Snowboards

Snowboards

a11y.skip-categories a11y.skip-categories
Welk snowboard past het best bij mij?
Ontdek het hier!
5/5 Op basis van 1 Beoordelingen in de winkels en online

SNOWBOARDS: HET JUISTE BOARD VOOR FREESTYLERS EN PISTERIJDERS

Snowboarden vormt de ideale combinatie voor het trainen van uithouding, kracht en handigheid in openlucht, te midden van indrukwekkende landschappen. Liefhebbers van wintersport (in de dop) kunnen hun talenten pas écht verkennen met het juiste board. Daarmee kunnen ze aan de slag in poedersneeuw, op de piste of in het snowpark in de buurt.


FREESTYLE, FREERIDE OF ALL-MOUNTAIN: WAT IS JOUW STIJL?

In functie van de gekozen ondergrond en de glijtechniek, onderscheiden we drie categorieën snowboards:
• Een Freeride is bedoeld om op open terrein te glijden, buiten de afgebakende pistes. Doen lange afdalingen, poedersneeuw en onbetreden besneeuwde hellingen je hart wat sneller slaan? Dan is een freeride board precies wat je nodig hebt!
• In tegenstelling tot freeride, draait. Freestyle niet om het overbruggen van lange afstanden met je snowboard. In plaats daarvan, treffen we ze vooral aan in snowparks of half pipes. Die discipline legt duidelijk de nadruk op behendigheid en het uitvoeren van figuren op een snowboard.
• De all-mountain snowboards zijn in feite de meest polyvalente modellen. Je kan ze zowel op open terrein als in het snowpark gebruiken. Bij beginnende snowboarders vallen ze dan ook bijzonder in de smaak.


HET ENE SNOWBOARD IS HET ANDERE NIET

Om je aankoopkeuze te vergemakkelijken als je op zoek bent naar een geschikt board en wil weten welk model het best bij je past, kan je je baseren op de verschillende kenmerken van snowboards. Het ene board is immers het andere niet! De verschillende types snowboards onderscheiden zich voornamelijk op het vlak van:
• Vorm;
• Voorspanning/profiel;
• Stijfheid en hardheid (flex);
• Afmetingen (breedte en lengte).


Afhankelijk van waarvoor je het snowboard wil gebruiken, is een bepaald model wellicht meer geschikt dan een ander.


Shape: De vormen van snowboards in één oogopslag

De prestaties van een board - of de manier waarop een snowboard in bepaalde omstandigheden reageert - worden sterk beïnvloed door de vorm. Dat is dus een van de factoren waarmee je bij de aankoop van een snowboard zeker rekening moet houden.


De shape van een snowboard bepaalt o.a. of je dezelfde glij-ervaring krijgt in beide richtingen (soms kan je maar in één richting glijden). De doorslaggevende factor bij het kiezen van de juiste vorm? Het geplande gebruik van je snowboard. De meest gebruikelijke vormen zijn trouwens de '(True) Twin Shape', de ''Directional Shape' en de 'Directional Twin Shape'.


VORM EN GEBRUIK
ShapeVormKenmerkenGepland gebruik
True Twin Shape / Twin Shape- Symmetrie
- Nose (voorste uiteinde) en Tail (achterste uiteinde) identiek
- centrale inserts (gaten)
- Grote behendigheid
- Wendbaarheid
Freestyle
Directional Twin Shape- Symmetrie
- Nose en tail eveneens identiek
- Inspringende inserts
- Goede prestaties op en buiten de piste
- Flexibele gebruiksmogelijkheden
All-MountainDirectional Twin Shape- Langere nose
- Kortere, onbuigzame tail
- Ingewerkte inserts
- Gewicht wordt overgedragen op de achterste helft van het snowboard
Goede flotatie in diepe sneeuw
- Optimale controle (zelfs bij hoge snelheid)
Freeriding

Ontwikkeld om in één richting te glijden. Een directioneel board wordt dan ook enkel gebruikt voor carving op de piste of voor freerides. De nose (voorste gedeelte van een snowboard) heeft meestal een andere vorm dan de tail (achterste gedeelte). Vaak zijn dergelijke boards ook voorzien van een setback in de inserts, waarbij de binding in de richting van de tale zit en zo zorgt voor meer draagkracht in diepe sneeuw en meer wendbaaheid in de bochten.


Twin tips zijn bijzonder populair in freestyle. De boards zien er aan de voor- en achterzijde identiek uit. Daardoor kan je in beide richtingen van dezelfde glij-ervaring genieten (switch riding).


