casque_velo_enfant_marque_btwin

Hoe kies je de maat van een kinderfietshelm?

Neem je je kind mee achterop de fiets, in een fietsstoeltje? Kan je kleine kampioen al alleen fietsen? Het dragen van een fietshelm is in België en Nederland niet verplicht, maar wel aan te raden!

1) Een fietshelm voor je kind: een goed idee

Wist je dat? In België en Nederland zijn fietshelmen niet verplicht, maar in een aantal andere Europese landen is er wel een helmplicht, denk daaraan als je op vakantie gaat!
Neem je je kind mee achterop de fiets, in een fietsstoeltje? Kan je kleine kampioen al alleen fietsen? Het dragen van een fietshelm is in België en Nederland niet verplicht, maar wel aan te raden!

Voor een kind is het niet altijd even makkelijk om te leren fietsen. Een val kan ervoor zorgen dat ze hun motivatie verliezen, daarom is het essentieel om hen gerust te stellen, EN VOORAL goed te beschermen.
Daarom is een fietshelm een absolute aanrader. Leg aan je kind uit hoe belangrijk het is om een fietshelm te dragen, en maak duidelijk dat een fietshelm beschermt tegen vallen of stoten. Geef het goede voorbeeld door zelf een fietshelm te dragen. Door die elke keer op te zetten voor je op de fiets stapt, wordt het al snel een gewoonte.

Een tip om je spruit te overtuigen om van kleins af een fietshelm te dragen? Vertel hem dat zelfs superhelden een helm dragen! Dat maakt dat je kind met plezier zijn fietshelm zal opzetten.

2) De hoofdomtrek meten

Om de juiste helmmaat te kennen, moet je de hoofdomtrek van je kind meten.

Hoe doe je dat? Met een meetlint kan je eenvoudig de hoofdomtrek van je kind bepalen. Meet altijd op de plaats waar die omtrek het grootst is.
De maat van de fietshelm is het eerste punt waar je op moet letten zodat de helm optimaal beschermt bij een val. De fietshelm moet perfect zijn aangepast aan de hoofdomtrek van je kind. Daarom raden we aan met een meetlint de hoofdomtrek van je kind te bepalen, zodat je de juiste maat kiest.

Opgelet: koop een kinderfietshelm nooit op de groei. Een helm is zoiets als schoenen. Jij zou ook geen schoenen in maat 42 kopen als je maat 38 hebt, want dan weet je gewoon dat de schoenen niet goed zullen zitten. Kies dus ook altijd een helm in de juiste maat, alleen dan kan hij efficiënt zijn werk doen. Een helm die te groot is kan verschuiven bij een val en zal hierdoor het hoofd van je kind niet beschermen op het moment dat dat nodig is.

De meeste kinderen tussen 4 en 11 jaar oud dragen een helm in maat XS of S.

Hoe kies je een fietshelm voor je kind?

4) Een aangepaste kinderfietshelm volgens het gebruik (MTB, BMX, fietstochtjes enz.)

Al vanaf jonge leeftijd kunnen kinderen kiezen voor een bepaalde discipline van de fietssport: mountainbiken, BMX'en of wielrennen. Daarom bieden we verschillende modellen van fietshelmen, waarbij elk model specifiek is afgestemd op het gebruik (licht, geventileerd, comfortabel...).

Voor een optimale veiligheid kies je een kinderfietshelm die is aangepast aan het gebruik:

Voor gewoon fietsen en fietstochtjes, volstaat een standaardfietshelm die goed geventileerd is voor meer comfort.
• Als je kleine spruit al helemaal in de ban is van BMX'en, kies je best een meer bedekkende helm, van het type pothelm, die een groter oppervlak beschermt.
• Is je kind meer een mountainbiker, dan vind je bij ons een helm die door ons team speciaal werd ontwikkeld voor kinderen die mountainbiken.
• Voor een kind dat in een fietsstoeltje zit, controleer je goed of de achterkant van de helm compatibel is met de vorm van het fietsstoeltje, om ongemak voor je kind te vermijden.

Hoe kies je een fietshelm voor je kind?

5) Het comfort van de helm

Een fietshelm moet comfortabel zitten, vooral wanneer je kind dol is op fietstochtjes! Je kind moet vergeten dat hij de fietshelm draagt. Maak je geen zorgen, ook voor ons is het comfort van je kind een uiterst belangrijk punt. Daarom hebben we vanaf 2022 alle kinderfietshelmen die we zelf ontwikkelen (DHP) voorzien van een verstelsysteem, bestaande uit een draaiknop aan de achterzijde en een kinbandje.

Tip: als je de hoofdomtrek van je kind weet, kan je zowel online als in de winkel de juiste helmmaat kiezen! Heb je thuis geen meetlint, dan raden we je aan met je kind naar een van onze winkels te gaan zodat hij de fietshelm kan passen.

Hoe kies je een fietshelm voor je kind?

6) Terugbrengen naar de winkel

Als je ondanks alles een fietshelm hebt gekocht die te groot of te klein is voor je kind, is dat geen ramp: de fietshelmen voor kinderen mogen geretourneerd worden (op voorwaarde dat ze worden terugbezorgd met de handleiding, etiketten en originele verpakking).

7) De ontwikkeling van de fietshelmen bij Decathlon

Hoe zit het met de stevigheid van onze helmen?
Goed nieuws: de goedkeuringsnormen die Decathlon hanteert voor zijn producten zijn veel strenger dan de geldende normen. Enkele voorbeelden van testen die onze producten moeten doorstaan om te voldoen aan onze normen: stevigheid van de materialen, bestandheid tegen weerschommelingen en blootstelling aan uv, betrouwbaarheid van de assemblages enz.

8) Wanneer een kinderfietshelm vervangen?

De helm is het belangrijkste veiligheidselement wanneer je kind op zijn fiets zit. Wanneer moet je een helm vervangen om zeker te zijn dat hij de beste bescherming biedt?

-   Als de helm een schok heeft ondergaan. Ook al zie je op het eerste gezicht geen schade, toch moet je hem vervangen want bij een volgende val zal hij minder goed schokken opvangen.
-   Als de helm beschadigd is. Ook als de helm geen schok heeft ondergaan, kunnen de draaiknop of het kinbandje versleten zijn of kunnen er scheuren of gaatjes in het EPS (het polystyreen aan de binnenkant van de helm) gekomen zijn.
-   Als de helm te klein geworden is natuurlijk, dat merk je wanneer jij of je kind moeite hebben om hem op of af te zetten.
-   Na 5 jaar: ook al is de helm nog in goede staat, als hij meer dan 5 jaar oud is verliest hij zijn dempende functie omdat het EPS mettertijd brozer wordt.

Hoe kies je een fietshelm voor je kind?

Alexandre

vader van Mia en Noa, en productmanager kinderfietshelmen

#B'TWIN KIDS

Lees de andere adviezen over kinderen en fietsen

hoe-kies-je-een-kinderfiets

Hoe kies je een kinderfiets?

Van die allereerste kinderfiets tot een volwaardige fiets voor tieners, je houdt best rekening met een aantal zaken als je een kinderfiets koopt.

vélo enfant

4 stappen om je kind te leren fietsen …

Evenwicht houden, trappen, remmen… Leren fietsen houdt in dat je een aantal handelingen moet kunnen uitvoeren en ondertussen ook nog rekening leert houden met externe factoren.