debasisvangrondwerk-titel

De basics van grondwerk

Dankzij grondwerk krijg je een sterkere band met je paard, gaat je paard beter naar je luisteren en krijgen jullie nog meer respect voor elkaar.

Grondwerk ligt binnen ieders bereik en biedt heel wat voordelen: je brengt je paard tot ontplooiing, je schenkt het vertrouwen en krijgt vertrouwen terug, jullie smeden een sterkere band, je speelt samen... Bovendien vraagt het nauwelijks investeringen! Waarop wacht je nog om deze discipline uit te proberen? Hier vind je bruikbare tips om geleidelijk en in harmonie met grondwerk te beginnen!

Materiaal

Weet je, je hoeft niet meteen een ethologische halster te hebben. Tuurlijk, grondwerk wordt wel vaak geassocieerd met een ethologische halster, dat spreekt voor zich: deze halster geniet dan ook de voorkeur, want hij heeft heel precieze drukpunten. Anderzijds doet hij meer kwaad dan goed wanneer hij niet goed is vastgemaakt. Maak je dus geen zorgen: je kunt starten met je gewone platte halster.

Een lang halstertouw in koord (minimaal 2 m) is aan te raden. Je paard zal bij veel oefeningen rond jou moeten bewegen. Een lang touw biedt het paard meer bewegingsvrijheid, en jij kunt controle houden over een langere afstand.

Een stick is ook erg handig. Dankzij een stick reiken je armen veel verder. Je moet weten dat je houding, je gebaren en de kracht waarmee je je paard vraagt om iets te doen, de belangrijkste werkpunten zijn bij grondwerk.

debasisvangrondwerk-para2

Grondwerk: voor iedereen, jong en oud!

Dit is een van de grote voordelen van grondwerk: het is niet nodig om een internationaal ruiter of een Olympisch paard te zijn! De discipline staat dus open voor beginners, en dan hebben we het zowel over mensen als over paarden. Elke leeftijd en elk niveau floreert in deze discipline.

Je kunt grondwerkoefeningen doen met een jong paard, zelfs met een veulen: zo leert het van in het begin te wijken voor fysieke druk en om te gaan met de mens. Er wordt van jongs af aan gewerkt aan een gezonde relatie met de mens. Voor bereden paarden biedt grondwerk een afwisseling in de oefeningen. Grondwerk is bovendien ideaal om ondanks de hitte toch aan de slag te gaan: bepaalde oefeningen vragen veel denkwerk, maar slechts weinig lichamelijke inspanning.

En bij oudere paarden kun je zo verder samen met je paard fijne activiteiten blijven doen. Samengevat: je moet er enkel voor zorgen dat de oefeningen aan zijn leeftijd zijn aangepast!

Grondwerk en vooruitgang

Grondwerk stelt je in staat om snel en op je eentje vooruitgang te boeken, want je paard zal je meteen tonen dat het je vraag niet heeft begrepen doordat het niet zal reageren zoals jij dat wilt.

Het is aan jou om de pedagoog in jezelf wakker te schudden, een stapje terug te doen en je instructies opnieuw te formuleren.

Hoe begin je aan grondwerk?

De eerste oefeningen zijn gericht op de beweeglijkheid van je paard. Die oefeningen zijn de eerste die worden aangeleerd, want ze zullen voor jou ook meer veiligheid creëren. Hoe beter je je paard onder controle hebt, hoe makkelijker het immers wordt om ongevallen te vermijden. Denk maar aan dat onstuimige paard dat niets liever wil dan zijn ruiter mee te sleuren naar de weide en als een pijl uit de boog vertrekt, waarbij het zijn poten achteruitslaat. Na wat grondwerk leert dit paard om voorzichtig te zijn en zal het veel kalmer vertrekken.

In de loop van de oefeningen doe je je paard inzien dat jij ook bestaat en dat het voor jou moet bewegen, en niet andersom. Bij paniek zal je paard je mijden, want het zal geleerd hebben om respect te hebben voor jouw persoonlijke ruimte. Het mag zich best wel uiten, maar zonder jou te negeren.

Weetje: Zoals bij elke discipline van de ruitersport moet je je vragen eerst zo zacht mogelijk formuleren en de intensiteit van je vragen opdrijven als, en enkel als, het paard er geen gehoor aan geeft. Wees voorzichtig: vraag niet te snel te veel! Geef je paard de kans om het verband in te zien tussen jouw vraag en de actie die het moet uitvoeren. Met wat oefening zal het meteen reageren op je kleinste aanwijzing.

debasisvangrondwerk-para4

Heupgebruik

Bekijken we samen even een van de belangrijkste oefeningen om mee te starten: het gaat om het losmaken van de heupen. Het is de bedoeling om je paard te leren zijn heupen te gebruiken, terwijl het voor je staat. Je paard mag niet naar voren komen, maar het moet rond jou draaien waarbij het de achterbenen kruist.  

 

Om de heupen in te schakelen, ga je stap voor stap te werk:

1. Laat je paard voor jou staan.~2. Plaats een hand op de clip van het touw (bijvoorbeeld je linkerhand). Neem de rest van het touw en de stick in je rechterhand.~3. Beweeg in de richting van de spronggewichten van je paard door een cirkelboog te maken, waarbij je licht voorover buigt.