Camber, rocker of vlak: een kwestie van profiel

Naast de shape, is de voorspanning (het profiel) een van de kenmerken die de prestaties van je snowboard in uiteenlopende situaties beïnvloeden. Het gaat om de kromming van het board wanneer dat vlak op de grond ligt. Dit zijn de meest gebruikelijke profielen:
• Positieve camber: het gaat om het klassieke profiel van een snowboard. Het board maakt op twee punten contact met de ondergrond (positieve voorspanning). Met andere woorden: één keer in de buurt van de nose (neus) en één keer in de buurt van de tale (staart). Snowboards met zo'n camber weten te overtuigen dankzij uitstekende prestaties en een goede stabiliteit bij hoge snelheid of bij carving op de piste. Je kan er ook veel pop (rebound) mee genereren. Ze hebben wel een redelijke foutmarge en zijn dus niet geschikt voor beginners.
• Negatieve camber: de rocker (omgekeerde camber) wordt ook wel banaancamber genoemd, omwille van de typische vorm. Het contactoppervlak bevindt zich hier in het midden van het board, wat impliceert dat het snowboard niet zo makkelijk buigt. Precies daarom, zijn die wendbare en speelse boards vaak terug te vinden in freestyle. Ze bieden eveneens een goede flotatie in diepe sneeuw, waardoor ze niet alleen bij beginners, maar ook bij freeriders immens populair zijn.
• Geen camber: snowboards zonder camber worden ook wel flat cambers (of flat boards) genoemd. Ze combineren de voor- en nadelen van de twee andere voorspanningen. Vlakke snowboards bieden een uitstekende grip en een extreem hoge stabiliteit. Tegelijk maken vlakke boards indruk door hun bestuurbaarheid, hun wendbaarheid en hun controleerbaarheid. Vlakke cambers zijn dan ook gemaakt voor wie voortdurend van ondergrond wisselt en wie net zo gek is op all terrain als op freestyle.


Daarnaast bestaan er tegenwoordig hybride modellen (o.a. de Hybrid Rocker en de Hybdrid Camber), die de voordelen van de verschillende snowboardprofielen met elkaar combineren.


Flex: agressiviteit vs foutmarge

De flex verwijst naar de stijfheid / de buigzaamheid van het board. Een minder buigzaam board laat een agressievere rijstijl toe. Beginners moeten altijd opteren voor een lage flex. Een professional die enkel op pistes glijdt, kiest maar beter voor een hoge flex.


Hou bij de keuze van de flex altijd rekening met het type board én met je schoenen. Gebruik je, bijvoorbeeld, een snowboard met een heel hoge flex? Draag dan ook schoenen met een hoge flex om ervoor te zorgen dat de kracht optimaal op het board wordt overgedragen.


Les freestylers préfèrent généralement un flex plus bas, car cela facilite l’exécution des figures. Chez DECATHLON, le flex est donné dans une fourchette de 1 à 5 (1 = flexible et 5= rigide).


Lengte en breedte: hoe kies je een board met de juiste afmetingen?

De juiste lengte van een snowboard wordt vooral bepaald door je lichaamsgewicht en je -lengte.

LENGTE
Hoogte (in cm)Gewicht (in kg)Lengte (in cm)
< 145< 40< 125
145 - 15040 - 50125 - 130
150 - 15545 - 55130 - 135
155 - 16050 - 60135 - 140
160 - 16555 - 65140 - 145
165 - 17060 - 70145 - 150
170 - 17565 - 75150 - 155
175 - 18070 - 80155 - 160
> 185> 80> 160

Onthou hoe dan ook dat die specificaties niet als richtlijnen bedoeld zijn. Ze verwijzen enkel naar de lengte van een all-mountain snowboard. Om de voor jou ideale lengte te bepalen, moet je niet alleen rekening houden met het gewenste gebruik, maar ook met je trainingsniveau. Zo zijn kortere boards makkelijker te sturen. Als beginner kies je dus beter voor een korter model.


Qua breedte, wordt er een onderscheid gemaakt tussen snowboards met een normale breedte en extra brede snowboards. Die laatste worden aanbevolen als je snowboardschoenen langer zijn dan de centrale breedte van je board en dus over je board uitsteken. Vanaf maat 44 moet je absoluut voor een breder board kiezen.


