Pourquoi les femmes font-elles moins de sport que les hommes ?

Waarom doen vrouwen minder aan sport dan mannen?

In 2023 doen nog steeds minder vrouwen aan sport dan mannen. Vrouwensport is nog altijd minder gemediatiseerd, en de stereotypen zijn nooit ver weg.

Waarom doen vrouwen minder aan sport dan mannen?

Back with sport, back with joy

Sport als "gamechanger"

Indien je nog niet overtuigd was, herhalen we het graag nog eens: een portie sport toevoegen aan je dagelijkse - soms stresserende - leven heeft een drieledig gunstig effect (fysiek, psychisch en sociaal). Maar je hebt geen tijd, hoor ik je al denken. 30 minuten wandelen per dag telt al als een fysieke activiteit ...

Bewegen zorgt er bovendien voor dat je je stress kanaliseert en komaf maakt met andere negatieve gedachten. Het is een moment waarop je alleen aan jezelf denkt, en je lichaam en geest weer vol energie pompt. Je hersenen maken endorfine aan, het "gelukshormoon" zeg maar ...

Soit, sporten, het is goed voor je.

We bewegen niet voldoende in België ...

En nochtans zijn de Belgen (en we zijn niet de enigen) lang niet "actief" genoeg, volgens de cijfers van Sciensano. In 2018 beantwoordde slechts 30% van de volwassen populatie (18 jaar en ouder) aan de aanbevelingen van het WHO om minstens 2u30 per week actief te bewegen. Mannen (36%) waren net iets talrijker dan vrouwen (25%)

Vlaanderen is de "minst slechte" leerling (43% van de mannen en 34% van de vrouwen behaalt deze aanbevelingen), voor Brussel (29 en 18%) en Wallonië (27 en 15%)

Ook bij jongeren is dezelfde trend zichtbaar. Slechts 20% van de jongens tussen 11 en 18 jaar doen voldoende aan sport volgens het WHO, dat een richtlijn van 60 minuten fysieke activiteit per week vooropstelt voor deze leeftijdsgroep. Bij de meisjes scoren we zelfs slechts 13%

Bron: Sciensano. Determinanten van Gezondheid: Lichaamsbeweging, Health Status Report, 30 Juli 2021, Brussel, België, https://www.gezondbelgie.be/nl/gezondheidstoestand/determinanten-van-gezondheid/lichaamsbeweging

Waarom doen vrouwen minder aan sport dan mannen?

... en vrouwen doen minder aan sport dan mannen

We zien het in de cijfers: vrouwen doen minder aan sport dan mannen. Dat verschil wordt nog duidelijker als we kijken naar het aantal leden in de verschillende sportbonden van ons land.

In de sportfederaties van Wallonië-Brussel vinden we 507.105 mannen (69,1%) en 226.588 vrouwen (30,9%) terug op 31/12/2021.
(https://statistiques.cfwb.be/sport/federations-sportives/nombre-daffilies-dans-les-federations-sportives-reconnues-par-la-fw-b/ )

In Vlaanderen, op 4 augustus 2023, waren 901.390 mannen (59%) ingeschreven bij sportfederaties tegenover 620.094 vrouwen (41%). 
(https://www.sport.vlaanderen/kennisplatform/themas/thema-sportparticipatie/db-gender-in-de-sport/ )

Waarom doen vrouwen minder aan sport?

De cijfers bewijzen het, vrouwen doen minder aan sport dan mannen: vooral bij de allerjongsten. De redenen zijn uiteenlopend. Een enquête van het Insee (Institut national de la statistique et des études économiques français) uit november 2017 leert ons wat meer over de factoren die aan de basis liggen van dit verschil.

Tijdens de jeugdjaren wordt er minder gesport dan in de kindertijd, voornamelijk bij meisjes. Daar zijn verschillende redenen voor, waaronder "vermoeidheid" (de gekozen sport is na een aantal jaren toch niet zo leuk meer, of wordt wat te zwaar) of ontevredenheid over de sfeer tijdens het sporten.

Rond de leeftijd van 25-30 jaar, speelt het gebrek aan tijd een grotere rol bij de afnemende interesse in sport. Vrouwen besteden gemiddeld namelijk meer tijd dan mannen aan het huishouden en de ouderlijke taken.

Ook stereotypen helpen natuurlijk niet. "meisjessport" of "jongessport" zijn termen die we nog net iets te vaak horen, jammer genoeg.

In 2015 verklaarde 45% van de vrouwen en 50% van de mannen van 16 jaar of ouder in Frankrijk een fysieke activiteit te hebben beoefend het voorgaande jaar. Tussen 2009 en 2015 is het aandeel vrouwen van 40% naar 45% terwijl het aandeel bij de mannen stabiel bleef. Zijn de vrouwen stilaan de achterstand aan het dichtfietsen?
(Insee - Insee Première N°1675, 23 novembre 2017, Paris, France https://www.insee.fr/fr/statistiques/3202943)

Het is geen geheim dat vrouwensport - ondanks vele inspanningen - nog steeds veel minder gemediatiseerd is dan de mannenversie. En we moeten er niet flauw over doen, de media - en sportuitzendingen - hebben best een grote invloed op het beeld dat we hebben over sport en sporters.

De laatste jaren merken we wel een steeds toenemende vraag naar vrouwensport in de media. Maar toch zijn we nog zeer ver van enige gelijkheid. In 2021 waren - bijvoorbeeld in de federatie Wallonië-Brussel - amper 6% van de sportpagina's gevuld met vrouwen. Op televisie waren de cijfers iets beter met 10%. Binnen de groep journalisten was er overigens ook een grote ongelijkheid, met slechts 11% vrouwelijke sportjournalisten.

(Etude de l’égalité et de la diversité en presse quotidienne, AJP, 2019 www.ajp.be/diversite)

Waarom doen vrouwen minder aan sport dan mannen?

En wat kunnen wij hieraan doen?

Het communicatieteam van Decathlon België heeft als doel om zo veel mogelijk Belgen te inspireren en aan het bewegen te brengen. Want sport heeft zoveel moois te bieden!

We hebben het hierboven gelezen, in 2023 beoefenen vrouwen nog steeds minder vaak een sport dan mannen.

Wij richten ons dan ook graag op alle vrouwen en meisjes, om (opnieuw) te beginnen sporten. Dit doen we door enkele inspirerende verhalen van (vrouwelijke) sporters te vertellen, vrouwen die ook jou hopelijk aan het sporten kunnen krijgen.

Zeer binnenkort maken we kennis met Imane El Rhifari, die al geruime tijd jeugdcoach is bij voetbalclub RWDM.

*Voor dit artikel hebben we ons gebaseerd op de meest recente cijfers die we tot onze beschikking hadden. Bij Decathlon willen we sport zo breed mogelijk toegankelijk maken, afgezien van geslacht, gender of identificatie.