ontdek golf

Alles wat je moet weten voor je start met golf!

Het is het verhaal van een klein balletje dat de lucht invliegt en op goed gemaaid grasveld neerkomt op enkele stappen van een vlag. Dit is golf.

De eerste golfbanen lagen langs de kusten van de Noordzee, voordat een ontdekking ze over de hele wereld verspreidde. Tegenwoordig is golf niet langer voorbehouden aan wie regelmatig een country club bezoekt, maar kan iedereen zich aan deze toegankelijke sport wagen en van de voordelen ervan genieten. Een uithoudings- en behendigheidssport waarin samenzijn van groot belang is. De green ligt te wachten op je putt aan de rand van de stad, het bos of aan de kust.

Wat is golf?

Ontstaan aan de Noordzee

In de dertiende eeuw bestaat er in Nederland al een spel dat colf heet, en dat de voorloper zou zijn van het moderne golf. Maar de sport kreeg pas in Schotland, in de vijftiende eeuw, zijn huidige vorm, toen clubs en ballen hun weg vonden naar de oostkust van het land. In 1627 opende de eerste maker van golfclubs de deuren in Saint Andrews, ten noorden van Edinburgh. Op 2 april 1744 werd in Leith het eerste golftoernooi georganiseerd. Voor die gelegenheid stelde de Honourable Company of Edinburgh Golfers ook de eerste dertien golfregels op.

Een klein balletje dat rolt en rolt…

De eerste golfballen waren van runderleer, gevuld met veren en dichtgestikt met een naald, maar in 1848 kregen ze een omhulsel van een soort rubber gemaakt van natuurlijk latex, het zogeheten guttapercha. Dankzij dat nieuwe materiaal waren de ballen gemakkelijker te maken, gingen ze langer mee en werden ze goedkoper. Vanaf dat moment doorbrak het kleine witte balletje grenzen.

All over the world

Er waren in 1779 al golfers in de Verenigde Staten (Virginia). De eerste golfbanen openden vervolgens in India (1829), Australië (1851) en in Pau, in Frankrijk, in 1856. Die laatste was de allereerste golfbaan buiten de gebieden van het Britse Koninkrijk. Goed bezig, Frankrijk!

Een sport in volle groei

Golf werd lang gezien als een elitaire sport, maar wordt steeds meer een vrijetijdssport, met talrijke golfbanen die open zijn voor het grote publiek. In Frankrijk is het aantal mensen met een FFG-licentie met 40% gestegen sinds de jaren 2000 en spelen momenteel 600.000 mensen golf, waarmee het de achtste sport van het land is.

 

*cijfers van 2017 van de Franse golffederatie (FFG)

Golfgebieden

Talrijke sporten die aan golf zijn ontsproten maken het mogelijk om de sport op een, laten we het zo zeggen, iconoclastische manier te beoefenen. Op het strand met beach golf, door de stad met urban golf, met een frisbee met discgolf of thuis met een putting mat, het kan allemaal.

Maar voor het "echte" golf, zijn er drie belangrijke speelterreinen:

Practice: een trainingsgebied binnen of buiten voor de opwarming en/of om aan je techniek te werken. Het helpt je schitteren op de echte baan. Ideaal.

Golfbaan: het terrein waar een partij golf wordt gespeeld. De golfbaan bestaat uit het afslaggebied, de fairway, de rough, de green, de hindernissen en, natuurlijk, die kleine holes, altijd die holes.

Pitch and putt: een korte golfbaan met 9 of 18 holes van 40 tot 90 meter. Geschikt voor elk niveau en minder duur, ideaal om je "korte spel" te trainen.

De golfregels

De officiële regels van de golfdiscipline tellen ondertussen zo'n 220 pagina's. Niet weglopen! We gaan het kort houden, al vallen er hier en daar dan wat kleine details weg…

Het doel van golf is om de bal in zo min mogelijk slagen in de hole die door de vlag wordt aangegeven te slaan. Easy.

Daarvoor heb je maximaal 14 clubs tot je beschikking, elk met zijn eigen specifieke kenmerken, waarmee je de bal meer of minder ver en hoog kunt slaan.

De golfbaan bestaat doorgaans uit 9 of 18 holes. Elke hole kan in 3, 4 of 5 slagen worden gespeeld, afhankelijk van de afstand. Je begint in het afslaggebied, gaat verder met chippen op de fairway, waarbij je alle water- en zandhindernissen vermijdt, en bereikt de green waar de hole zich bevindt.

Laten we dat nog eens kort samenvatten. Het enige waar je van het begin tot het eind mee bezig bent: de bal in zo min mogelijk slagen in de hole krijgen.

Golf: wat zijn de voordelen?

Als je de golfers en golfster ziet rondlopen op de green, dan lijkt het soms alsof ze gewoon een ontspannen wandelingetje maken. Niets is minder waar. Met meer dan 370 verbrande calorieën per uur train je met golf je hele lichaam en draagt het bij aan het verlagen van je bloeddruk en je slechte cholesterol.