 

Het is belangrijk dat je lichtjes vooroverbuigt, want anders loop je het risico dat je paard de beweeglijkheid van de heupen verwart met het naar voren komen voor het longeren.

Je ogen fixeren de spronggewrichten. Bepaalde paarden gaan bewegen en zich naar voor richten: daarom blijft er een hand dicht bij de halster rusten om te vermijden dat het paard een stap vooruitzet.

Als het paard niet beweegt, hef de stick dan lichtjes op en raak het aan ter hoogte van de heupen. Zodra het paard een stap opzij zet door zijn achterbenen te kruisen, hou je meteen op en beloon je het!

De basics van grondwerk

Herhaal de oefening zodat het paard je aanwijzing "borst vooruit" of "de stick raakt me aan ter hoogte van mijn heupen" associeert met de beweging "ik doe mijn heupen uiteenwijken door mijn achterbenen te kruisen”.  Ziezo! Doe dit nog een keer, maar nu met je andere hand. Je moet natuurlijk symmetrisch aan elke kant werken! Als je op termijn grondwerkoefeningen wilt doen in vrijheid (zonder halster en zonder touw), koppel dan een mondelinge instructie aan de oefening! Zeg bij de vorige oefening bijvoorbeeld "heup". Na verloop van tijd zal het woord "heup" alleen al ervoor zorgen dat je paard in beweging komt.

De andere oefeningen bij de start

De startoefeningen zijn natuurlijk erg gevarieerd. Je kunt ook starten met onbeweeglijkheid, met terugwijken... aan oefeningen geen gebrek! Het principe voor onbeweeglijkheid is simpel: - Ga voor je paard staan. Geef het commando "blijf". Laat het een paar seconden los. Beloon je paard. Verhoog geleidelijk de duur van het loslaten, en vervolgens de afstand... Om je paard achterwaarts te laten wijken, druk je met je linkerhand op zijn borst terwijl je vraagt: "achteruit". Zodra je paard wijkt en een stap achteruit zet, stop je ermee en beloon je het!  

De basics van grondwerk

Om snel vooruitgang te boeken, herhaal je de oefeningen dagelijks.

Grijp elke gelegenheid aan om de heupen te doen bewegen: je kunt dit doen wanneer je het paard borstelt en het dicht bij een muur staat; of wanneer jullie in de box zijn en je paard niet recht voor je staat… Regelmaat zorgt voor vooruitgang!

Wat je vooral moet onthouden en wat soms zo moeilijk toe te passen valt, is dat je steeds stapsgewijs moet werken. Ga niet recht op de heupen af door de stick te heffen!

Er bestaande meerdere bekende methodes om je vooruitgang te laten boeken in het grondwerk (La Cense, Parrelli, Corbigny…). Het is sowieso raadzaam om je in het begin te laten begeleiden, om goed van start te gaan! Vervolgens kun je methodes combineren of je eigen methode, die het best is afgestemd op jou en op je paard, uitwerken.

Weet dat er ook wedstrijden voor grondwerk zijn, onder de naam Equifeel. Het gaat om een parcours waarbij je je paard aan de halster of in vrijheid moet leiden. Het is aan jou om de perfecte harmonie tussen je paard en jezelf aan te tonen wanneer jullie over een zeil stappen, een klaverbladoefening doen of bij het trailerladen…

Alors ? Wil je het proberen?

aurelieenagathe

Artikel: aurélie

Aurélie: "Ik doe al 22 jaar aan klassieke ruitersport. Na een tijdje kreeg ik interesse voor grondwerk, ik zocht immers een andere vorm van contact met het paard. Ik richt me nu al zes jaar op deze discipline. Ik ben vooral gepassioneerd door de band die ik tot stand kan brengen tussen het paard en mezelf. Ik heb trouwens mijn eigen manage opgericht, de 'Ecurie de la Symbiose', waar de paarden samen in groep op de weide leven en dit het hele jaar lang."

jepaardweerinvormkrijgen

Je paard weer in vorm krijgen

Het is zover! We gaan weer aan de slag. Gedaan met het dolce far niente in de weide onder de zon. Het wordt tijd om terug de piste op te zoeken. Maar net zoals wij hebben ook paarden wat tijd nodig om opnieuw in het werkritme te komen. Samen zorgen we ervoor dat ze er weer tegenaan kunnen in de manege!

pre

Ethologie, wat is dat precies?

Ken je de oorsprong van ethologisch paardrijden en de voordelen ervan? Klaar om 'paard te spreken'?

c2

Hoe je paard tijdens wedstrijden onder controle houden?

Wedstrijden zijn momenten vol emoties: we gaan vaak door vele gemoedstoestanden … Onze trouwe kompaan ook!Hier zijn enkele tips om in gedachten te houden voor het comfort van je paard ter plaatse.

halster1

Halsters: juist of fout? Doe de test!

Een halster, iets doodnormaals. Het is een van de eerste zaken die je gebruikt voor een paard. Valt er nog iets te leren over iets dat je al zo goed kent? Wij denken van wel!

Ruitersport Decathlon

Waarom je paard scheren?

Bescherming tegen de kou en hygiëne voor werkende paarden. Ontdek waarom het nodig is om je paard te scheren.