Raphaël

Tips van raphaël voor je eerste marathon

Raphaël vertelt ons wat hij met marathons heeft.

42 kilometer en 195 meter. Een marathon fascineert en intimideert, altijd. In 2012 heeft Raphaël Mathonet, die tot dan toe vooral amateurvoetballer was, de mythische afstand voor het eerst aangepakt. Sindsdien is het voor deze "doorsnee loper" een jaarlijks doel geworden. Maar wat loopt hij achterna? Raphaël vertelt ons wat hij met marathons heeft.

Raphaël

Een beetje overgewicht in combinatie met een weddenschap stuwde Raphaël naar een eerste marathon in 2012. “Ik had ook zin in een serieuze uitdaging", verduidelijkt de 38-jarige Luikenaar. "In 2011 had ik de halve marathon van Brussel gelopen. Toen ik de emoties van de marathonlopers bij de aankomst zag (de marathon vond op hetzelfde moment plaats als de halve marathon, n.v.d.r.), dacht ik: dat wil ik op een dag ook meemaken.” Zijn eerste ervaring op de 42 km zou Raphaël beleven in Rotterdam, waar hij de afstand in iets meer dan 3,5 uur aflegde. Hij herinnert het zich nog heel precies. “Die eerste marathon blijft in mijn geheugen gegrift. Bij de finish voelde ik me nog redelijk goed. Van kilometer 33 tot het einde kwamen er veel emoties los. Vanaf kilometer 39 voelde ik louter positiviteit. Ik was zeker dat ik het zou halen. Ook wist ik dat mijn vrouw en mijn broer bij de aankomst stonden te wachten. Dat geeft je energie!"

Sindsdien houdt het niet meer op, met min of meer één marathon per jaar. In acht deelnames heeft Raphaël hoogtepunten gekend, zoals in Rotterdam in 2016 of in Keulen in 2018 (waar hij met 3u11’24’’ zijn persoonlijk record vestigde, n.v.d.r.), maar ook een dieptepunt. “Dat was paradoxaal genoeg in Amsterdam in 2013, waar ik mijn tijd met 15 minuten verbeterde. Maar de prijs die ik ervoor betaalde: nooit meer. Ik vertrok te snel en had niet voldoende gedronken onderweg. De laatste acht kilometer waren een hel. Ik was uitgedroogd, had last van krampen. Het was angstaanjagend. Sindsdien pak ik het anders aan, mik ik meer op de aangename kant." Dat aangename begint zelfs al tijdens de voorbereiding. "Ik ben heel streng en cartesiaans. Voor het voorbereiden van een marathon is dat een sterkte en een voordeel. Om mijn plan op te stellen vertrok ik van informatie op het internet. Met de tips van geharde collega's en mijn eigen ervaring erbovenop kan ik sindsdien een aangepast en gepersonaliseerd plan bijeenpuzzelen."

Raphaël

Wat adviseert hij mensen die het er ook op zouden willen wagen?

"Het codewoord is je eigen trainingsschema respecteren, te beginnen met de lengte van je afstanden. Dat is voor mij veruit het belangrijkste. Je moet er ook een goede levensstijl op na houden, voldoende rusten. Maar als je je schema respecteert, kun je het al behoorlijk ver schoppen.” Gezonde en evenwichtige voeding is uiteraard aangeraden tijdens de 12 weken voorbereidingstijd (en zelfs nog eerder), ook al blijken enkele inbreuken op je eigen afspraken onvermijdelijk ... "Persoonlijk heb ik het de eerste maand altijd moeilijk, want de wedstrijd is dan nog veraf", legt Raphaël uit. Met nog twee maanden te gaan begin ik verzadigde vetten en geraffineerde suikers te schrappen. En de laatste drie weken doe ik een bijzondere inspanning. Ik drink minder alcohol en let erop dat ik veel goede proteïnen eet."

Raphaël

"Een realistisch doel kiezen in verhouding tot de voorbereiding"

In de loop der jaren heeft Raphaël zich een paar knepen eigen gemaakt om er op de dag zelf te staan. Zonder daarom de waarheid in pacht te hebben. "Massa's raadgevingen heb ik gekregen, sommige daarvan werken en andere niet", lacht de Luikenaar. "Op de dag van de wedstrijd zijn voedings- en hydratatietechnieken uiterst belangrijk. Daarmee kun je heel wat energie uitsparen. De juiste lichaamshouding, niet te vaak op je horloge kijken ... Voor mij zijn dat details die er geleidelijk voor zorgen dat je kostbare minuten wint." Net als (bijna) elke marathonloper heeft de man die nog altijd zaalvoetbal speelt een paar fouten gemaakt, die hij niet meer zal maken.