Strakke spieren, ja, maar het gaat ook om krachtige en nauwkeurige slagen. De soepele beweging komt niet vanuit het niets, daar is je hele lichaam bij betrokken, van je polsen tot je benen, van je romp tot je onderarmen. Het is die soepelheid die aan de basis ligt van een geslaagde slag. Maar dat is nog niet alles.

Concentratie, ongetwijfeld de belangrijkste mentale vaardigheid van de sport, is essentieel. Die zorgt ervoor dat je niet staat te trillen, dat je niet vast komt te zitten in een vicieuze cirkel van negatieve gedachten, dat je onthoudt waar je op moest letten en dat je je verlangens tot realiteit kunt maken.

Bovendien is golf een uitermate goede sport tegen stress, waarin gezelligheid en samenzijn een belangrijke rol spelen, waarbij je gesprekken kunt voeren in de openlucht en in een groene, romantische omgeving - soms wat ouderwets, zeker, maar zo onuitsprekelijk elegant.

Daar liet ik me op het einde wat meeslepen door een ongepast en pretentieus enthousiasme. Mijn excuses.

ontdek golf

Is golf iets voor jou?

Met je familie, een stel vrienden of je collega's ... Iedereen kan golfen, op elke leeftijd, en er zijn geen medische contra-indicaties.

Houd je van duuractiviteiten in de openlucht of wil je aan je behendigheid en je concentratievermogen werken, kies dan voor deze mooie sport.

Je vindt tegenwoordig zo een betaalbare uitrusting voor je eerste stappen op de baan, de sport is echt niet langer voorbehouden aan de rijkere klassen.

Weet ook dat je bij steeds meer golfbanen kennismakingsformules, aanbiedingen en pakketten tegen zeer betaalbare tarieven kunt krijgen.

De green wacht op je.

ontdek golf

De nodige uitrusting voor golf

woods:
gebruikt in het begin van het spel, hiermee kan je een lange afstand afleggen.

Ook wel hout genoemd, omdat ze vroeger van hout gemaakt werden.

ijzers:
ijzers worden meestal gebruikt tussen het afslaggebied en de green rond de hole. De hoek van het clubhoofd bepaalt het bereik. Net zoals de woods niet meer van hout worden gemaakt, zijn ook ijzers tegenwoordig niet van ijzer.

de putter:
de putter gebruik je op de green om de bal naar de hole te sturen.

De putter heeft geen misleidende naam, gelukkig maar.

De accessoires:

De ballen:
je kunt ze nieuw of tweedehands krijgen, in een breed scala aan prijsklassen. Je hebt er een tiental nodig om met een gerust hart op de baan te staan. Onthoud dat je bij het zoeken naar verloren ballen niet zelden ook andere ballen vindt.

De tee:
de tee gebruik je aan het begin van de baan. Het is een klein stokje van hout of kunststof, waarop je de bal kunt leggen om hem gemakkelijker af te slaan met een wood. Zo ben je net wat krachtiger.

De trolley + tas:
een trolley op drie wielen voor je tas met clubs, ballen, tees en iets te eten en te drinken.

Kies voor lichte en soepele kleding waarin je vrijuit kunt bewegen. Golfschoenen, ten slotte, zorgen voor een betere grip op de ondergrond, en verenigen elegantie en doeltreffendheid in een ode aan de schoonheid.

julien-handtekening

Julien

Redacteur team decathlon

 

Hij is wat wild van aard, houdt ervan om de hoogste toppen te overwinnen met zijn fiets, kookgerei in de tas, daar waar de wind hem brengt.

Ontdek onze selectie adviezen

de deugden van golf

De deugden van golf

Een balletje in een gat spelen dat 10,8 cm diameter meet en 500 meter verder ligt, dat gaat toch niet... Fout! Golf is uitdagend. Ga de uitdaging aan en geniet!

golf spelen oefeningen spelvormen

Wat zijn de belangrijkste spelvormen in het golfen?

1-tegen-1 of in team, golfen kun je op heel wat verschillende manieren zodat het nooit saai wordt! Stroke Play, Match Play, Foursome, ... Zeggen deze termen je helemaal niets? Ontdek de regels en daag je vrienden uit voor een wedstrijdje op de green.

Handige weetjes voor je eerste golfwedstrijd

Zeven handige weetjes voor je eerste golfwedstrijd

Waar moet ik staan op? Wanneer moet ik spelen? Wat moet ik doen als mijn bal in het water valt? Ontdek de basisregels met onze zeven eenvoudige en handige weetjes.

Hoe plant je een golftee in de grond?

Hoe plant je een golftee in de grond?

Ontdek de tips van Inesis om je golftees perfect in de grond te platen voor elke afslag!

De juiste uitrusting voor beginnende golfers

Je fysieke paraatheid bij golf, een belangrijk gegeven

Golfen, dat is toch gewoon gezellig over een golfbaan kuieren? Wel ... niet helemaal. Ook golfers moeten over een goede fysieke conditie beschikken om ervoor te zorgen dat elke slag doeltreffend is. Netjes. En mooi... Een goede basisconditie is dan ook een must.