hoe-hardloopschoenen-kiezen

Hoe kies je hardloopschoenen?

Zo, het is zover: je gaat je eerste paar of een nieuw paar hardloopschoenen kopen. Maar welk model kies je, en waarvoor wil ik ze precies gebruiken? Wij vertellen je er alles over!

Een aantal criteria zijn belangrijk om de juiste hardloopschoenen te kiezen. Een eerste tip: die criteria ken je best voor je aan het shoppen gaat! Een tweede ding dat je moet doen: neem een stukje papier en een balpen en noteer op welke ondergronden je hardloopt en wat je motivatie is. Daarna nemen wij het over. Ontdek hier al ons advies om hardloopschoenen op jouw maat te vinden.

Een schoen aangepast aan het terrein

De ondergrond en het terrein zijn de eerste twee dingen waar je op moet letten bij de keuze van een paar runningschoenen. Waarom eigenlijk? Omdat het technische vernuft van een hardloopschoen afhangt van je gebruiksterrein.

  • Hoe kies je hardloopschoenen?

    Asfalt en parken

    Een hardloopschoen voor op de weg moet demping, dynamiek en lichtheid bieden, zodat je zeker bent van een explosieve tred en tegelijk beschermd bent wanneer je hiel landt op het beton, dat harder is dan vochtige bospaden bijvoorbeeld

    Een joggingschoen moet demping, comfort en steun verzekeren, om te beschermen tegen de schokken en om occasionele (of beginnende) hardlopers te helpen hun ritme en een efficiënte tred te vinden.

  • Hoe kies je trailschoenen?

    Onverharde wegen, boswegen, bergpaden voor trailfanaten

    Een trailschoen moet bovenal steun, stabiliteit en grip bieden, om tredwissels en oneffenheden in het terrein goed te verteren. 

  • Hoe kies je atletiekschoenen?

    Atletiekpistes en modderige crossondergronden

    Een atletiekschoen moet speciaal gemaakt zijn voor de piste of voor veldlopen. Het gaat vooral om spikeschoenen met ijzeren punten, om te kunnen ontploffen tijdens een sprint of voldoende grip te hebben in het veld.

Een schoen aangepast aan je doelen en motivatie

Nadat je je favoriete terrein hebt gekozen, moet je ook weten wat voor hardloper je eigenlijk bent: trailer, atleet of runner.

Als je dit artikeltje nu leest, dan is de kans groot dat je vooral een 'road-runner' of jogger bent. En dat komt goed uit! We willen nu eens even kijken naar je doelen en je motivatie om te rennen, want dat is belangrijk voor je schoenkeuze.

  • beginnen of herbeginnen met hardlopen

    In vorm komen of blijven

    Je rent vooral om fit te blijven? Als hardlopen voor jou een manier is om stoom af te laten en even wat tijd voor jezelf te nemen, zonder prestatiedoel, dan ben je een jogger. Je doet de sport dan vooral voor je welzijn en plezier, je loopt voor jezelf en op je eigen ritme. Soms twee keer per week, soms twee keer per maand, maar zonder vast trainingsregime: je volgt je motivatie en vorm van de dag.

    Of je nu een paar keer per week of maand 20, 30 of 45 minuten rent, je hebt vooral nood aan comfort en demping.

  • Beter worden of je klaarstomen voor een wedstrijd

    Presteren en een wedstrijd voorbereiden

    Je rent om je uithouding of snelheid te verbeteren en te presteren tijdens de wedstrijden die je dit jaar gepland hebt? Als hardlopen voor jou een passie is en je een specifiek trainingsschema volgt, dan ben je een runner (of road runner)!

    Afhankelijk van de wedstrijd waarvoor je traint (5 km, 10 km, halve marathon, marathon of ander) heb je nood aan demping, stabiliteit en dynamiek, zodat je je tred kunt activeren en optimaliseren.

Een schoen aangepast aan je loopstijl

Elke hardloper heeft zijn eigen tred. Je loopstijl bepalen kan je doen door de slijtage te bekijken van de buitenzool van je hardloopschoenen.  Als je geen hardloopschoenen hebt om de slijtage van de buitenzool te bekijken, raden we je aan om een expert te vragen welke hardloopstijl je hebt. Onze hardloopexperts kunnen aan de hand van je looppatroon de beste hardloopschoenen adviseren die het beste bij je passen.

De 'drop' van je schoen

De drop van een schoen is het hoogteverschil tussen de voor- en de achterkant van de schoen. Hoewel de wetenschap het nog altijd niet eens is op het positieve effect van een hogere of lagere drop op je prestaties, helpt die drop wel bij de voetafrol. En is hij dus bepalend voor je keuze.

K-only voor meer comfort

Om je het leven te vergemakkelijken en je te helpen schoenen op maat te vinden, ontwierpen we K-only, een technologie die we in sommige van onze modellen verwerken: het concept bestaat uit een zool met een dikkere zone onder het gewricht van de grote teen, en soepeler aan de andere kant van de voet. Kortom, een schoen gemaakt voor elke loopstijl!

