hoef

Waarom en hoe moet je de hoeven verzorgen?

De dagelijkse verzorging om je paard "goed op zijn hoeven" te helpen voelen.

We kunnen het niet genoeg benadrukken: het is heel belangrijk om de hoeven van een paard goed te verzorgen! Denk eraan bij de dagelijkse verzorging van je paard en lees hier hoe je zorgt dat je paard zich "goed op zijn hoeven" voelt.

hoeven

De hoeven reinigen en invetten 

Om de hoeven van je paard in topvorm te houden, moet je ze dagelijks reinigen en regelmatig invetten.

Voor de training gebruik je best een hoevenkrabber om vuil en steentjes te verwijderen die het neerzetten van de hoef kunnen hinderen en ertoe kunnen leiden dat je paard mank gaat lopen. 

Na de training om het (vaak vochtige) zand te verwijderen en zo het risico op rotstraal te beperken. Nadat je de zolen gereinigd hebt, kun je de hoeven invetten als het hoefhoorn behoefte heeft aan hydratatie.

Kies de juiste verzorging op basis van de seizoenen en hun invloed op de kwaliteit van het hoefhoorn.

In de zomer zijn de hoeven vaak droog of zelfs broos

Hydraterende zalf (zwart, geel of groen) op basis van laurier of lijnzaad helpt om het hoefhoorn soepel te houden en te hydrateren. Dit type zalf is geschikt voor de normale, regelmatige verzorging van gezonde hoeven en kan het hele jaar door gebruikt worden. Door het vet blijven de hoeven flexibel en vangen ze schokken beter op. Ook hoefolie wordt vaak gebruikt om droge en broze hoeven te hydrateren en soepel te maken.  

In de winter zijn hoeven eerder zacht en hebben ze de neiging om te rotten.

Zalf op basis van teer maakt de hoefwanden droger. Noorse teer voorkomt dat de hoefstraal en de zool beschadigd raken. Deze producten zijn aanbevolen bij rotte, zachte of stinkende hoefstralen. Ze beschermen de straal tegen vocht en maken of houden de hoeven gezond. Er bestaan ook specifieke producten om de straal te behandelen en weer gezond te maken. In de winter worden sommige zalven harder en kun je ze moeilijk aanbrengen. In dat geval kun je beter kiezen voor olie, die gemakkelijker in de hoeven dringt en hydrateert. 

Hoe vaak moet je de producten aanbrengen?

Vet en olie: er bestaan geen vaste regels! Elke dag, een paar keer per week ... Alles hangt af van de staat van de hoeven van je paard en van zijn leefomgeving (in de wei of op stal). Het is echter belangrijk om de hoeven niet in te vetten net voordat de hoefsmid komt.

Noorse teer: breng de teer alleen aan op de zool en niet op de hoefwanden of de kroonrand (de grens tussen het hoorn en de huid), om de hoorngroei niet te hinderen. Het is geen hoevenvet, maar een specifiek product dat je beter niet te vaak kunt gebruiken. Het droogt het hoorn uit en is dus eerder geschikt voor in de winter of voor paarden met een zachte of stinkende hoefstraal.

hoef

De rol van de hoefsmid 

Om de hoeven in goede conditie te houden, is het belangrijk dat de hoefsmid regelmatig langskomt.

Om de hoeven af te steken: het overtollige hoorn wordt verwijderd met behoud van de grootte en vorm van de hoef. Je kunt dit vergelijken met nagels knippen voor ons.

Om de hoeven te beslaan: de hoefsmid brengt een ijzer aan op de hoeven om de beenstand te corrigeren of meer comfort te bieden bij intensieve trainingen of op een bepaalde ondergrond.   

Hoe vaak moet de hoefsmid komen? Het hoorn van een paardenhoef groeit ongeveer 1 cm per maand. Om de hoeven in goede conditie te houden, wordt doorgaans aanbevolen om je paard elke 6 tot 8 weken te laten beslaan. Het is afhankelijk van de hoorngroei. Bespreek dit gerust met je hoefsmid.