Unselected
Mag je ieder weekend een wedstrijd lopen?

Mag je ieder weekend een wedstrijd lopen?

Ben jij ook onverzadigbaar? Je hebt de wedstrijd amper uitgelopen en denkt al aan de volgende zondag om te profiteren van de vorm van het moment…

Unselected

Maar is het wel zo verstandig om elk weekend een rugnummer op te spelden? 

Unselected

Je loopt voor het plezier

Hoewel hardlopen een eenvoudige sport is, zijn er verschillende beweegredenen: je kan lopen om je goed te voelen, te vermageren, vooruitgang te boeken of om nieuwe routes te ontdekken. En het leuke aan de loopsport is dat lopers met uiteenlopende doelstellingen probleemloos samen aan een wedstrijd kunnen beginnen!

Het leeuwendeel van de 12 miljoen hardlopers in Frankrijk neemt niet of amper deel aan wedstrijden (47% loopt er slechts één per jaar*). Toch zie je regelmatig vrijetijdslopers zonder een echt doel verschijnen aan de start, vaker zelfs dan competitielopers. Aangezien ze de wedstrijd niet zien als een prestatie, leveren ze hun inspanning in een gecontroleerd en aangenaam tempo en genieten ze ervan te lopen in groep, op een onbekend parcours, in plaats van zich te gaan overtreffen en te streven naar een hoge ranking of scherpe tijd. Door hun reserves niet tot op de bodem aan te spreken, behouden deze lopers een zekere fysieke en mentale frisheid die sommigen kan stimuleren om week na week wedstrijden te lopen zonder enig teken van vermoeidheid! In dit opzicht, en zolang je naar je lichaam luistert, is het perfect mogelijk om je in te schrijven voor meerdere wedstrijden zonder blessures op te lopen.

Unselected

Doel competitie

Andere sporters zweren dan weer bij hun tijd, hun klassement, en dus de prestatie. Als je je hierin herkent, is je motivatie nooit groter dan wanneer je aan de startlijn staat om jezelf te overtreffen, om je grenzen te verleggen.

Anders dan bij het vorige lopersprofiel, is het niet mogelijk om regelmatig wedstrijden te lopen en ook nog eens duurzaam vooruitgang te boeken en te presteren, ook op korte afstanden. De vermoeidheid na de intense inspanning van een wedstrijd laten wegebben vergt meer tijd, waardoor je dus veel meer recuperatietijd nodig hebt. Door vaak aan de start te verschijnen, zou je een progressieve vermoeidheid opstapelen waardoor je sowieso in een fysieke of mentale dip zou belanden… Daarom is het belangrijk om je seizoen nauwgezet te plannen, anders zou je stagneren, achteruitgaan of je zelfs blesseren. 

Unselected

Maar hoeveel wedstrijden dan per jaar?

Als je wil pieken in een bepaalde wedstrijd in je seizoen, moet je een specifiek trainingsprogramma volgen, van 8 tot 12 weken, waarin je ook een oefenwedstrijd kan voorzien om je fysieke paraatheid te testen.

In een seizoen kan je je maar 2 tot 3 dergelijke trainingsprogramma's opleggen omdat ze moeten worden onderbroken door recuperatieperiodes (van 2 weken voor een wedstrijd over een korte afstand tot 6 weken na een marathon of lange trailwedstrijd) waarin je moet pauzeren om je lichaam te laten herstellen.

Zelfs met een competitiegeest blijft het haalbaar om je in te schrijven voor een wedstrijd om een lange loopsessie te vervangen en zo de monotonie en de eenzaamheid te breken, maar dan wel op voorwaarde dat je in staat bent om op de rem te gaan staan en rekening te houden met de intensiteit die je hebt voorzien in je trainingsprogramma! Met 3 echte doelen in het jaar en de voorbereiding die daarmee gepaard gaat, neem je dus best niet deel aan meer dan 6 tot 8 wedstrijden per jaar, of een tiental als je in staat bent om jezelf in te tomen voor sommige wedstrijden die passen binnen je trainingsprogramma.

De ene wedstrijd na de andere lopen is geen goed idee om duurzaam vooruitgang te boeken maar, afhankelijk van ieders motivatie, kan het wel een manier zijn om je vorm te behouden zolang je de wedstrijd ziet als een training. En als je competitiegeest toch de bovenhand haalt in de toekomst, maak je kalender dan minder zwaar zodat je kan pieken op het juiste moment!