natation avec votre propose moteur

Zwemmen in al zijn aspecten

Iedereen heeft wel al gehoord of gelezen hoe goed zwemmen is voor de gezondheid, maar in het water springen is niet altijd evident. In de zomer kunnen velen zichzelf nog wel motiveren om te zwemmen, maar zodra het winter is, wordt dat een heel ander verhaal. Om je gemotiveerd te houden, geven we nog eens een kort overzicht van alle lichamelijke en psychische voordelen van deze sport. Klaar om een echte waterrat te worden?

5 Grote troeven

Als je regelmatig traint, versterk je je hart en bloedsomloop. Zelfs in rust profteer je daar noI van. De inspanning die je levert tijdens het zwemmen, verlaagt je bloeddruk en verbetert je bloedsomloop.

2. Spiertonus en soepele gewrichten

Deze uiterst complete sport zet de meeste spieren van het lichaam aan het werk. En omdat je drijft, ontlast je ook je botten terwijl je toch je gewrichten soepel kunt bewegen. Zoals een wijze oude man ooit zei, regelmatig zwemmen vermindert het risico op artrose. En wij geloven hem graag.

3. Een metabolisme onder controle

Wist je dat je in het water dubbel zoveel calorieën verbrandt? Omdat het water in een zwembad doorgaans een temperatuur heeft van 28°C, verbruikt het lichaam extra energie om afkoeling te voorkomen. En omdat het vaak om een langdurige inspanning gaat, is dat alleen maar bonus. Goed getrainde spieren verbruiken meer calorieën, zelfs in rust.

4. Een strakker en mooier lijf

Natuurlijk is zwemmen alleen niet genoeg om te vermageren. Maar regelmatig trainen helpt wel om je gewicht onder controle te houden, omdat je ongetwijfeld meer op je eten zult letten.

5. Gezond voor de geest

Maak tijd om te gaan zwemmen. Het is een ideaal moment om even pauze te nemen, en je dagelijkse zorgen achter te laten in het kleedhokje. Door goed voor jezelf te zorgen, versterk je je zelfwaardering, leer je stress beter onder controle houden en slaap je beter.

natation oefeningen

Doelgericht trainen

Tijdens het zwemmen belast je vooral je armspieren, dat heb je ongetwijfeld al gemerkt de dag na een sessie. Inderdaad, je biceps trekken aan het water en je triceps duwen het weg. Wees gerust, naarmate je meer uithoudingsvermogen krijgt, merk je hoe gespierd je dunne armen worden en ontwikkel je een aeroob vermogen als een professional.

OEFENING

Ga in schuttershouding staan, een been vooruit, het andere achteruit, de achterste hiel iets omhoog, de benen licht gebogen. Ga zo staan dat het water tot aan je navel of tot de borst komt. Houd de armen naast je lichaam, met gesloten vuisten of de handen geopend, en duw het water naar voren alsof je wil applaudisseren. Breng de gebogen armen terug naar je borst. Span je buikspieren aan om je bovenlichaam goed stil te houden.

De benen, de motor bij crawl

De quadriceps aan de voorkant van je dij is de grootste spier van het menselijk lichaam. Met een snelle en regelmatige beenslag maak je het verschil met een andere zwemmer. Maar het zou te gemakkelijk zijn mocht het alleen maar dat zijn. Je moet uiteraard leren om die bewegingen te coördineren met die van je benen, onophoudelijk de positie van je lichaam controleren, maar ook je ademhaling beheersen om op de juiste manier zuurstof binnen te krijgen. Een doeltreffende beenslag zal je snelheid gemiddeld met 10% verhogen, maar kost twee keer meer energie dan de armslag. 'en sessie met een effciȎnte beenslaI versterkt de diepe spieren, laat je meer calorieën verbruiken en is een goede cardiotraining. Goed plan?

OEFENING

Kicks: trap als een kickbokser met je voeten in het water. In diep water, zonder de bodem te raken.

De schaar: ga in schuttershouding staan, een been naar voren en het andere naar achter. Hou je lichaam mooi recht en spring, waarbij je de positie van je benen wisselt, zoals de benen van een schaar. Of doe diezelfde beweging zonder de bodem te raken.

Trappen: zak dieper in het water, tot je schouders onder zijn, en trappel zonder de bodem te raken. Tegelijk doe je met je armen de schoolslag