HOE KIES IK TRAILRUNNING SCHOENEN?

Wij geven je graag informatie en advies over trailrunning en alles wat daar bij komt kijken. Bekijk hier alle informatie en tips van Decathlon om de juiste trailrunning schoenen te kiezen, gebaseerd op je stijl en je gebruik, en alles wat je nog meer nodig hebt om deze sport fantastische sport te beoefenen! Trailrunning staat voor off-road hardlopen, door de natuur, over smalle paadjes (trails) rennen en natuurlijke hindernissen zoals heuvels/bergen, rotsen en beekjes bedwingen.

course nature

Steeds meer hardlopers zoeken uitdagingen op. Dus ben jij op zoek naar meer beleving, wil jij dicht bij de natuur zijn, rust ervaren en genieten van de omgeving? Trailrunnen is eigenlijk mountainbiken maar dan zonder fiets.

HET TYPE TERREIN

weg_pad_nature

OVER VLAKKE EN HEUVELACHTIGE WEGEN MET ZO NU EN DAN WAT ONVERHARDE PADEN. 

Als je op glooiende onverharde paden gaat lopen dan is het belangrijk om een zachtere schoen te selecteren. Schoenen met flex groeven bieden een oplossing en garanderen een goede voetafrol. Noppen met een hoogte van 4 mm of minder geven je de juiste grip en bieden tevens flexibiliteit. Deze schoenen zullen over het algemeen vrij licht zijn. 

terrein_modderig

VOOR LOS EN EXTREEM MODDERIG TERREIN. 

Voor extreem los en modderig terrein heb je natuurlijk super veel grip nodig. De nopjes onder je schoenen zijn in dit geval minimaal 5 mm lang en staan ver van elkaar af zodat je minder snel zult wegglijden. Je moet deze schoenen wel goed onderhouden en schoonmaken want dit zorgt ervoor dat ze langer meegaan. Let goed op je pad, er kunnen stenen, kuilen en wortels op je weg liggen! 

pad_rotsen

VOOR TRAILS / PADEN DOOR DE BERGEN. 

Is het ruwere terrein jouw speelterrein? Hou je van rotsachtige bergpaden met stijle klimmetjes en afdalingen die pittig zijn? Kies dan een schoen die maximale demping biedt. Je zult namelijk veel impact ervaren door het ruwe terrein en daarbij is een goede demping cruciaal. Je schoenen moeten een goede grip bieden omdat het modderig kan zijn en de rotsen vochtig. Een zool met nopjes van 5 mm van een kleverig rubbersoort zullen je de juiste grip bieden. Je kunt in principe alle situaties aan!

EEN GOED VOORBEREIDE TRAILRUN

Hoe kies ik trailrunning schoenen?

LANGE SESSIE

Leren volhouden! Dat is natuurlijk het allerbelangrijkste voor traillopers van elk niveau. De training heeft nog meer effect wanneer je in de natuur kunt lopen. Behendigheid, gecontroleerd risico's nemen, stabiliteit bij de afzet zijn allemaal elementen die je ontwikkelt ver van asfalt of gebaande wegen. De eerste bedoeling van de lange loopsessies blijft echter om het uithoudingsvermogen te verbeteren. Het heeft geen zin om te proberen snel te lopen of om voortdurend van snelheid te veranderen. Als je loopt aan het tempo dat je jezelf hebt opgelegd, moet je nog in staat zijn om een gesprek te voeren en in alle omstandigheden perfect helder kunnen denken. Vergeet niet dat bij trails vaak een heel langdurige inspanning wordt gevraagd. Langer dan drie uur. Soms zelfs zes tot acht uur. Je moet je lichaam er dus aan wennen om langzaam uit zijn reserves te putten. Je moet ook leren regelmatig en verstandig te eten en te drinken om een plotse hongeraanval of een beginnend vochttekort te vermijden, want die kunnen vervelende gevolgen hebben. Een goede trailloper is in de eerste plaats een loper die zijn lichaam niet in gevaar brengt

Hoe kies ik trailrunning schoenen?

INTERVAL TRAINING

De training voor een trailloop lijkt in dit opzicht op die van een marathonloper of van lopers die op asfalt lopen. Met de sessies wordt gestreefd naar een verbetering van de MAS, dat wil zeggen de snelheid waarbij het zuurstofverbruik maximaal is. Net als bij de langere loopsessies train je ook hier bij voorkeur in de natuur. En dan vooral op oneffen terrein. Kies een helling van ongeveer 300 m en wissel de intensiteit van de inspanning af: sterke inspanning bij het stijgen, minder vermoeiend bij afdalingen. Dit heeft verschillende bedoelingen: niet alleen hart en bloedvaten sterker maken, maar ook de houding en looptechniek verbeteren. Tot slot kun je op de stukken naar beneden, zo belangrijk voor traillopers, werken aan je controle van richting en snelheid, ook al loop je die stukken langzaam.

Hoe kies ik trailrunning schoenen?

DREMPELTRAINING

Nog een andere trainingstechniek die beslist aan te raden is: een drempeltraining is bedoeld om het lichaam te wennen aan een matige tot stevige inspanning (op ongeveer 80 tot 90% van de maximale hartslag). Net als bij de training op een helling mag je nooit vergeten voldoende op te warmen. Loop tussen de tien en de twintig minuten - met daartussen periodes waarin je recupereert door te lopen aan een tempo dat maar half zo snel is. Vertraag of stop met deze training als je je er niet goed bij voelt.

KIES DE JUISTE ACCESSOIRES EN BENODIGDHEDEN

DRINKEN

Om drinken mee te kunnen nemen, kan je voor 3 verschillende opties kiezen. Namelijk kleine flesjes in een band, een rugtas met waterzak of losse opvouwbare flesjes die in kleding mee te nemen is. De keuze kan je maken op basis van hoeveel water je nodigt hebt tijdens trainingen en wedstrijden en wat je het prettigst vindt lopen. De keuze zal dan ook voor iedereen verschillend zijn.

ETEN

Naast het meenemen van drinken, is eten ook van wezenlijk belang. Aangezien traillopen veelal langere tijd duren (meer dan een uur), verbrand je een hoop energie. Het is dan erg prettig om dan tijdens het lopen wat energie extra te kunnen nuttigen. Dit kan zowel een reep als een gelletje zijn, of door middel van een sportdrank met extra energie. Hier zijn meerdere smaken in verkrijgbaar, dus op basis van persoonlijke voorkeur kan je hier een keuze in maken.

ACCESSOIRES

Naast de waterzakken, flesjes en dergelijke zijn er nog meer accessoires die handig kundig zijn tijdens het traillopen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan stokken. Wanneer je op bergachtig terrein loopt, heb je vaak te maken met flink stijle klimmen en afdalingen. Stokken kunnen je dan goed helpen bij het houden van grip.

Hoe kies ik trailrunning schoenen?

Jean-Luc

Product manager trailrunning

Voor trailrunning is er door Kalenji een speciale kledinglijn ontwikkeld. Dit is gedaan omdat de eisen en verwachtingen van trailrunners anders zijn dan die van hardlopers op de weg. Tijdens het lopen van trails neem je vaak extra energierepen en gelletjes mee. Om dit gemakkelijk mee te kunnen nemen zit er in elk kleding stuk dan ook minimaal 2 zakjes. Dit zorgt voor extra gemak. Ook binnen deze kledingrange zijn er verschillen tussen de kleding. Van meer basic kleding tot kleding met 6 extra vakjes om zowel drinken als eten mee te kunnen nemen.