Hoe kies je een paardendeken? -titel

Welk deken voor jouw paard?

Deken of geen deken ... En welk dan juist? Heeft het koud? Of net te warm? Het zijn haast existentiële vragen, en dat terwijl de eerste herfstkou door het land trekt. Dit zijn onze tips om het juiste deken te kiezen zodat jouw paard zich goed voelt.

Hoe kies je een paardendeken? -1

Scheren? of een wintervacht?

Als je van plan bent je paard dagelijks te trainen, gaat de voorkeur uit naar scheren. Als je de natuur laat begaan en je paard met een wintervacht als een knuffelbeer traint, zal het waarschijnlijk behoorlijk zweten! Als je paard dan helemaal in het zweet staat, zal je het moeten helpen drogen zodat het geen kou vat, of erger, ziek wordt! Hoe?

=> Ofwel door de tijd te nemen en ermee te wandelen tot de vacht droog is.

=> Ofwel door het zadel af te nemen en een zweetdeken te gebruiken om het vocht op te nemen (type badstof of fleece). Maar goed, dat vraagt allemaal tijd, tijd die je misschien niet hebt ...

Daarmee is het beslist, we zullen het scheren! Maar zo eenvoudig is het ook weer niet: aangezien je zijn natuurlijke bescherming wegneemt, zal je paard niet genoeg warmte kunnen opwekken, dus moet je het bedekken!

Welke warmte?

Wat zorgt ervoor dat het ene deken warmer is dan het andere? Daarvoor moet je kijken naar het gramgewicht van het deken, dat is de dikte van de wattenvulling binnenin het product.

Bij Decathlon voegen we dikte van het deken toe aan de naam van het product, om u te helpen het deken met de juiste warmte te kiezen! Dit zijn enkele aanwijzingen om de dikte van jouw deken aan te passen naargelang het seizoen en de regio waarin je woont:

=> 200 g: voor temperaturen die niet lager zakken dan 10 °C;

=> 300 g: voor temperaturen tussen 0 en 10 °C;

=> 400 g: voor temperaturen onder nul.

Deze aanwijzingen zijn indicatief. Je paard kan het sneller of net minder snel koud hebben, of het er kan een verschil zijn naargelang je in een meer of minder vochtig klimaat woont waar de gevoelstemperatuur anders is dan de werkelijke temperatuur. Net als bij ons kun je verschillende laagjes gebruiken om je paard meer warmte te bieden. Je ziet geregeld een fleece onder een groot deken: zorg er dan voor dat de twee lagen jouw paard niet kwetsen door te schuren.

Bij Decathlon zetten we de wattering van het deken in de naam van het product, om je te helpen de juiste graad van warmte te kiezen!

Vergeet niet om rekening te houden met temperatuurschommelingen, die in bepaalde regio's en op bepaalde periodes van het jaar behoorlijk groot kunnen zijn. Dat wil zeggen dat je misschien redelijk frisse temperaturen hebt 's nachts en 's ochtends, maar dat het snel opwarmt overdag. In dit geval raden we aan om 's nachts en overdag een ander deken te gebruiken voor het comfort van je paard.

Waterdicht of niet?

Is een waterdicht deken nodig?

Ja, als je paard buiten staat. Een waterdicht, ademend en schuurbestendig deken zal het beschermen tegen de weersomstandigheden.

Waterdichte dekens hebben speciale comfortplooien (voor meer bewegingsvrijheid) en een flap achteraan die beschermt tegen de wind en slecht weer.

Nee, als je paard in een stal staat. In dat geval, zonder te moeten, kun je gerust kiezen voor een "binnendeken". Als je paard in de stal staat maar dagelijks een uur in de paddock doorbrengt, kan je toch kiezen voor een waterdicht deken, twee vliegen in één klap.

Hoe kies je een paardendeken? para4

Een sterk paardendeken

De weerstand van een deken is bijzonder belangrijk als je paard in de wei staat (schuring met bomen, ...) of als hij van het "destructor"-type is of zo'n maatje heeft. Dan hebben we het over bijten in het deken (in het zijne ... of jammer genoeg dat van de andere paarden). De weerstand wordt uitgedrukt in 'denier' of 'D' en dekens tussen 600 en 1200 denier komen het vaakst voor.  Hoe hoger de D-waarde of denierwaarde, hoe sterker het deken. Het spreekt voor zich dat een buitendeken beter bestand is tegen schuren dan een staldeken.

Welke maat voor het paardendeken?

De maat van dekens wordt uitgedrukt in cm en komt overeen met de ruglengte van het paard (van aan de schoft tot de staartimplant). De maten in onze tabellen (website, winkel) zijn indicatief "gewoon" paard. Als het een potig en/of zwaar paard is, kan je gerust voor een maatje groter kiezen. Kies altijd de juiste maat voor het deken: te klein en je paard zou zich kunnen blesseren, te groot en het zou kunnen afzakken en de schoft blokkeren of eenvoudigweg omgekeerd gaan hangen. 

Het is ook belangrijk om de gekruiste singels (onderaan de buik) goed af te stellen. Ze mogen niet te veel spannen, waardoor ze je paard kunnen hinderen, maar als ze te los hangen, kan je paard een achterbeen erdoor steken, wat erg gevaarlijk is. Wat betreft de bilkoorden moeten de singels niet te strak of te los worden aangespannen, zij zorgen ervoor dat het deken niet opzij draait.

Hoe kies je een paardendeken? -5

En wat als mijn paard niet geschoren is 

Een paard dat niet geschoren is zal uit zichzelf "een vacht groeien" als bescherming tegen de kou, waardoor het niet altijd nodig is het nog te bedekken. Als het echter erg koud is, kun je een licht deken gebruiken. Als je paard in de wei staat, kan het probleemloos de winter door zonder deken als het een afdak heeft en kan schuilen. Een paard in de wei is bijna altijd in beweging, waardoor het uit zichzelf op natuurlijke wijze warm krijgt. Is je paard echter ziek of al wat ouder, dan zal zijn weerstand niet meer optimaal zijn. Je moet de bescherming dan ook afstemmen aan zijn toestand.

Hoe kies je een paardendeken? -6

Extra tips

Sommige paarden hebben last van schuurplekken op hun vacht door de wrijving met het deken. Je kunt ze daartegen beschermen door een schoftbeschermer te gebruiken. Bepaalde paarden houden ervan te rollen, vergeet dus niet om hun dekens regelmatig schoon te maken om te voorkomen dat de huid geïrriteerd raakt of het paard zelf gekwetst zou raken. Vergeet niet om je buitendeken na iedere wasbeurt opnieuw waterdicht te maken. Aarzel niet om bij een professional te gaan om de dekens te laten wassen. Er wordt dan gebruik gemaakt van aangepast wasmiddel (meestal BIO), een geschikte wastemperatuur en natuurlijke droging. Bovendien zal hij ongetwijfeld voorstellen om de kleine beschadigingen te herstellen en de gebroken sluitingen te vervangen.

jepaardweerinvormkrijgen-para7

Denk eraan om voor het comfort het deken geleidelijk af te nemen om te groot temperatuurverschil te vermijden. Je kunt het in twee plooien en over de lenden laten hangen, zodat ze goed warm blijft tot je het paard bestijgt.

Om te weten of je paard het warm genoeg heeft, kun je de oren aanraken. Als het uiteinde van het oor koud is, dan is je paard wellicht niet voldoende bedekt. Als je paard het te koud heeft, kun je een fleece toevoegen onder het grote deken of gewoon een neckcover op de hals van je paard leggen.