decathlon coach

Sport-apps met coaching: hoe werkt het?

Alles wat je wilde weten over sport-apps die je ook coachen. Wees gewaarschuwd: als je nog twijfelt of dat wel iets voor jou is, krijg je na het lezen beslist zin om ermee te starten ;-)

Een sportcoach bij je thuis en steeds bij de hand op je smartphone, het kan! Om meer te weten te komen over sport-apps met coaching, trokken we naar Julie Guery.
Julie is al meer dan 20 jaar coach en ontwikkelt trainingssessies en -schema's voor de Decathlon Coach app. Ze legt ons uit hoe het werkt en wat de voordelen zijn van virtuele coaching.

decathlon coach

1/ Sporten met een coaching-app: wat zijn de voordelen?

- Het is goed voor je lichaam. Op precies dezelfde manier als sporten met een coach of in een sportzaal. Op voorwaarde natuurlijk dat je de instructies van de app goed volgt. De positieve effecten zijn talrijk en hangen af van je motivatie: meer spieren, gewicht verliezen of gewoonweg je conditie verbeteren. Met een beetje motivatie en discipline om goed te trainen, komen je doelen al snel binnen bereik ;-)

 

- Een waaier aan sporten binnen handbereik op je smartphone. Wat je favoriete sport ook is, er is ongetwijfeld een coaching app die bij je past. Er zijn ook multisport-apps waarmee je verschillende sporten kan uitproberen. Iets zegt ons dat jouw favoriete sport beslist bij de 60 sporten van de Decathlon Coach app zit.

 

- Trainingen voor elk niveau. Er zijn aangepaste trainingsschema's voor beginners en voor meer ervaren sporters. De meeste coaching apps bieden ook de mogelijkheid om je prestaties van elke sessie bij te houden en je vorderingen op te volgen.

 

- De flexibiliteit. Met een virtuele coach kan je sporten wanneer en waar~je wil. Julie benadrukt dat het vooral een "afspraak met jezelf" is. Je organiseert zelf je agenda en kiest een sessie of training die je perfect kan inplannen in je bezigheden. Nog een voordeel: je hebt geen enkel excuus meer om een training over te slaan, zelfs al ben je op vakantie aan het andere eind van de wereld!

 

- Het prijskaartje. Heel laag, sommige apps zijn zelfs helemaal gratis. Goed om te weten: de Decathlon Coach app is gratis, er is geen premium versie waar je voor moet betalen, en dat ongeacht je trainingsschema.

decathlon coach

2/ Een paar tips voor wie wil beginnen met een coaching app?

- Ga langs bij je huisarts voor een check-up. Dat raden we heel sterk aan. In het bijzonder als je opnieuw begint te sporten. Julie vertelt: "Het is uiterst belangrijk dat je eerst even langsgaat bij je huisarts, in staat bent om je lichamelijke conditie te beoordelen en goed luistert naar je lichaam om te weten of je voor een intensieve cardiotraining of toch beter voor rustige spiertraining kiest". Kortom, kies vooral een activiteit "die past bij wat je wil bereiken en die je bevalt, en ga niet over je grenzen".

 

- Bepaal hoe gemotiveerd je bent. Een van de nadelen van sport-apps is dat er geen echte coach naast je staat. Als je net iets te weinig motivatie hebt, kan je misschien beter kiezen voor een paar sessies met een personal trainer. Later, wanneer goede gewoontes al een deel van je leefstijl zijn, kan je je nog altijd laten verleiden door virtuele coaching ;-)

3/ Is virtuele coaching wel echte coaching? 

Ja. Julie, coach en ontwikkelaar van sessies met coaching en trainingsschema's voor de Decathlon Coach app, vertelt: "Alle programma's worden samengesteld door een professionele coach. En dat geldt voor alle sporten die de app aanbiedt.

Meestal bestaat een sessie uit 3 delen, net als bij een training in een sportzaal: de opwarming, de eigenlijke training en de cooling down of stretching.

De trainingsschema's zijn gespreid over meerdere weken en opgesteld op basis van je doel, niveau en verwachtingen.

Bovendien is er veel aandacht voor de feedback en beoordelingen van gebruikers om zo goed mogelijk te voldoen aan de verwachtingen en behoeften: "de gebruikers inspireren ons en brengen ons op nieuwe ideeën voor ons aanbod". Een uitstekende reden om de app geregeld bij te werken.

4/ Bonus: ik heb de decathlon coach app getest

Ik begin bij het begin: de app downloaden. In amper 5 minuutjes is mijn coach op zak geïnstalleerd. En dat zonder dat ik ook maar een eurocent heb uitgegeven. Dat zit dus al goed.

Ik schrijf me voor het eerst in, en dus vraagt de virtuele coach me om mijn 4 favoriete sporten te selecteren uit een lange lijst die gaat van golf tot skating langlaufen (echt).

Daarna moet ik mijn gewicht en lichaamslengte opgeven. Blijkbaar is dat geen misplaatste nieuwsgierigheid, maar zijn die gegevens noodzakelijk om me beter en persoonlijker te helpen en om te berekenen hoeveel calorieën ik verbrand. Bovendien belooft de app me dat hij mijn gegevens niet zal doorgeven aan anderen. Vooruit dan maar.

Nadat ik de basisinformatie heb ingevuld, kom ik op een startpagina. Daar moet ik een keuze maken uit een heleboel mogelijkheden. Het menu ziet er alvast veelbelovend uit. Ik kan kiezen uit een trainingsschema, een vrije sessie of een sessie met begeleiding van een coach. Het wordt een sessie met coach.

Stap 1: een sport kiezen. Ik ga voor krachttraining.

Stap 2: een doel kiezen. Er worden me verschillende sessies voorgesteld. Ik selecteer opdrukoefeningen. Om het niet te ingewikkeld te maken, en dat is ook krachttraining ;-)

Voordat ik het filmpje opstart, krijg ik een samenvatting van de sessie, van het benodigde materiaal en van alle oefeningen. Voor mij is dat echt wel handig, want mijn basiskennis mocht wel even opgefrist voor ik echt van start ga.

Nadat ik alle details heb gezien, begin ik met mijn sessie. Alles wordt uitvoerig uitgelegd, eerst doet mijn coach alle bewegingen voor en dan is het mijn beurt. Ik krijg de tijd om goed te kijken en de bewegingen in mijn hoofd te prenten voordat ik ze zelf doe. De sessie duurt 33 minuten en eindigt met stretchoefeningen. Ik had de coach laten weten dat ik een beginner ben. En daar werd rekening mee gehouden, het ging me allemaal behoorlijk goed af.

Na de training geeft de app aan hoeveel calorieën ik heb verbrand en krijg ik nog tips om goed te recupereren en mijn volgende sessies voor te bereiden.

Alles wordt geregistreerd op mijn profiel zodat ik mijn resultaten en vorderingen kan opvolgen. Dat is wel handig, vooral omdat ik de Decathlon Coach app kan synchroniseren met mijn horloge of activity tracker.

Ik kan zelfs vrienden uitnodigen. En ze uitdagen op afstand, ongeacht waar ze zijn. Een goed alternatief als het niet uitkomt om samen te sporten ;-)

Kortom, een sport-app met coaching is het perfecte alternatief wanneer je het sporten zelf wil inplannen, op je eigen tempo. Zelfs al heb je maar een paar minuten per dag tijd om te sporten.

Met een beetje discipline, goed luisteren naar wat je nodig hebt en een gezondheidscheck-up voor je begint, is er geen enkele reden waarom je niet met succes weer in conditie kan komen.