tb-forelvissen-waterlichaam

Welke uitrusting heb je nodig als beginnende forelvisser in vijvers?

Iedereen heeft wel een vijver in de buurt waar forel in te vinden is. Toch is het niet altijd gemakkelijk om te weten welke uitrusting je precies nodig hebt om naar deze soms wantrouwige vissen te hengelen.

forelvissen-hengel

De hengel

Een goede hengel is onmisbaar om je aas ver te kunnen uitwerpen. Hoe verder je werpt, hoe langer en krachtiger je hengel moet zijn. Wil je een veelzijdige hengel, kies er dan een met een lengte van 3 tot 4 meter. Het werpgewicht van je hengel is het gewicht van de montage die je kunt uitwerpen. Het meest veelzijdige werpgewicht ligt tussen 3 en 20 g.

Je kan kiezen voor een uitschuifbare hengel of een oversteekhengel. Beide zijn even efficiënt, maar het verschil zit hem in het comfort. Je kiest zelf de hengel die qua opbergmogelijkheden en comfort het best bij je past.

forelvissen-molen

De molen

Ook deze heb je nodig, omdat je reservelijn erop zit. De maat van je molen wordt per merk anders weergegeven, bijvoorbeeld 30 of 3000. Deze aanduiding staat voor de lengte van de lijn die je op je molen kan winden.

Als je gaat forelvissen, ben je niets met een te grote of een te kleine molen. Een veelzijdige maat van 20 of 2000 tot 30 of 3000 is perfect.

forelvissen-lijn

De lijn

Een lijnlengte van 150 meter volstaat perfect om op forel te vissen in vijvers. Je kan er ver mee uitwerpen en hebt nog voldoende reservelijn over als je te kampen hebt met een strijdbare vis die aan je lijn trekt.

Wat de diameter betreft: die wordt doorgaans aangepast aan de kleur van het water. Hoe helderder het water, hoe meer je gebaat bent met een dunne lijn die minder opvalt.

Kies zelf een lijn met een diameter van 16/100 tot 22/100 volgens je voorkeur. Deze lijnen zijn het meest veelzijdig.

De montage

De manier waarop je je aas aanbiedt heeft een invloed op je slaagkansen als visser. De meest veelzijdige montage is een montage met dobber. Dat is een klassieker. Het werkt altijd, op welk water je ook gaat vissen.

Wij raden je aan om kant-en-klaar gemonteerde lijnen te gebruiken, die je meteen op je lijn kan bevestigen.

Het grammage van de lijn wordt op de dobber aangegeven. Je kiest zelf het grammage dat het beste past bij het formaat van je lokaas. Hoe kleiner je lokaas, hoe lager het grammage moet zijn. Hoe groter je lokaas, hoe hoger het grammage moet zijn.

Lokaas

Je kan verschillende soorten lokaas gebruiken om op forel te vissen in vijvers.

Kunstaas

- Forellendeeg is een klassieker voor het forelvissen in vijvers. Het werkt erg efficiënt voor de vissen die in het begin van het seizoen (van maart tot mei) worden uitgezet.

- Kunstlarven en -wormen zijn erg handig als je je aas lang wil bewaren bij koude of warme temperaturen.

#TIP VAN CAPERLAN: als je met forellendeeg vist, gebruik dan een haak met spiraalveer waar je aas langer aan blijft hangen.

Natuurlijk aas

- Levende larven zijn erg in trek bij forel en behoren dus onmiskenbaar tot het meest efficiënte lokaas.

- Aardwormen vormen het meest veelzijdige aas, waarmee je ook andere vissoorten kunt vangen die in je vijver rondzwemmen.

 

Nu weet je welk materiaal je nodig hebt om je aan de kant van de dichtstbijzijnde vijver te installeren. Wij wensen je veel plezier bij je eerste ervaringen met het forelvissen en hopelijk sla je er meteen een aantal aan de haak!