De voordelen van crosstraining voor lopers

De voordelen van crosstraining voor lopers

Met crosstraining bedoelen we het toevoegen van andere complementaire sporten in je looptraining, zoals fietsen, zwemmen en krachttraining, die elk van hen een positieve invloed hebben op je loopprestaties. Maar vaak is dit gewoon onbekend voor lopers. Deze andere sporten zorgen er nochtans voor dat je je goede algemene fysiek behoudt en zelfs verbetert, en dat zonder de vele schokken die je lichaam te verduren krijgt terwijl je loopt.

Onschatbare voordelen

Je bent mentaal en fysiek sterker! Regelmatig switchen tussen de verschillende sporten boost je reeds ontwikkelde kwaliteiten en scherpt diegene aan die nog te verbeteren zijn.

- Op het mentale niveau betekent de afwisseling tussen andere sporten dat je eentonigheid geen kans geeft. Je ziet het plezier in van verschillende, andere inspanningen. Vooral tijdens de koude maanden van het jaar kan dit zeer aangenaam zijn.

- Op het fysieke niveau betekent 'crosstraining' dat je een completere sportliefhebber wordt, met steeds meer kwaliteiten en betere prestaties.

Waar hou je best rekening mee?

Om van de vele voordelen van crosstraining te genieten, moet je wel met bepaalde zaken rekening houden:

- Pas je sportactiviteit aan aan het huidige seizoen. Het tweede deel van de herfst en de winter zijn bijvoorbeeld ideaal voor een wekelijkse zwemsessie. Aarzel niet om enkele crawllessen te nemen. Je techniek en prestaties hebben er alleen maar baat bij.

- Je kiest best voor inspanningen die enigszins verschillen van die van het lopen. De fiets is een zeer goed voorbeeld. Of het nu op de weg is of op de rollen, je kan (na een opwarming) herhaaldelijk lange en intense inspanningen afwisselen met rustperiodes. Je kan spelen met de weerstand (op de rollen) of met het stijgingspercentage (heuvels) om te trainen op je quadriceps en hamstrings.

- Door te veel te focussen op zijn eigen sport, verliest een loper in de loop der jaren aan spierspanning, -soepelheid en kracht, voornamelijk in het bovenlichaam. Een gevarieerd spierverstevigingsprogramma kan hiervoor deels de oplossing zijn. Richt je vooral op de versteviging van de zone met de buikspieren. Let natuurlijk wel op dat je de oefeningen niet te zwaar maakt.

Hoe plan je het in in je trainingsschema?

Alles hangt natuurlijk af van je wekelijkse looptrainingen en het al dan niet volgen van een wedstrijd. In de wintermaanden - tijdens de 'semesterbreak' bij velen - kan "crosstraining" ervoor zorgen dat je toch actief bezig blijft, zonder de vaak belaste zones nog verder te belasten.

Twee keer per week zwemmen of fietsen (ongeveer 45 minuten à 1 uur met een gematigde intensiteit) zorgt voor een goed uithoudingsniveau.  Dagelijkse korte, maar intense inspanningen zorgen ervoor dat je ook je hart, bloedvaten en spieren op de proef stelt. 

Denk aan de lange termijn!

Verleidelijk en voor velen logisch om je enkel bezig te houden met een training die volledig gebaseerd is op lopen, als die trainingen niet gepaard gaan met ongemakken en pijn. Je hoeft echter geen sportarts raadplegen om je ervan te overtuigen dat je je spieren, botten, pezen en kraakbeen kan sparen door regelmatig andere sporten in je trainingsschema te integreren. Op zijn manier is crosstraining - ook al is het geen exacte wetenschap - een soort van omniumverzekering voor een loper. Statistisch gezien vermindert het het risico op blessures, zonder dat je inboet aan intensiteit van je inspanningen. Waarom zou je je zelf laten afzien?