Running tendinitis

Achillespeesontsteking bij een loper: hoe te voorkomen?

Omdat voorkomen beter is dan genezen, ontdek onze tips!

Letsels bij de lopers  

De meerderheid van de letsels bij de runner treden op aan de onderste ledematen, behalve in geval van een val.~In dit geval zijn het eerder de vingers en polsen die het eerst getroffen worden. Terugkomend op de veel voorkomende letsels, zijn er verschillende spier-, pees- en gewrichtsbandblessures die verraderlijk zijn en helaas zonder shock of trauma ontstaan. Ze zijn buitengewoon vervelend omdat ze pijn veroorzaken en meestal de soms langdurige stopzetting van de sportbeoefening vereisen om te genezen. Een van de meest voorkomende is de Achillespeesontsteking.

tendinitis bij running

Wat is een achillespees? en waarvoor dient ze?

Een pees is een verbinding tussen een spier en een bot. Een spier kan één of meerdere pezen hebben en dus tegelijkertijd aan één of meer botten verbonden zijn. De belangrijkste rol van een pees is het overbrengen van de kracht van de spier naar het bot waarop deze is bevestigd en maakt het zo mogelijk een bot te verplaatsen. Samenvattend, zodra de spier samentrekt en korter wordt, trekt zij aan de pees, die aan het bot trekt en het verplaatst.

Verwar een pees niet met een gewrichtsband, die ook een verbinding is, maar tussen 2 botten. Gewrichtsbanden hebben als belangrijkste rol de stabiliteit van de gewrichten te behouden. Maar laten we terugkomen op onze pees! Achillespees is de gewone naam (hij komt van de legende van de Griekse held Achille) die men geeft aan de calcaneus-pees (komt van de term calcaneus, naam van het hielbot waaraan de pees vast zit). Zij bevindt zich aan de achterkant van het been en is het verlengde van 3 spieren in het achterste beencompartiment, ook wel de kuit genoemd. De wetenschappelijke namen voor deze spieren zijn de interne en externe gastrocnemius-spieren (het zijn deze die je voelt wanneer je over je kuitspieren spreekt) en een andere diepere spier die de soleus-spier wordt genoemd. Wanneer je deze 3 spieren samentrekt, trekt dat aan de achillespees die korter wordt waardoor de hiel van de grond wordt opgetild wanneer je je voet op de grond hebt. Dit is wat je doet als je op je tenen loopt, maar het is ook de contractie die je doet wanneer je aan het einde van een looppas op je voet duwt om je snelheid te behouden en je been opnieuw naar voren te gooien.

Tendinitis: definitie en oorzaken.

Tendinitis is een ontsteking van deze pees. Deze ontsteking is pijnlijk en het is vaak dankzij deze pijn dat je ze vaststelt. Je zult in eerste instantie pijn voelen bij het afkoelen na een running. Indien je ondanks de pijn blijft runnen, zal je pijn voelen bij het rusten, 's morgens, en vervolgens in de laatste fase, zal je voortdurend pijn hebben en zelfs tijdelijk of onafgebroken gaan manken. In dit geval is het dringend nodig een specialist te raadplegen want het risico dat de pees scheurt is uiterst hoog! En dat betekent operatie en dan 6 weken in de gips en revalidatie gedurende meerdere weken. Om het ergste te voorkomen, is het dus interessant om de oorzaken van deze blessure te begrijpen. Er zijn er meerdere en ze kunnen zich tezelfdertijd voordoen: de snelle toename van het aantal gelopen kilometers, overtraining, vermoeidheid, ongeschikte techniek, wijziging van trainingsgewoonten, verandering van terrein, van uitrusting, ongeschikte schoenen, problemen met je houding die leiden tot onevenwichtigheden bij het lopen, medische problemen... Al deze parameters moet je dus onthouden en zorgvuldig opvolgen. Peesontsteking is helaas een veel voorkomend en sluipend letsel omdat ze geleidelijk aan verschijnt, maar als je er niet meteen op let, wordt ze met verloop van tijd erger. Hoe langer je wacht om haar te verzorgen, hoe meer moeite je zult hebben om er vanaf te geraken want nee… ze gaat niet van zelf weg.

Wat doe ik als ik pijn heb?

Het eerste wat je moet doen van zodra je pijn begint te voelen in deze zone is rusten. Daarna is het advies van een geneesheer nodig om je bijvoorbeeld kinesitherapie-sessies voor te schrijven, een raadpleging bij de podoloog… en het progressief hernemen  van je sporten wanneer dat mogelijk zal zijn. Kortom, mijn advies:  van zodra je pijn voelt, forceer niet, hou ermee op! het is verkieslijk er een week mee op te houden in plaats van verder te doen en het risico te lopen dat je meerdere maanden moet stoppen.