danse decathlon

Hoe weet je of een sport iets voor jou is?  

Je wilt graag een nieuwe sport gaan doen, maar je weet niet of je dat wel kan? Wij leggen uit waarom het een goed teken is als het zweet je uitbreekt!

Je hebt plezier in het sporten, maar het wil allemaal niet zo lukken? Er is een sport in het bijzonder die je leuk vindt, maar voorlopig levert die enkel zweet en spierpijn op?

Dan hebben wij goed nieuws voor je: dat overkomt iedereen. Dus als je je afvraagt of een sport wel iets voor jou is, dan delen wij hierbij onze mening en onze ervaring. Het gegarandeerd juiste antwoord, zonder quizjes of persoonlijkheidstests. We hebben het hier over de absolute basis: je doelstellingen en je plezier.

Een sport ontdekken: sporters aan het woord

"Ik heb een jaar judo gedaan. Ik heb de gele band gehaald, maar uiteindelijk vond ik het toch te wild. Ik was 7 jaar oud" Thomas, DECATHLON.

En dat is maar goed ook, want wij vinden dat sporten in de eerste plaats leuk en fijn moet zijn! Voor mij persoonlijk is het mijn liefde voor basketbal die mij als het even kan naar de playground doet gaan, waar ik een schitterende 2/16 gooi en 6 keer de bal verlies. Mijn sportieve activiteiten hebben meer te maken met spontaneïteit en nieuwsgierigheid dan met resultaten of prestaties.

Mijn meest recente ontdekkingen? Crosstraining: 40 minuten van zeer intensief ontdekken met niet weinig transpiratie tot gevolg, maar vooral ook een vloed aan endorfines waar ik de hele dag op voortkan, en American Football: een namiddag in het park met een stel vrienden en een bal voor enkele ver van officieel erkende passes, ideaal om te genieten van de mooie dagen, al levert het wat spierpijn op.

Kortom, het belangrijkste is dat je het voor je lol doet, en dat je ervan geniet. Zeker als je een nieuwe sport probeert, na een onderbreking weer gaat sporten of je er voor de eerste keer aan zet.   Want laat ons eerlijk zijn, je eerste stappen kunnen misschien wel spectaculair zijn, ze zijn vaak verre van perfect. Dus is het belangrijk om het plezier en de goede moed erin te houden.

Hoe vind je een sport die bij jou past?

Hoewel je goed voelen dus al een doel op zich is als je gaat sporten, is het natuurlijk niet het enige doel. We zetten de redenen even kort op een rijtje, zodat je goed weet wat je wilt voor je je in een nieuw sportief avontuur stort.

Afvallen of juist spieren kweken, ontspannen of je uitleven, met anderen sporten of alleen en bijna zonder materiaal... het is allemaal mogelijk in het brede aanbod aan sporten.

Als je wilt afvallen, probeer dan hardlopen, fietsen of boksen. En nu we het toch over gewicht hebben, als je spieren wilt kweken, moet je gewichtheffen: recht naar de fitness met bijbehorende halterschijven dus.

Als je je wilt uitleven kan je het leuke met het lichamelijke combineren: body jump, racketsport... Aan het andere uiteinde liggen yoga of wandelen, die de nadruk juist leggen op ontspanning.

Als je nieuwe mensen wilt ontmoeten en je sportervaringen wilt delen, kies je best voor een club en een teamsport! En wil je gaan sporten zonder al te diep in de buidel te tasten, zijn wandelen, hardlopen of lichamelijke oefeningen thuis een ideale manier om met weinig uitrusting toch veel plezier te beleven.

Als je dit zo leest, lijkt dit misschien vanzelfsprekend, maar het kan toch helpen om voor je begint een goed idee te hebben van waar je naar op zoek bent. Dat voorkomt dat je bijvoorbeeld aan synchroonzwemmen gaat doen voordat je aan gewoon zwemmen begint (een waargebeurd verhaal dat eindigde in jaren van wedstrijden synchroonzwemmen en het coachen ervan).

En je bespaart jezelf enkele verrassingen met zwaardere consequenties.

quel sport est fait pour moi ?

Nieuwe sport: eerste resultaten

Nu je wat meer duidelijkheid hebt over de invloed van je doelstellingen op de keuze van je sport, kunnen we het even over de resultaten hebben. De kans is groot dat de eerste resultaten niet bepaald die zijn waar je op zit te wachten: rol de loper maar uit voor zweet en spierpijn!

TRANSPIREREN IS GOED VOOR DE GEZONDHEID! Het is misschien niet het meest glamoureuze resultaat van sporten, maar transpiratie is een uitstekende indicator van de voordelen van sport voor je gezondheid! Als je met een nieuwe discipline begint en je bent na tien minuten al nat van het zweet, dan is het logisch dat je gaat denken dat je misschien beter een postzegelverzameling was begonnen in plaats van een rit op de MTB. Maar transpiratie is juist het bewijs van alle voordelen die sporten heeft voor je lichaam: je lichaam reageert op je lichamelijke activiteit en verwijdert gif- en afvalstoffen.

Het is zeker geen teken van een gebrek aan lichamelijke conditie. Als je je training badend in het zweet eindigt, is dat een uiting van het vermogen van je lichaam om zich aan het sporten aan te passen. En ten slotte is het heel professioneel om je training in het zweet te eindigen, en het is helemaal niet slecht voor de moraal!

Het verloop van spierpijn

Het andere directe resultaat van je lichaam is spierpijn! Over het algemeen begint dit heel zachtjes, om dan twee dagen na je training de piek te bereiken en daarna weer af te zwakken.   Als je wilt herstellen van een heel gamma aan spierpijnen, zijn excentrieke bewegingen (waarbij de spier samentrekt én langer wordt) bijzonder effectief. Wat wil dat zeggen? Traag omlaag gaan bij rekoefeningen, hardlopen in de afdaling...

Kortom: wanneer je spieren je beweging afremmen. Dat is overigens ook waarom het met spierpijn in de benen moeilijker is om een trap af dan een trap op te lopen. Het goede nieuws is dat dit zeer efficiënte oefeningen zijn om spiermassa mee te kweken!

Over het algemeen krijg je spierpijn als je een beweging of oefening uitvoert waar je niet aan gewoon bent (als je bijvoorbeeld tot de lente wacht om het American Football weer op te nemen). De kans is dus groot dat ze enthousiast de kop op zal steken als je een nieuwe sport ontdekt.

Enkele tips om hier zo snel mogelijk vanaf te raken:

- Vergeet niet te stretchen na de training. Als je al last hebt van spierpijn, houd het dan bij licht stretchen om de spier niet nog meer te belasten.

- Eet voeding die rijk is aan magnesium (noten, peulvruchten) en drink water met mineraalzouten.

- Als je niet wilt wachten tot het voorbij gaat, probeer dan af te wisselen tussen verschillende activiteiten en oefeningen, zodat je niet altijd dezelfde spieren belast. En doe jezelf een plezier: een warm bad en een massage zijn goede manieren om je spierpijn te verlichten. Ze kunnen zelfs een extra motivatie zijn om nieuwe sporten te blijven ontdekken.

En als je geen spierpijn meer krijgt na het sporten?  Dan is je lichaam gewoon geraakt aan de lichaamsbeweging. Dat is misschien het moment om eindelijk nog eens die judo te proberen.

Een geschikte sport voor jou is in de eerste plaats een sport die je leuk vindt en die past bij waar jij naar op zoek bent. En verrassingen en zweetdruppels horen er nu eenmaal bij!