coup droit de défence

De verdedigende forehand

Wie zei dat de forehand alleen een aanvallende slag kan zijn? Steeds vaker wordt de forehand vanuit de verdediging gebruikt, een onbetwistbaar wapen om je tegenstander een extra bal te laten spelen.

Niet tevreden zijn met een eenvoudige vlakke bal in het speelveld van de tegenstander is een troef om je tegenstander geen makkelijke bal te geven, of zelf het heft weer in handen te krijgen.

De verdedigende forehand lijkt op een squashslag, en is niet zo makkelijk uit te voeren omdat hij een redelijk hoog risicogehalte inhoudt. De bedoeling van deze slag is simpelweg om de bal nog een extra keer in het spel te houden wanneer je in de verdediging verzeild bent geraakt. Op deze slag zit veel slice-effect en het traject van de bal blijft best zo laag mogelijk.

coup droit de défense

Hoe ziet een goede verdedigende forehand eruit?

Normaal gezien zit je in een penibele situatie wanneer je deze slag moet gebruiken. Belangrijk is dus dat je de houding goed onder de knie krijgt, zodat je dankzij de plaatsing van je bal zo veel mogelijk tijd wint.

 

1) De benen: Je zet je linkerbeen voor je rechterbeen (voor linkshandigen omgekeerd), de benen dus gekruist, om tijd en lengte te winnen voor deze verdedigende bal.

 

2) De beweging: De voorbereiding van je slag begint zeer hoog, bijna boven je hoofd. Je laat je arm dan redelijk 'agressief' zakken naar de bal toe, om er lichtjes onder te zitten en een slice-effect mee te geven aan de bal. We spreken ook wel eens van de bal "afkappen". 

 

3) De houding: Blijf zo recht mogelijk staan door je bovenlichaam op te spannen. Zo verlies je geen controle over de bal.

Op een gravel-ondergrond kan je ook naar de bal toeschuiven met de benen wijd, vooraleer je de bal slaat. Hierdoor ben je nadien sneller weer vertrokken voor de volgende bal.

glisser

Het traject van je bal bevindt zich best tussen de 10 cm en 50 cm boven de netband, want anders wordt je verdedigende forehand een makkelijke bal voor je tegenstander. Als je deze bal laag kan houden, is dat lang geen sinecure om hiermee een punt af te maken.

We hebben je nu de basis uitgelegd om een verdedigende forehand te slaan. Nu is het aan jou om deze te leren gebruiken tijdens je trainingen :-) !