VERSLA DE SIGARET MET SPORT

Versla de sigaret met sport

.

Sos sport

  • Het gemis van de nicotine rush

    Sport kan de fysieke behoefte aan een sigaret verminderen en zelfs wegnemen. Je maakt namelijk stofjes aan die vergelijkbaar zijn met het effect van nicotine en activeert dezelfde feelgoodgebieden in je hersenen.

  • Zonder gewoonte voel je je verloren

    Roken is een routine. Vaak uit verveling, in combinatie met alcohol, als ontspanning of beloning. Vervang deze gewoonte gaandeweg door een gezonde verslaving: een sport die jij leuk vindt. Je werk- en weekenddagen starten met een kwartiertje wandelen is alvast een mooi begin.

  • Humeurschommelingen en stress

    Sporten brengt verlichting bij spanning en depressieve of angstige gedachten, getriggerd door het afkicken van de nicotine.

  • Extra kilo’s

    De nicotine in sigaretten onderdrukt je eetlust. Zonder sigaret grijp je misschien ook naar eten en snoep als troost. Sporten helpt als afleiding en om calorieën te verbranden. Met name krachttraining kan bovendien je stofwisseling versnellen zodat je minder vet opslaat.

  • Slechter slapen

    Stoppen met roken kan je slaappatroon in de war brengen. Sporten is een natuurlijk slaapmiddel. Meer hierover op pagina 58 van dit magazine.

Belangrijk: raadpleeg als roker eerst je arts voor je gaat sporten. Om de paar dagen gematigde activiteit is beter dan één keer per week heel intensief sporten.

Veel succes. je kan het!

Enkele getuigenissen

Céline

Céline

Bij mijn eerste poging om te stoppen, kwam ik 8 kilo bij. En dus gaf ik het weer op. De tweede poging was de goede. Vooraleer ik volledig stopte met roken, verhoogde ik beetje bij beetje mijn sportieve activiteit. Ik voelde mijn fysieke limieten: mijn hart ging tekeer, en mijn longen stonden in brand. Uiteindelijk is sporten een «verslaving» gaan worden, en had ik geen nood meer aan een sigaret. Wat een heerlijk gevoel! Sindsdien ben ik niet meer gestopt met lopen. En ik ben zeker niet van plan om opnieuw te beginnen roken.

Daniel

Daniel

Ik ben net 59 geworden en ben al 26 jaar geleden gestopt met roken. Ik liep voordien al, maar nooit lange afstanden. Tot op een dag mijn collega’s me zeiden dat ik beter en sneller zou kunnen lopen als ik nee zei tegen de sigaretten. Diezelfde avond bij het thuiskomen vroeg mijn vrouw of ze een pakje sigaretten moest meebrengen van de winkel. Ik zei neen. De volgende ochtend deed ik mijn vertrouwde buikspieroefeningen en pushups, en vertrok ik naar het werk na het ontbijt. Rond 16 uur kwam ik tot de vaststelling dat dit eigenlijk vlotter ging dan gedacht. Ik heb nooit meer een sigaret aangeraakt. Ik liep 4 à 5 keer per week, en dat tot mijn 50ste. Vanaf dan ben ik beIinnen fetsen en wandel ik om de twee daIen. +k fets onIeveer anderhalf uur, en mijn wandelingen kunnen oplopen tot wel 3 uur.

Laurent

Laurent

Ik ben gestopt met roken omdat ik op een gegeven moment, tijdens de voorbereiding op het nakende voetbalseizoen, niet meer kon ademen en dacht dat ik aan het stikken was. Ik had me volledig gegeven tijdens een looptocht van 9 km, wat natuurlijk niet bepaald een onoverkomelijke afstand is. Ik kon niet meer ademen, en het duurde toch een half uur vooraleer ik iets kon drinken en me weer min of meer beter voelde. Toen ik weer op mijn plooi was, was het duidelijk: «Ik stop met roken!» Ik ben nu 8 jaar gestopt, samen met mijn vrouw die me hierin heeft gevolgd. Ik sport nog steeds, en ik voel me nu veel beter. Alles smaakt nu beter, en ik adem weer zoals het hoort. En bovendien, onderschat eker de fnanciële impact niet.

Mélissa

Mélissa

Zo’n 6 jaar geleden ben ik beginnen lopen. In het begin was ik al op het einde van mijn latijn na 300 meter ... echt zielig. De resultaten bij de pneumoloog waren niet fraai: 69% longcapaciteit ... Zo slecht in vorm zijn op 22-jarige leeftijd was een echte shock voor mij. Ik ben nu iets meer dan 5 jaar geleden gestopt met roken. Ik loop nog steeds geen marathons, maar ik ben echt wel fer op de proIressie die ik al Iemaakt heb. Een nieuwe check-up bij de pneumoloog wees uit dat mijn longcapaciteit al tot boven de 80% gestegen is!