“De eerste, en dan kom ik terug op mijn ervaring in Amsterdam, is te snel vertrekken. Je mag niet euforisch worden als je vleugels lijkt te krijgen. Ook moet je in staat zijn jezelf een realistisch doel te stellen, dat in verhouding staat tot het verloop van je voorbereiding. Daartoe ben ik intussen in staat." Een scherpe tijd neerzetten is niet wat deze vader ertoe aanzet marathons te blijven lopen, wel andere aspecten van de wedstrijd, aspecten die het iconische karakter ervan vergroten. "Misschien knijp ik er nog een paar seconden of minuten af, maar ik mik niet op de symbolische kaap van drie uur", geeft Raphaël toe. "Maar de vier windstreken leren kennen door aan leuke marathons deel te nemen, dat trekt me wel aan. Van mijn broer kreeg ik een boek waarin de origineelste marathons over heel de wereld staan. Enkele ervan heb ik al kunnen afvinken (lacht). En ik heb nog flink wat tijd. Zaalvoetbal zie ik mezelf nog 5 of 6 jaar spelen. Maar lopen zou ik nog 30 of 40 jaar kunnen doen. Qua toekomstvooruitzicht lijkt me dat wel wat."

Zichzelf willen overtreffen, een gevoel dat bij ieder vertrek present is, ook dat is hoe dan ook een factor waardoor Raphaël blijft lopen. "Zolang die wil er is, ga ik ermee door", besluit hij. "De marathon is en blijft een magische wedstrijd omdat hij zo onvoorspelbaar is, in schril contrast met de strenge kant van de voorbereiding erop. Ook hou ik van de nederigheid die je moet bewaren ten opzichte van deze wedstrijd. Bij de halve marathon kan iedereen op een minuut na zeggen op welke tijd hij mikt. Bij een marathon is dat een stuk minder zeker." De marathon, het blijft een mythe.

Trends

Minder dan twee uur
Op 12 oktober 2019 werd de Keniaan Eliud Kipchoge de eerste man die op de marathon onder de twee uur bleef, tijdens de Ineos 1:59 Challenge die in Wenen plaatsvond. Het record van 1u59’40’’ werd echter niet gehomologeerd, gezien het kunstmatig karakter van de wedstrijd. Kipchoge is echter ook houder van het officiële wereldrecord. Dat vestigde hij op 16 september 2018 in Berlijn, toen hij 2u01’39’’ liep.

Ongewone records
Eliud Kipchoge heeft weliswaar de beste tijden op zijn naam, maar jaar na jaar worden op de marathon nog meer records verbeterd, het ene al merkwaardiger dan het andere. Zo greep de Duitser Felix Mayerhöfer in 2017 in Hamburg het wereldrecord marathon lopen in driedelig pak. Zijn tijd: 2u42’59’’. Lang niet slecht. Een ander record: de marathon gelopen terwijl men een tennisbal op een racket op en neer laat wippen. Het staat op naam van de Australiër Alistair Kealty, in 4u28’52’’.

Eén marathon per continent
Zeven marathons lopen, in zeven dagen tijd, op zeven continenten: welkom op de “World Marathon Challenge®”. Deze enigszins geschifte wedstrijd ontstond in 2015. Vorig jaar stonden er 24 mannen en 13 vrouwen aan de start. De editie 2020 vond plaats van 6 tot en met 12 februari van Novolazarevskaya (Antarctica) naar Miami (Noord-Amerika), via Kaapstad (Afrika), Perth (Oceanië), Dubai (Azië), Madrid (Europa) en Fortaleza (Zuid-Amerika). Een programma om u tegen te zeggen!

Het alfabet
Het marathonalfabet is een concept dat onder de meest gemotiveerde marathonlopers in trek is. Wat houdt dit in? Per letter van het alfabet een marathon lopen, van Amsterdam tot Zürich. 26 marathons dus, om de wereld op je eigen ritme te verkennen. De volgorde mag je zelf kiezen.