Je lijn uitloden om zonder dobber te vissen

Je lijn uitloden om zonder dobber te vissen

Bij vissen op de bodem zonder dat je een dobber gebruikt (au toc vissen) is goed uitloden vaak synoniem met succes. Het is voor mij het belangrijkste element van je lijn, belangrijker nog dan welk aas je kiest. Ik laat je zien hoe je het doet. Door Thibaut , ambassadeur voor Riverway

Welk soort lood kiezen?

Allereerst raad ik je aan om een loodtang bij de hand te hebben. Daarmee kan je de loodjes gemakkelijk bevestigen of verwijderen. Zo kan je dus een lijn maken waarmee je aas zich zo natuurlijk mogelijk gedraagt in de stroming.

Bij vissen zonder dobber kan je het lood op verschillende manieren op je lijn zetten, aan jou om te beslissen welke manier het meest geschikt voor de stek die je hebt uitgekozen. Dat is overigens de reden dat een goede au toc hengelaar zijn loodjes pas aan de waterkant op de lijn zet.
Zelf plaats ik de loodjes vaak afnemend van gewicht naar de haak toe, zoals op de afbeelding hieronder, ik zet ze gegroepeerd of verspreid op de lijn.

 Je lijn uitloden om zonder dobber te vissen

Als ik in een rivier met keienstrandjes sta, zet ik de loodjes verspreid op de lijn, want de stroming is overal praktisch even sterk, van oppervlakte tot bodem.
Gaat het echter om een rivier met grote rotsblokken en duidelijk afgebakende poelen en gaten, dan groepeer ik de loodjes zodat mijn aas gemakkelijker door de oppervlaktestroming geraakt (die sterker is dan die daaronder) en naar de bodem zinkt.

 Je lijn uitloden om zonder dobber te vissen
 Je lijn uitloden om zonder dobber te vissen

Het "gewicht" van de lijn

Eens ik de manier van uitloden heb gekozen, zorg ik ervoor dat ik mijn lijn vooral niet te zwaar maak (het is gemakkelijker om loodjes toe te voegen dan er weer af te halen). Het gebeurt niet zelden dat ik begin te vissen met slechts één loodje nr. 9 om te prospecteren in de zwakke stroming aan de oever. Daarna voeg ik loodjes toe naarmate ik dichter bij de hoofdstroming kom, afhankelijk van wat ik voel. Vervolgens haal ik er loodjes af om correct te vissen in het volgende gat (van de oever tot de hoofdstroom).
Wanneer ik loodjes toevoeg of afhaal, let ik erop dat de ik de methode van uitloden respecteer.
Als ik bijvoorbeeld heb gekozen om ze afnemend van gewicht naar de haak toe te plaatsen, zal ik geen lood nr. 9 boven een nr. 5 bevestigen. Dat zou tegen de logica van mijn montage ingaan en die minder doeltreffend maken.

Kort samengevat zal een perfect uitgelode vislijn:
langzamer bewegen dan de oppervlaktestroming (met de snelheid van de stroming op de bodem) zonder dat je het afdrijven van je lijn moet afremmen met je hengel.
goed in de standplaats blijven zonder dat je hem moet geleiden.
van tijd tot tijd de keien raken (een teken dat je aas mooi dicht tegen de bodem aan is).

Tip: Ik hanteer twee regels om te weten of ik loodjes moet bij zetten of afhalen:
* Als mijn lijn uit de hoofdstroming komt, en naar mij terugkeert, komt dat omdat ze te zwaar is en moet ik dus loodjes afhalen.
* Als mijn lijn in het gat komt met dezelfde snelheid als de oppervlaktestroming, is ze te licht en zet ik een of meer loodjes bij.

Ik hoop dat deze tips nuttig waren voor jou en je kansen om vis te vangen vergroten. Toch is dit niet meer dan theorie, experimenteer en oefen dus vooral zelf zodat je hier ervaring in krijgt.

 Je lijn uitloden om zonder dobber te vissen

Thibault s

Ambassadeur caperlan riverway/roofvissen 
leader hengelsport decathlon foix 

Vist voornamelijk au toc op beekforel, maar is gepassioneerd door alle vistechnieken in zoet water.

Gediplomeerd visgids

"Deze sport is voor mij in de eerste plaats een belevenis, iets dat je deelt met anderen"

#Trout #Catch&Release #Riverway