen 325 en 375 gram. Hij wordt gebruikt door meisjes/vrouwen vanaf 14 jaar en door jongens tussen 12 en 16 jaar.

Maat 03 

Dit is de aanbevolen maat voor mannenteams. Deze bal heeft een omtrek van 58 tot 60 cm en weegt 425 tot 475 gram.

Maat 01 

Een bal in maat 01 is ideaal voor jongens tot 12 jaar en voor meisjes tot 14 jaar. Hij heeft een omtrek van 50 tot 52 cm en weegt tussen 290 en 330 gram. 

De samenstelling van de handbal

Naast de grootte van de bal is ook de samenstelling belangrijk. Tijdens een handbalwedstrijd krijgt de bal immers heel wat te verduren. De bal moet dus bestand zijn tegen vrij agressieve slagen als je wilt dat hij lang meegaat. Een handbal bestaat uit 3 delen: de panelen, de onderlagen en de binnenbal. Er zijn 32 panelen op de bal. Ze zijn gewoonlijk zeshoekig qua vorm, maar ze kunnen ook een vijfhoekige vorm hebben. De vijfhoekige vorm heeft het voordeel dat er dan minder draden nodig zijn. De panelen worden meestal met de hand genaaid. Een handbal moet verplicht een matte antislipcoating hebben: de buitenlaag kan dus van leer of synthetisch materiaal worden gemaakt. Een handbal bevat ook twee, drie of vier onderlagen. Hoogwaardige ballen hebben onderlagen in polyester. Een rubberen coating zorgt voor een uitstekende sterkte, terwijl een PU (polyurethaan elastomeer) bekleding zorgt voor een langere levensduur en een aangenamer gevoel. PU blijft ook soepeler, zelfs in erg koude zalen. Een coating van TPU (thermoplastisch polyurethaan elastomeer) in combinatie met een schuimlaag garandeert soepelheid. De binnenbal kan van latex of butyl zijn. Een binnenbal van latex heeft het voordeel dat het een goedkoop en natuurlijk materiaal is, maar het heeft wel de neiging om wat te gaan lossen, wat een weerslag heeft op het baltraject. Een binnenbal van butyl zorgt dan weer voor een zeer goed drukbehoud. 

handballen

Onderhoud en gebruik

Net als je shirt of je handbalschoenen moet de bal je ook maximaal comfort bieden. Het balgevoel moet dus zo aangenaam mogelijk zijn, maar de bal moet ook goed beet te pakken zijn. Sommige ballen hebben een buitenbekleding die erg veel grip biedt, terwijl andere dan weer meer soepelheid bieden. Wat het onderhoud betreft, moet je beseffen dat een lederen bal iets meer onderhoud nodig heeft dan een synthetische.

We raden je aan om een lederen bal regelmatig in te wrijven met natuurlijke plantaardige hars. Je houdt daar het best rekening mee bij je keuze van je handbal. Ten slotte is handbal, net als volleybal of voetbal, een sport die zowel binnen als buiten wordt gespeeld. Als je buiten handbal speelt, koop dan een bal die niet alleen binnen, maar ook buiten kan worden gebruikt.