Yoga apps

De leukste gratis meditatie-en mindfulness tools

Bewust stilstaan,  bewust te ademen, bewust bewegen, veel sporters en atleten weten goed waarom en passen het al toe in hun trainingstrategie. We verzamelden onze favoriete gratis apps en online tools, zodat jij ook aan de slag kan!

Meditatie en yoga apps

Mediteren kan je leren...

Wanneer je even de tijd neemt om tot jezelf te komen en je gedachten en je lichaam waar te nemen, creëer je een uniek moment van ruimte en vrijheid in je hoofd, weg van alle druk en beslommeringen die elke dag op ons afkomen. De kalmte en rust die je jezelf elke dag cadeau doet, genereert na verloop van tijd ook nieuwe inzichten, creativiteit en meer zelfvertrouwen. 

Je zal merken dat het in het begin misschien wat moeizaam gaat, maar na een tijdje zal het je lukken om meer en meer connectie te maken met jezelf, en zo ook een meer authentieke ontspannen persoon wordt in het dagelijkse leven.

Na een poosje merk je dat het vlot, dat het beter gaat, en dat je makkelijker kan ontspannen, of beter presteert en meer geniet van je sport. 

Tai Chi, Qi Gong

Vind rust in beweging 

Yoga is ondertussen alom bekend als tool om te ontspannen en rust te vinden, maar ook de Chinese tegenhangers Tai Chi en Qi Gong winnen de laatste jaren aan populariteit. Misschien heb je er al van gehoord, of zag je ooit een groep mensen langzaam bewegen in een park.

Beide Chinese disciplines lopen een beetje over in elkaar. Bij Qi Gong of Tai Chi ga je telkens een aaneenschakeling van verschillende dynamisch, vloeiend en ontzettend aangename en vooral rustgevende bewegingen beoefenen. Tai Chi vindt zijn oorsprong in krijgskunst, Qi Gong in de traditionele Chinese geneeskunde.

hart coherentie oefeningen

Just breathe...

Naast meditatie kunnen we door eenvoudige ademhalingstechnieken ons hart zodanig trainen, dat we onszelf meer in balans voelen. De technieken zijn simpel en spelen met het versnellen vertragen van onze ademhaling en onze hartslag. Als we inademen versnelt onze hartslag en als we uitademen vertraagt die. Als we het in- en uitademen op een regelmatig tempo afwisselen slaat het hart op een coherente manier.

Stress kan je hartslag enorm versnellen. Hierdoor raakt het evenwicht tussen tussen spanning en ontspanning verstoord. De coherentie tussen hart, lichaam en ademhaling is dan helemaal zoek.

Je hartritme kan je makkelijk zelf bestuderen via een monitor, zo zal je zien dat de variatie in ons hartritme ons veel vertelt over onze veerkracht. Negatieve gevoelens (frustratie, angst, boosheid) leiden tot een incoherent en grillig patroon, positieve gevoelens (waardering, liefde, plezier) zorgt voor een rustig golvend patroon.

Een hartcoherentiecoach kan je helpen in het oefenen van bepaalde ademhalingstechnieken, voor een goed gevoel, maar ook om onze sportprestaties en focus te verbeteren. Ook hier kun je jezelf "trainen" met een digitale coach via een app of video. Zo kan je oefenen waar en wanneer je wil.