wastefree camping

Waste free kamperen?   natuurlijk!

Kamperen en een tent kopen komt met een grote verantwoordelijkheid.

Kamperen en een tent kopen komt met een grote verantwoordelijkheid. Want als we nog lang willen blijven genieten van onze geheime plekjes in de vrije natuur, moeten we er ook heel bewust mee omspringen. Zelfs tijdens het bivakkeren. Ambassadrice Marie deelt enkele van haar tips om duurzaam kamperen makkelijker te maken.

waste free camping tips

Draag zorg voor je tent

Wie zorg draagt voor zijn materiaal, draagt mee zorg voor de planeet!~Deze onderhoudstips laten je tent dubbel zo lang meegaan :

1- Een tent reinigen lukt enkel als ze is opgezet.                

2- Veeg over het tentzeil met een vochtige spons die doordrenkt is met afwasmiddel.~Het is belangrijk dat je hierna goed naspoelt, zodat er geen zeepresten nablijven. Een tuinslang is hierbij aangewezen!

3- Reinigingsproducten tasten de waterdichtheid van je tentzeil aan. Gebruik ze dus met mate of enkel bij hardnekkige vlekken.

4- Een natuurlijk killer-recept tegen schimmelvlekken en muffe geuren? Meng 1 kopje azijn met een liter water.

5- Een trucje om harsvlekken te verwijderen: plaats een ijsblokje onder de probleemzone, na enkele minuten lost de hars gemakkelijk van het zeil. Veeg de resterende stukjes af met een sponsje. Veel beter dan schrobben op je delicate tentzeil.

6- Berg je tent niet op als die nog vochtig is, want je wil toch geen schimmel of muffe geuren?

waste free camping tips

7- Berg je tent op in een droge en donkere plek.

8- Draag zorg voor piketten en haringen. Spoel ze na elke kampeertrip af en voorkom aangekoekte resten van modder om roest te voorkomen.

9- Hou je piketten altijd bijeen door middel van een elastiek. Hou ze netjes in het hoesje. We maakten de hoesjes reeds vast in de tentzak, zodat je ze nooit meer kwijt kan spelen!

10- Voorkom dat je piketten plooien wanneer je ze in harde ondergrond stopt, gebruik daarvoor een kampeerhamer!

11- Drink, kook of rook niet in of in de buurt van je tent, zet je tent zo ver mogelijk weg van het kampvuur.

12- Gebruik bij het opzetten van je tent telkens al je haringen en piketten en span je tent langs elke kant goed aan. Zo voorkom je dat er zich waterplassen vormen op je tentzeil wanneer het hevig regent of stormt.

13- Toch druppelvorming binnen in je tent? Geen paniek, onze tenten zijn 100% rainproof, wat je ziet is enkel condensatie.

14- Bescherm de bodem van je tent wanneer je bivakkeert op een rotsachtige harde ondergrond. Voorkom gaatjes en slijtage door je tent op te zetten bovenop een extra grondzeil.

waste free camping tips

Kom buiten, maar laat je afval thuis 

Trek je voor enige tijd de natuur in? Laat dan je afval thuis. Kies bewust voor natuurlijke etenswaren die ofwel volledig eetbaar zijn : Fruit, brood.. ~Neem je toch etenswaren mee die verpakt zijn, zorg dan voor je trip dat je alles in herbruikbare verpakkingen hebt gestopt : Glazen bokalen, herbruikbare drinkflessen, metalen containers, herbruikbare en afwasbare verpakkingswraps uit bijenwas van bvb Abeego.  ~Als afval dan toch onvermijdelijk is, let erop dat je het geen single use- elementen bevat : bekertjes, capsules, dopjes, schroefdopjes, lipjes, folies, snippers.. ~Het is een kunst om niets te laten ontsnappen in ons ecosysteem, dus wees pro-actief:  koop het niet of laat het thuis. ~ 

waste free camping tips

Bubbels zijn overrated .. 

De cosmetica wereld heeft ons laten geloven dat extra veel schuim gelijk staat aan extra proper. Niets is minder waar. ~Wil je de afwas doen op een camping, je vuile kleren een sopje geven na een lange week of gewoon je haar wassen? ~Dan lukt dat ook zonder het ecosysteem van je locatie te verstoren. Op het internet vind je tal van DYO-receptjes om zelf biologische detergent, tandpasta, shampoo, zonnecrème of deodorant te maken. Het voordeel aan je eigen producten fabriceren,  is dat ze: 

1) 100% verpakkingsvrij zijn. Vloeibare producten als zalf en oliën gaan in een glazen bokaal, tandpasta, deo, wasmiddel of shampoo kan je verwerken in een handige solide vorm ! 

2) Je heel wat gepruts met die doorschijnende flesjes besparen voor je het vliegtuig op moet ! ~~Wie niet zoveel tijd heeft om de keuken te transformeren tot een zeeplabo, raad ik de kwaliteitsvolle verpakkingsvrije cosmetica van Lamazuna of Lush aan. Allemaal eco vriendelijk, gemaakt uit traceerbare en natuurlijke materialen, en vaak solide producten. ~ 

waste free camping tips

Geen afval...dus ook geen menselijk afval ;-)

En dan kom je op dat punt, het moment is aangebroken tijdens de wandeling : je moet naar het toilet !...Het hoort erbij, al dat wandelen en die buitenlucht heeft een gunstig effect op onze darmtransit. Maar zeg nu zelf, niets lelijker en meer ergerlijk dan toiletpapier spotten achter elke rots, boom of struik tijdens een wandeling. ~~Voor wie het allemaal niet zo nauw steekt kan altijd vertrekken zonder een rol toiletpapier in zijn rugzak en zich op goed geluk behelpen met wat mos, grote bladeren en een tube desinfecterende gel (liefst, als het kan)

Maar voor dat extra beetje comfort heb ik toiletpapier gevonden dat werkelijk natuurlijk afbreekbaar is. Satino Black is zo'n merk dat ongebleekt papier gebruikt, geen chemicaliën bevat en en een CO2-neutrale productie heeft. Er bestaat zelf ecologisch toiletpapier dat niet uit papier bestaat maar bvb. uit bamboe of suikerrietvezels! Je hoeft er niet veel van te kopen, een paar rollen die je telkens meeneemt wanneer je in de natuur verblijft is al een hele stap! ~Iets wat ik jammergenoeg vaak onderweg zie bij trekkers is : vochtige doekjes. Ze worden vaak bovengehaald als alternatief om jezelf wat te verfrissen wanneer er geen sanitair voor handen is. Het nadeel aan die babydoekjes : ze zijn allesbehalve composteerbaar en niet verteerbaar in de riool, laat staan in de vrije natuur. Een ramp dus voor het milieu. 

Last but not least: Ladies, tijdens je maandstonden kan je ook het verschil maken! Wanneer je trektocht toevallig valt in die periode van de maand, val dan niet gemakkelijkshalve terug op tampons of maandverbanden. Je kan ervoor kiezen om je pil door te nemen ( enkel en alleen in overleg met je gyneacoloog) of je kan kiezen voor een menstrual cup. Een silicone cup die je vlot intern inbrengt en 100 % herbruikbaar is. Menstrual cups bestaan in alle kleuren, vormen en maten, en zijn zo comfortabel en gemakkelijk in gebruik , dat de kans groot is dat je de cup zal blijven gebruiken na je trektocht.