Welk wingfoil board moet ik kiezen?

Hoe kies je het juiste foilboard?

Wingfoil is een unieke sport, met ongeziene glij-ervaringen! Decathlon helpt je om in alle eenvoud je wingfoil board te kiezen.

Wingfoil, een sport waarbij je wing losstaat van je board, biedt je een ongeëvenaarde vrijheid op het water. Je wordt voortgedreven door de wind en de golven en maakt steeds weer vooruitgang tijdens je trainingen. Deze discipline wordt steeds toegankelijker voor het grote publiek, maar het blijft toch belangrijk om te weten hoe je het juiste wingfoil board en geschikte uitrusting kiest, aangepast aan jouw noden. In deze gids vind je alle nuttige informatie om je te helpen bij je keuze, voor een optimale ervaring op het water deze zomer.

Welk wingfoil board moet ik kiezen?

De juiste plank voor de beste ervaring

Van al de uitrusting die je nodig hebt voor het wingfoilen, is je wingfoil board natuurlijk een niet te verwaarlozen onderdeel bij je aankoop. De maat en de kenmerken van je board dragen niet alleen actief bij aan je stabiliteit in het water, ze zorgen ook voor je snelheid. Afhankelijk van je lichaamsbouw en je ervaring moet je de beschikbare modellen vergelijken zodat je van echt comfort op de golven kunt genieten en op een aangename manier ervaring kunt opbouwen.

Decathlon wil je helpen bij al je sportavonturen en stelt je hieronder dus enkele vergelijkingscriteria voor om je in alle eenvoud te helpen bij je keuze voor een wingfoil board.

Waaruit bestaat een foilboard?

Bij het zoeken naar je toekomstige wingfoil board zul je ook een aantal specifieke termen tegenkomen die te maken hebben met de vorm van je board. Hieronder leggen we je uit wat de belangrijkste elementen zijn, zodat je echt goed gaat begrijpen wat je materiaal allemaal is en doet. Zo heb je meteen ook een gids bij je aankoop.

- De foil: Door zijn specifieke ontwerp creëert je foil, die onderaan je plank gemonteerd is, een hydrodynamische draagkracht van het water op de foil. Dat onderdeel van je uitrusting zorgt er dus voor dat je met een ideale, steeds opwindender snelheid boven het water uit stijgt. De actie van de foil zorgt samen met de kracht van de wind in je zeil voor uitzonderlijke ervaringen op het water en voor talrijke mogelijkheden voor je freeride of freestyle figuren

- Een concaaf board of niet? : Het onderste deel van je board, dat dus contact maakt met het water, is afhankelijk van het model meer of minder concaaf. Een zogenaamde flat bottom haalt je sneller uit het water en geeft je meer versnelling, terwijl een concave vorm aangenamer en zachter zal zijn bij je verplaatsingen en ook reactiever en stabieler is. Afhankelijk van je niveau kun je dus kiezen voor een ideaal comfort bij je trainingen.

Welk wingfoil board moet ik kiezen?

Met welke criteria moet je rekening houden bij de keuze voor een bepaald foilboard?

Een efficiënt foilboard moet voldoen aan je specifieke noden zodat je in de beste omstandigheden kunt sporten. Bij de keuze van je uitrusting moet je dan ook rekening houden met de precieze criteria die op jou van toepassing zijn.

Hoe kies je het juiste foilboard, afhankelijk van je lichaamsbouw? Het eerste gegeven dat je echt nodig hebt om boardmodellen te kunnen vergelijken, is je gewicht. In functie daarvan moet je uitrusting een grotere of kleinere literinhoud hebben om een goede stabiliteit en een optimaal drijfvermogen op het water te kunnen garanderen. In het algemeen kun je uitgaan van de volgende equivalentieregels:
- Weeg je tussen 60 en 75 kg, dan zal je foilboard een inhoud moeten hebben tussen 75 en 100 liter.
- Weeg je tussen 70 en 90 kg of meer, dan zal je foilboard een inhoud moeten hebben tussen 95 en 140 liter.
Kies een wingfoil board dat aangepast is aan je niveau: een beginner heeft meer stabiliteit op het water nodig dan een expert rider. De eerste moet snel zijn evenwicht kunnen vinden om vooruitgang te maken, terwijl de tweede voor steeds compactere boards zal kiezen om wendbaarder te worden. Afhankelijk van je ervaring met wingfoilen kun je je zoektocht naar de juiste literinhoud van je board verfijnen volgens de volgende aanbevelingen: 
- Beginner: je gewicht + 40 voor een aangepaste literinhoud
- Halfgevorderde: je gewicht + 10 voor een lichter board
- Gevorderde of expert: je gewicht - 15 voor een reactieve, snelle uitrusting
Welk board kies je voor welke windkracht? : Bij je keuze voor een bepaald board moet je ook rekening houden met de windkracht die over het algemeen wordt waargenomen op de plaats waar je windfoilt. Sommige professionals kiezen zelfs voor een plank type pocket board, dat veel kleiner en reactiever is dan een groter, polyvalent wingfoil board. Een board van minder dan 45 liter biedt je ideale glij-ervaringen en je kunt er talrijke freeridefiguren mee maken, maar het is pas performant bij sterke wind van minstens 25 knopen.

