20 km de Bruxelles : les conseils du dernier vainqueur

De 20 km van brussel: tips van onze titelverdediger

Amaury Paquet, drievoudig winnaar van de 20 km van Brussel in 2021, 2022 én 2023, geeft je zijn tips voor de aankomende editie. Hoe bereid je je voor? Waar moet je op letten op de wedstrijddag? Hoe recupereren? Plaats jezelf in de schoenen van onze kampioen.

Bereid je je voor op de 20 km van Brussel? Onze medewerker Amaury Paquet won de wedstrijd in 2021, 2022 en 2023. Hij geeft je zijn tips over hoe je je het beste kunt voorbereiden op de race.

20 km de Bruxelles : les conseils du dernier vainqueur

Voor de 20 km van Brussel

Een paar dagen voor het evenement en op de ochtend zelf

- Training

"De laatste week voor de race heeft het geen zin om grote sessies te doen. Je moet je kilometers beperken en een beetje intens blijven om fris aan te komen op de wedstrijddag. Op vrijdag is het voor mij volledige rust en op zaterdag doe ik nog een korte sessie. Bijvoorbeeld 30 minuten met 4-5 versnellingen van 30 seconden zonder jezelf pijn te doen", legt Amaury Paquet uit.

- Voeding

"De dag voor een race eet ik kip en pasta of kip en rijst. Zure producten moet je vermijden om mogelijke spijsverteringsproblemen tijdens de race te voorkomen. Je moet ervoor zorgen dat je de hele week goed gehydrateerd blijft, bij voorkeur met water dat rijk is aan bicarbonaat. Als je een inspanning van minstens twee uur gaat leveren, zou ik zeggen dat je je koolhydraat inname in de drie dagen voor de wedstrijd moet verhogen. Je kan ook beroep doen op maltodextrine om je energiereserves te verhogen."
Op de ochtend van de race eet Amaury een energiecake. Voor de gemiddelde persoon zal het gewoon een stevig ontbijt zijn. Idealiter bestaat dit uit vers fruit (niet te zuur), eiwitten (kipfilet, ei), granen (brood, muesli), een zuivelproduct (kaas, yoghurt) en een warme drank. "Je moet altijd drie uur van tevoren eten, adviseert Amaury. Een half uur voor de start, als je echt honger hebt, kun je bijvoorbeeld weer een fruit jellie of bar eten."

20 km de Bruxelles : les conseils du dernier vainqueur

Tijdens de race

Hou je oog op de Tervurenlaan

- Oei de 20km is deze week al?

Je had geen tijd om te trainen, maar je staat toch aan de start. Moedig! Als je niks te gek doet, komt dat Jubelpark uiteindelijk wel opdoemen. En kan je er zelfs nog van genieten. "Mijn advies zou zijn om niet te snel te gaan in de eerste kilometers, die licht bergaf gaan. Je moet ervoor zorgen dat je goed bijtankt, jezelf laten meestromen, en geniet vooral van de vibe. Je moet deze 20 km als een goede training zien, zonder jezelf een tijd op te leggen."

- Wat moet je doen als je niet het gewenste tempo kan aanhouden?

"Ten eerste, zet je horloge op "gemiddelde snelheid" en niet op "onmiddellijke snelheid", dat voorkomt dat je voor niets je energie verspeelt. Als je benen op een gegeven moment vol lopen, is er niet echt een wonderrecept. Je moet accepteren dat je de rest van de race zal afzien. En bovenal is het een kans om van je fouten te leren voor de volgende keer."

- Wat als je nog nooit 20 kilometer gelopen hebt?

Moet je al 20 kilometer gelopen hebben om aan de 20 km van Brussel te beginnen? Niet echt. "Als je 15 kilometer hebt gelopen als voorbereiding, kan dat genoeg zijn. Met de menigte, de adrenaline, haal je ook de finish. Maar nogmaals, je moet zorgen dat je goed hydrateert en eet, vooral als het warm is. Rond de 16de kilometer kan een magnesium-kalium gel je helpen om de Tervurenlaan in de best mogelijke omstandigheden aan te vatten. Dit blijft het strategische punt van de race. Daarna is het laatste rechte stuk erg lang..."

20 km de Bruxelles : les conseils du dernier vainqueur

Na de race

Goed blijven rehydrateren

- Niet te veel biertjes...

De eindstreep is gehaald. Goed gedaan, je hebt het gedaan! De verleiding om een feestje te bouwen is groot natuurlijk. Maar eerst moet je denken aan rehydrateren (echt waar). "Met water, non-alcoholisch bier of een hersteldrankje. Pintjes net na de wedstrijd zijn niet geweldig voor het herstel en al zeker niet in grote hoeveelheden", lacht Amaury.

- Wanneer begin je weer met rennen ?

Als je je doel voor het jaar hebt bereikt, heb je wel wat rust verdiend. Je spieren zullen je dankbaar zijn, maar je hoofd ook. Maar wanneer moet je weer beginnen met trainen? Dat hangt van de loper af. "Er is een regel van één rustdag per gelopen mijl in competitie. Dus hier zouden we zeggen 12 dagen."

20 km de Bruxelles : les conseils du dernier vainqueur

Amaury Paquet

Winnaar van de 20 km van Berussel in 2021, 2022 en 2023

Amaury Paquet is verkoper op de loopafdeling in onze Decathlon-winkel in Alleur (Luik). Zijn persoonlijke records zijn 62'19" op de halve marathon en 2u08'44" op de marathon.

Dit zou je ook kunnen interesseren:

Mission 20808 : le rêve olympique d'Amaury Paquet

Mission 20808: de olympische droom van Amaury Paquet

Amaury Paquet moet zijn beste tijd op de marathon met 36 seconden verbeteren om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Parijs.

Wat doe je tijdens de laatste uren voor een loopwedstrijd?

Wat doe je tijdens de laatste uren voor een loopwedstrijd?

Wat moet je doen tijdens de laatste uren voor een loopwedstrijd? Marathonloper Amaury Paquet deelt je zijn beste pre-race ervaringen.

Welke loopaccessoires voor trainingen en wedstrijden?

Welke loopaccessoires zijn handig voor trainingen en wedstrijden?

Om te lopen heb je niet veel materiaal nodig, maar er bestaan wel veel loopaccessoires die je trainingen of wedstrijden aangenamer kunnen maken.