Inesis golf hiver Decathlon

Tips om de hele winter te blijven golfen

Een bleek zonnetje, een gure wind en een steeds dikkere sjaal rond je nek? Geen twijfel mogelijk, de winter is in het land, maar dat is nog geen reden om je clubs naar de kast te verbannen. Ontdek onze tips om te blijven golfen!

Geef de voorkeur aan kortere banen

Het weer mag in de winter dan de voornaamste hinderpaal zijn om te golfen, ook de lengte van de baan kan soms de pret bederven. Beeld je in dat je op het midden van de fairway staat, er blaast een ijskoude wind, de vochtigheid loopt op tot 80% en je moet 4 uur lang van hole naar hole wandelen… We beginnen al te bibberen door er nog maar aan te denken.

En als je nu eens koos voor wat kortere, maar even technische en leuke banen?

Tijdens de winter is de practice de ideale plek om regelmatig een balletje te slaan, omdat je er minder blootgesteld wordt aan de barre weersomstandigheden. En het kost ook wat minder. Oké, je krijgt zeker niet dezelfde kick als op een echte baan, maar dan is het aan jou om je practice-beleving te verbeteren.

Wil je toch de baan op in de winter, dan bestaat er een oplossing die steeds meer in trek is: Pitch & Putt. Bij P&P zijn de banen korter, meestal 9 holes, en kan je je swing- en puttechniek bijschaven zonder voortdurend op de practice of het puttingterrein te moeten blijven.

Bepaal je doelen en deel je passie

Wijken je slagen steeds naar rechts af? Volgt je swing geen rechte lijn? Beheers je niet elke club? De winter is het ideale moment om te oefenen, zodat je in de lente een vliegende start kunt nemen.

Begrijpen je vrienden, je gezin of je omgeving in het algemeen je passie voor golf niet? Maak gebruik van de winter om hen een club in de handen te duwen en hen te laten kennismaken met die pure golfbeleving. En wie weet heb je in de lente nieuwe spelmakkers! Vergeet nooit dat golf een van de enige sporten is die je samen kan beoefenen, ongeacht het niveauverschil.

Zorg goed voor je lichaam

Je lichaam is je belangrijkste uitrusting, vergeet niet er zorg voor te dragen tijdens een partijtje golf.

Net zoals je in de zomer weleens vergeet je lichaam tegen de zon te beschermen, vergeet je ook gemakkelijk te drinken in de winter. Een fout die we allemaal regelmatig maken. De kou stelt je lichaam ook op de proef, en daardoor ga je meer energie verbruiken.

Vergeet dus zeker niet voldoende mondvoorraad in je tas te stoppen!

Inesis golf winter Decathlon

Kleed je warm aan

Ook al voel je door je concentratie de kou niet op het moment van je swing, het nodige wantrouwen voor de invloed van adrenaline is toch geboden! Voortdurend staan rillen of in je handen blazen om de ijsklompen die ooit vingers waren op te warmen, het kan van je golfuurtje al snel een heuse lijdensweg maken. Om dat te vermijden zijn hier 3 nuttige tips boordevol gezond verstand!

Houd je lichaamsuiteinden warm!

Zoals je ongetwijfeld al wist, verliest de mens zijn warmte voornamelijk via de lichaamsuiteinden. Wat kan je daaraan doen?

Eenvoudig, zet een muts op, doe een sjaal om en trek warme en technische handschoenen aan. Kies in de winter eerder voor een paar warme handschoenen die je een precieze greep geven.

En nog een extra trucje: de warmtepacks van ons huismerk Aptonia! Steek ze in je handschoenen om je handen warm te houden tussen elke slag.

Laagjes maken het verschil

Laagjes zijn het geheim om je warm te houden! Het komt erop aan je dag te beginnen met meerdere lagen die je naar wens kan uittrekken naarmate je vordert op de baan. Je kiest best voor 3 of 4 extra lagen, gaande van een ademende sous-pull tot een donsjas, regenjas of windjack, naargelang de grillen van de weergoden.

Bescherm je voeten

Voor golfers gaan winter en vochtigheid vaak samen, omdat de fairway je voeten slechts zelden spaart. Om een zekere verkoudheid te vermijden en je golfpartij af te sluiten met een glimlach en droge voeten, geef je best de voorkeur aan waterdichte schoenen, die zijn warmer en even comfortabel.

Hoe beïnvloedt de winter je spel?

Wist je dat de winter je spel beïnvloedt? Bij koud weer veranderen de omstandigheden en de parameters, zoals we je hieronder uitleggen.

Kortere ballen

Als het koud is, blijven je ballen minder lang in de lucht. Ze vliegen dus ook minder ver. Kies dan ook een aangepaste club, anders zou je wel eens ver van de pin kunnen eindigen. We raden je aan een wat meer gedrongen club te kiezen om verder te kunnen slaan.

Tintelingen tot in je vingertoppen

De fairways kunnen harder liggen. Dat kan een invloed hebben op de impact bij een slag, en dus ook op de kwaliteit ervan. Om pijnlijke trillingen (als je club de grond raakt op het moment van de slag) te vermijden, draag je best winterhandschoenen, die zijn zachter en houden je handen warm.

De winter, een seizoen om te chippen?

Omdat je minder hoog slaat dan gewoonlijk en meer gerolde slagen gebruikt, kan je preciezer spelen en het traject van de bal beter controleren tijdens je approaches. De greens zijn minder zacht dan in de zomer, wat het moeilijker maakt om je pitches en effecten te controleren.

Gerolde putts…

Op een hardere green zal de bal een langere afstand afleggen. Om onaangename verrassingen te vermijden, raden we je aan goed te trainen op de green van de practice voor je naar de golfbaan trekt!

Nu de winter geen geheimen meer voor je kent, sta je ongetwijfeld al te popelen om de fairways af te schuimen!