Wat je moet weten over ruiterkampen

Ruiterkampen

Wat is er mooier dan een vakantie met paarden? Inderdaad, niets! Zoals iedereen weet, vinden kinderen het heerlijk om op de rug van een paard te zitten. Maar hoe verloopt een ruiterkamp precies? En vanaf welke leeftijd kan mijn kind deelnemen aan een ruiterkamp van een week?

Wat heeft je kind nodig tijdens een ruiterkamp?

Hoe verloopt een ruiterkamp? 

De droom van elk kind: een volledige week doorbrengen tussen de paardenstallen. In tegenstelling tot een wandeling te paard of een paardrijles, zijn ruiterkampen uniek omdat je kind minstens een nacht blijft slapen.
Niet alle ruiterkampen zien er hetzelfde uit. In België bieden vele maneges en paardencentra kampen aan. Het aanbod gaat van kampen met onvergetelijke strandwandelingen tot het doorkruisen van prachtige bossen. 

Welke verschillende ruiterkampen worden er aangeboden?

Traditionele ruiterkampen zijn in het algemeen bedoeld voor zeven- tot achttienjarigen. Elk kind ontwikkelt zich anders. Het is dus niet mogelijk om een precieze leeftijd op te geven. Over het algemeen kunnen we zeggen dat de meeste zevenjarigen over de fysieke en mentale capaciteiten beschikken om deel te nemen aan een ruiterkamp van een week. Centra kunnen verschillende toegangsleeftijden hanteren. Het is aan te raden om een paardencentrum in de buurt te kiezen, voor mocht de heimwee toch wat groot zijn. Zo kan je je kind eenvoudiger weer ophalen in geval van nood.
Ruiterkampen vinden meestal plaats in de paas-, zomer of herfstvakantie. Het kind verblijft meestal een volledige week in het paardencentrum. De meeste centra voorzien 24 uur per dag begeleiding. Dat houdt overnachtingen, volpension en de rijlessen in. Het programma bestaat uit wandelingen te paard, rijlessen in de groep (ter plekke), en natuurlijk de paarden roskammen en vertroetelen.

Het verloop van een dag tijdens een ruiterkamp

Hoe ziet een dag tijdens een ruiterkamp eruit?

Voor het goede begrip: de dagplanning kan voor elk kamp anders zijn. Zodra de kinderen op zijn, gaan ze samen ontbijten. Vervolgens gaan ze meteen naar de stallen. Zodra ze allemaal klaar zijn met het roskammen en opzadelen van hun pony of paard, start de eerste paardrijles van de dag.
Na de les verzamelen de kinderen de paarden in de stallen en mogen ze er tijd bij doorbrengen buiten het zadel.

Na de lunch is er meestal een pauze waarin de kinderen samen kunnen spelen of gewoon wat ontspannen. Het middag- en avondprogramma kunnen sterk verschillen. Het kan gaan om een tweede paardrijles, een wandeling te paard of de pony's tekenen. Na het avondmaal is er soms een kampvuur met leuke verhalen. Ook een spelletjesavond behoort tot de mogelijkheden.

Een ruiterkamp van een week is de perfecte gelegenheid voor je kind om vrienden te maken. Het beleeft onvergetelijke momenten in de buitenlucht, leert omgaan met verantwoordelijkheden en bouwt sociale contacten op.

Wat heeft mijn kind nodig voor een ruiterkamp van een week?

  • De rijbroek moet perfect zitten.

    Iedere deelnemer zal een paardrijbroek nodig hebben tijdens een dag in het zadel. Waarom een paardrijbroek en geen sportlegging? Een paardrijbroek heeft geen naden aan de binnenzijde. Naden aan de binnenzijde kunnen wrijving opleveren tussen de benen en het zadel. Dat is erg onaangenaam. Bovendien biedt een paardrijbroek je kind de nodige grip in het zadel.

  • Je kind heeft de juiste rijlaarzen nodig

    Zodra je in het zadel zit, is het juiste schoeisel van groot belang. Waarom kunnen we niet gewoon paardrijden met sneakers? De schoen moet beschikken over een hak en tot boven de enkel komen. De hak voorkomt dat de voet door de stijgbeugel kan glippen. Je kan laarzen dragen in combinatie met chaps, of je kan wandelschoenen dragen.

  • Een cap beschermt je.

    Tijdens ruiterkampen is de veiligheid van je kind het belangrijkste. Het is aan te raden om je kind een eigen, op maat verstelde paardrijcap mee te geven.
    Er zijn caps beschikbaar in verschillende kleuren. Er is voor elk wat wils.

Tanita - Expert paardrijden

Auteur: Tanita

Ik heet Tanita en ik ben 23 jaar oud. Ik kom al in contact met paarden zolang ik me kan herinneren. Ik zorg al meer dan tien jaar voor mijn eigen paard, Unanime, mijn beste vriend. Sinds anderhalf jaar werk ik bij Decathlon, waar ik van mijn passie mijn werk kon maken. Ik probeer mijn kennis zo goed mogelijk over te dragen als paardenexpert bij Fouganza en als blogauteur.

Veel leesplezier!

Dit is ook interessant voor jou

Vanaf welke leeftijd kun je beginnen met paardrijden?

Vanaf welke leeftijd kun je beginnen met paardrijden?

Bij de meeste ponyclubs zijn kinderen vanaf 5 à 6 jaar welkom. Sommige clubs hebben ook een "mini-ponyclub" voor de allerjongsten van 18 maanden tot 4 jaar met speciaal voor hen kleine shetlandpony's.

Alt/paardrijden-bij-koud-weer-teaser

Tips en uitrusting voor paardrijden bij koud weer

Paardrijden is niet altijd even vanzelfsprekend. De winter is een lastig seizoen voor ruiters. Geen nood, het Fouganza-team geeft je wat tips en legt uit welke uitrusting aan je nodig hebt om de kou het hoofd te bieden.