Comfort op jouw maat

Een goede schoen is ook een schoen waarin je je goed voelt, die je zin geeft om te rennen en die je motivatie een boost geeft tijdens het hardlopen. Maar gevoel blijft natuurlijk een subjectief gegeven. Stel je vooraf daarom deze vraag: wat wil ik juist voelen?

Demping, zodat de schokken beter worden opgevangen, veerkracht dankzij een zool die meeveert om je afzetfase en dus je tred te optimaliseren, lichtheid en steun of stabiliteit om je voetafrol te ondersteunen.

Uiteindelijk is het vaak een kwestie van kleine toegevingen. Een schoen die de schokken beter dempt, is soms zwaarder dan een schoen die vooral inzet op comfort bijvoorbeeld.
We raden je dus aan om meerdere schoenen te passen in de winkel, zodat je zelf ervaart in welk type je je het best voelt.

Schoenen passen

ls je schoenen past, moet je erop letten dat je grote tenen de voorkant niet raken. Anders kun je blaren en zwarte nagels krijgen en dit willen we natuurlijk voorkomen! Het is dus beter om een centimeter ruimte te laten tussen je grote tenen en de voorkant van je hardloopschoen. Je hardloopschoenen kunnen dus een maat groter zijn dan je normale schoenen. Weet je niet welke maat je moet hebben. Gebruik dan de voetmeter die wij in onze winkels hebben staan. Om te weten of je de juiste maat hardloopschoen hebt, moet je ongeveer één vinger tussen de hiel en de schoen kunnen doen. Daarbij is het belangrijk dat je niet in de ochtend je voeten meet of hardloopschoenen past. Je voeten zetten gedurende de dag uit en daarom kan het maar zo dat je 's middags een andere maat schoenen nodig hebt in vergelijking met de ochtend. Beste moment om schoenen te passen is richting eind van de middag.

Over blessures

Veel mensen denken dat het risico op blessures bij hardlopen vooral samenhangt met de schoenen. Die mensen verliezen iets uit het oog, namelijk dat hardloopschoenen net gemaakt zijn om het risico op blessures te beperken. Daarom is het zo belangrijk dat je rekening houdt met alle hierboven genoemde keuzeaspecten: kies een schoen aangepast aan het terrein en de ondergrond, aan je eigen gebruik en motivatie, aan het aantal kilometers dat je elke maand aflegt, en vooral aan je persoonlijke verwachtingen! 

Hier nog een paar tips om het risico op blessures te beperken:

- Wissel af van schoenen, zeker als je regelmatig en op verschillende ondergronden loopt (in de stad, in het bos, op onverharde weg enz.). Je investeert dan best in twee paar schoenen.

- Als je wisselt van ondergrond, je loopstijl aanpast of de schoenen waar je lichaam aan gewend is vervangt: wees behoedzaam! Elke verandering moet je geleidelijk doorvoeren.

- Vervang je hardloopschoenen zodra je merkt dat de zool te hard is afgesleten of wanneer je merkt dat ze ergens beginnen te knellen of hinderen. Er bestaat een regeltje dat zegt dat je je schoenen om de 600 à 800 km moet vervangen, maar alles hangt af van de ondergrond, de frequentie en het gebruik, en van je gewicht én de stevigheid van de schoen zelf.

Bekijk ook eens onze tips om een betere hardloper te worden

kies_loopafstand_kalenji

Hoe bepaal je jouw ideale loopafstand?

Waar plaats je je inspanningen? Op welke afstand moet je je richten in functie van je capaciteiten? Het zijn veelgestelde vragen in de hardloopwereld.

Een gps-horloge kiezen

Hoe kies je een loophorloge?

Loop- en sporthorloges geven je een gedetailleerd beeld van je prestaties. De smartfuncties bieden je bovendien een grondige analyse van elke sessie en een overzicht van je progressie. We helpen je kiezen welke loophorloge of multisporthorloge het best bij je past.

Intervaltraining voor betere loopprestaties

Intervaltraining voor betere loopprestaties

Intervaltraining is de ideale manier om je uithouding te verbeteren en iedereen kan het op zijn niveau doen. Lees er hier alles over!

Welke invloed heeft je gewicht op je hardloopprestaties?

Welke invloed heeft je gewicht op je hardloopprestaties?

Heb je een ambitieuze doelstelling, laat ons dan de rol van je gewicht even onder de loep nemen. Ontdek met ons de tips om je prestaties te verbeteren.

lopen in koppel

5 redenen waarom je beter met je partner loopt!

Lopen met je wederhelft is altijd een goed idee. Zeker wat het mentale aspect betreft, kan een looppartner voor een opkikker zorgen. Ontdek hier waarom lopen met je partner goed is voor jezelf en voor je relatie!

running_runlight_kalenji

Hoe kan ik gaan lopen in het donker?

's Nachts of in het donker hardlopen geeft je een compleet nieuwe loopervaring. Wij hebben enkele tips verzameld om het veilig te doen, zodat je al het leuke uit je loopje in het duister kan halen.