's nachts lopen

Wees voorzichtig als je 's nachts gaat lopen

Nachtelijke loopwedstrijden worden steeds populairder en hebben als voordeel dat ze je perceptie van de omgeving helemaal overhoop halen. Maar om echt te kunnen genieten van lopen buiten je comfortzone, moet je je nauwgezet voorbereiden en een zekere voorzichtigheid aan de dag leggen.

Zorg voor uitrusting van goede kwaliteit

De nacht is vijandig. Zo lijkt het toch voor degenen die in het donker lopen. Vooral wanneer het de eerste keer is!

Om in het donker te lopen met je perfect uitgerust zijn. Je vertrekt niet voor een gewoon rondje joggen in het park in de buurt.

Het belangrijkste: zien en gezien worden. Je hoofdlamp of de Kalenji-pet met lampje is je gezel de hele nacht lang. Nog twee tips: beknibbel niet op de uitgave en zorg voor reservebatterijen (oefen het vervangen van de batterijen ook een paar keer met je ogen dicht).

Vervolgens neem je het aanbevolen materiaal mee (opgegeven door de organisatoren): fluitje, reddingsdeken, gsm. En als je het snel koud krijgt, zorg je voor handschoenen, een muts of windjack. Denk ook aan eten en aan de manier waarop je zult eten tijdens het lopen.

Verken het parcours nauwgezet

Een absolute must. Je kan je tegenwoordig al goed op voorhand informeren: de helling van het terrein op de verschillende punten in het parcours, aard van de ondergrond, precieze plaats van de bevoorradingsposten en EHBO-posten...

Bestudeer je route, leer het parcours uit je hoofd! Voor je vertrekt moet je precies weten wat je te wachten staat. Vergeet niet dat heel wat herkenningspunten er heel anders uitzien in het donker en dat je nooit voorzichtig genoeg kunt zijn.

Houd je aan de veiligheidsvoorschriften

Voor een nachtelijke loopwedstrijd krijgen lopers vaak heel wat berichten. Weerbericht, aard van het terrein, voorzorgen (extra kleding om mee te nemen, te volgen procedure bij opgave…): de organisatoren zijn de enigen die weten waar je aan begint. Hun veiligheidsvoorschriften opvolgen is dus gewoon een kwestie van gezond verstand.

Voel je niet schuldig als je overdreven voorzichtig lijkt te zijn. Vertrouw op je instinct en aarzel niet om:

- Vragen te stellen aan de vrijwilligers op het parcours.~- Beroep te doen op de EHBO-diensten als je je niet lekker voelt.~- Het gratis nummer/noodnummer te bellen dat meestal ter beschikking wordt gesteld van de mededingers bij een nachtelijke wedstrijd.

Ken je grenzen

De kans is groot dat, wanneer je meedoet aan een nachtelijke loopwedstrijd, de afstand groot is en het terrein (deels) onbekend is. De tocht speelt zich vooral tussen je oren af, je ziet maar een paar meter voor je uit in het licht van je hoofdlamp.

Je eigen grenzen zo goed mogelijk kunnen inschatten, is van essentieel belang om je inspanning goed te doseren en het nemen van risico's te vermijden. Hou contact met andere lopers als dat mogelijk is. Zet in elk geval al je zintuigen op scherp. 's Nachts lopen is in elk geval een buitengewone ervaring!

Wees niet bang voor die onbekende omgeving, waar alles er ineens heel anders uitziet.'s Nachts lopen zorgt voor nieuwe sensaties die je zult waarderen wanneer je voldoende voorzorgen hebt genomen.

 

Verlicht je nachtelijke tochten voor een unieke ervaring voor al je zintuigen!