Dat betekent dat je bij de aankoop van je wingfoil board dus ook rekening moet houden met de specifieke weersomstandigheden van je regio of je vakantiebestemming. Voor middelmatig sterke winden van 15 tot 30 knopen raden we je aan om te kijken naar uitrusting van minstens 70 tot 80 liter.

Welk wingfoil board moet ik kiezen?

Hoe kies je het juiste foilboard voor beginners?

Als je net begint met wingfoilen, dan kies je het beste voor een stabiel, licht board, zoals we hierboven al uitlegden. Op die manier heb je meteen een betere draagkracht in het water en zul je in de best mogelijke omstandigheden kunnen starten met je nieuwe sportactiviteit. Bovendien kun je ook beginnen op een board voor supfoil zonder zeil.

Je kunt je eerste pomp- en draaibewegingen dan gemakkelijker aanleren, waarna je je eerste pogingen met een wing met meer zelfvertrouwen kunt aanvatten.

Een foilboard kiezen voor kinderen

Bij het wingfoilen moet je als beginner, net zoals bij het kitesurfen, een minimumgewicht hebben. Kinderen kunnen bijgevolg meestal niet met deze watersporten beginnen voordat ze 12 jaar zijn. Je moet er bij de keuze voor een foilboard voor je jonge sporter ook zeker op letten dat het geschikt is voor zijn lichaamsbouw en zijn beginnersniveau. Als de wingfoil of surfclub van je keuze uitrusting aanbiedt die geschikt is voor kinderen, dan kun je ook kiezen voor een groot, opblaasbaar board.

Die modellen werden specifiek ontwikkeld om bewegingen en figuren te vergemakkelijken en zijn perfect voor de eerste stappen van je kind in deze discipline.

Welk wingfoil board moet ik kiezen?

Wat zijn de veiligheidsregels bij het wingfoilen of windsurfen?

Het merendeel van de watersporten houdt onvermijdelijk risico's in voor de beoefenaars ervan. Je weet nu hoe je je foilboard moeten kiezen, maar het is ook belangrijk om te weten dat er elementaire regels zijn om deze sport zo veilig mogelijk te maken:

- Vaar weg van andere riders of zwemmers in de buurt zonder evenwel meer dan 300 meter uit de kust te gaan.
- Train in zones waar de diepte van het water geschikt is voor de hoogte van je foil . Zo beperk je het risico op vallen of schade aan je materiaal. Bij het begin van je sessie wordt het aangeraden om je windfoil board omgekeerd te leggen, met het zeil in je rug. Eens je in dieper water bent kun je het dan omdraaien.
- Maak je wing en je board met een leash vast zodat ze niet wegdrijven als je in het water valt. Met een spiraalleash kun je je uitrusting binnen handbereik houden zonder dat je leash zich rond je foil draait.
- Plaats je voeten correct op je foilboard en zorg daarbij dat ze op schouderbreedte van elkaar staan voor een optimale stabiliteit.
- Respecteer bij het opblazen de psi-druk die de producent van je wing aanraadt.

In deze discipline moet je waakzaam en alert blijven, wat je ook doet. Deze regels zorgen ervoor dat je uitrusting niet kapot gaat en ze beperken het risico op blessures of een ongeval. Zo kun je snel vooruitgang boeken en met een gerust hart genieten van je sessies op het water.

Onmisbare accessoires voor je wingfoil board

Om je sportactiviteit in alle veiligheid te laten verlopen, zijn er een hele waaier aan wingfoil accessoires beschikbaar waarmee je de aankoop van je board en wing kunt vervolledigen. Sommige daarvan zijn verplicht voor wedstrijden, maar ze worden allemaal sterk aangeraden voor je comfort en veiligheid.

- Een helm: Met een gehomologeerde helm, conform de Europese normen, bescherm je je hoofd effectief tegen eventuele schokken in het water of bij rotsachtige kusten. Met je wingfoil kun je, ongeacht de gemaakte beweging of figuur, heel snel grote snelheden bereiken. Het is dus essentieel om het risico op blessures te beperken en steeds je veiligheidsmateriaal te dragen, zelfs bij 'gewone' trainingen.

- Een impactvest: Het impactvest vindt zijn oorsprong bij het wakeboarden en biedt je een extra bescherming tegen schokken tegen je romp, rug en ribben. Deze vesten hebben modellen met korte mouwen en bieden je een optimale bewegingsvrijheid, zodat je comfortabel je wing kunt vasthouden en je board besturen. Zo heb je ook steeds een drijfhulp bij, om het hoofd te bieden aan onvoorziene omstandigheden.

- Een neopreen wetsuit: Kies een wetsuit dat perfect aansluit bij je lichaamsbouw en een neopreendikte die geschikt is voor het seizoen en de watertemperatuur, dan heb je het nooit koud op je board. Kies naast dat isolerende laagje voor een minerale zonnecrème om de onbedekte delen van je lichaam te beschermen bij goed weer.

Welk wingfoil board moet ik kiezen?
Wat zijn de voordelen van een opblaasbaar wingfoil board?

Wat zijn de voordelen van een opblaasbaar wingfoil board?

Wil je graag een opblaasbaar wingfoil board? Hier vind je alle voordelen van deze modellen, om te surfen in optimale omstandigheden.