DE SNOWBOARDS VAN DECATHLON: ONBERISPELIJKE KWALITEIT, COOL DESIGN EN HAALBARE PRIJZEN

Freestyle, freeride of all-mountain? Rocker, camber, twin-tip of directioneel board? Aan welk type snowboard je ook de voorkeur geeft en of je nu een nieuw board koopt of je allereerste eigen snowboard kiest, ... Profiteer van onze brede selectie aan kwalitatieve snowboards, beschikbaar in uiteenlopende vormen, afmetingen en designs.


Voor een perfecte start van het snowboardseizoen bieden we je ook een ruime keuze aan schoenen en bindingen. Onze snowboardkledij beschermt je bovendien optimaal tegen externe invloeden als sneeuw, regen en wind.


☄☄☄

FAQ


Snowboard: met welk been vooruit?

Tijdens het snowboarden kan je je voeten op twee verschillende manieren plaatsen (stances). In de 'normale' positie staat je linkervoet vooraan, in 'goofy' je rechter. Zoek uit welke je voorste voet wordt door te observeren met welke voet je instinctief een pas voorwaarts zet als iemand je langs achter een duw geeft. Beginners kunnen ook starten met de zogenaamde ''eendenstand', waarbij de voeten vrij centraal op het board staan en lichtjes naar buiten draaien, zoals dat bij eenden het geval is.


Heb je al ervaring in andere glijsporten (surfen, skateboarden, ...),dan heb je wellicht al een favoriete positie. Toch zijn er ook atleten die, bijvoorbeeld, hun rechtervoet vooruit zetten als ze schaatsen, maar op een snowboard een andere positie kiezen.


Welk snowboard is geschikt voor beginners / gevorderden / professionals?

Als beginner stel je wellicht andere eisen aan je snowboard dan als geoefend sporter. In het begin is een soepel en tolerant all-mountain board doorgaans een goede keuze. Gevorderde snowboarders moeten dan weer kiezen voor een model dat perfect past bij hun favoriete glijstijl én rekening houden met de afmetingen, de vorm en de kenmerken. Professionals hebben vaak verschillende boards, zodat ze zich niet tot één specifieke stijl hoeven te beperken.


Wat heb ik nodig als ik wil gaan snowboarden?

Naast het eigenlijke board, omvat een degelijke snowboarduitrusting ook snowboardschoenen en een passende binding. Daarmee kan je de hele dag in de sneeuw gaan genieten! Koop zeker ook het nodige materiaal dat je beschermt tegen valpartijen, ongevallen en andere ongemakken in de bergen. Denk, bijvoorbeeld, aan bijkomende rugbeschermers, een paar stevige snowboardhandschoenen en een geschikte skibril.


Freeriders kunnen niet zonder een betrouwbare lawine-uitrusting (schop, lawinesonde en lawinepieper), waarmee ze na een lawine zo snel mogelijk kunnen worden opgespoord. In de juiste snowboard- of skikledij ga je ook niet zweten of bibberen, ook niet na lange tochten of sessies in het snowpark.


Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn snowboard langer meegaat?

Sluit de riempjes

Nadat je je snowboard gebruikte, moet je de bindingen telkens dubbel plooien en de riempjes sluiten. Zo wordt het risico kleiner dat de riempjes doorscheuren.


Je board beschermen

Na gebruik moet je sneeuw, ijs en water van je board verwijderen. Door het vocht kan het metaal immers gaan roesten. Het is ook een goed idee om je board in een tas te beschermen tegen externe invloeden.


Waxen

Om het glijvermogen van je snowboard optimaal te houden, is het een goed idee om het af en toe te waxen.


Hoe en hoe vaak moet ik mijn snowboard waxen?

Om het glijvermogen optimaal te houden en het oppervlak van je board tegen beschadigingen door de rubberen bekleding te beschermen, moet je het regelmatig waxen. Je kan daarvoor een beroep doen op een vakman, maar je kan je board ook zelf waxen.


Schuur de randen van je board vooraf zorgvuldig glad met behulp van, bijvoorbeeld, een kantslijpmachine. Daarna kan je de onderkant met een speciale warme wax insmeren. De frequentie waarmee je snowboard moet worden gewaxt, hangt af van hoe vaak je het board gebruikt en van het materiaal aan de onderkant. Algemene regel: hoe harder en steviger het paneel, hoe vaker je de waxlaag moet vernieuwen. Boards met een geëxtrudeerde onderkant (trager, goedkoper) moeten minder vaak gewaxt worden dan boards met een gesinterde onderkant (sneller, steviger).

Is het een geschenk? Laat ze kiezen Een cadeaubon schenken