Ski's & Vellen

Toerski's en Vellen

Skip categories Skip categories
Skip filters
Filters
Filter op prijs
BEST BEOORDEELD
€65000 −36%
€41000
*Van 20/9/2022 en zolang de voorraad strekt
€56000 −19%
€45000
*Van 1/2/2023 en zolang de voorraad strekt
BEST BEOORDEELD
€40000 −10%
€36000
*Van ‪13/1/2023‬ tot ‪8/2/2023‬
€40000 −12%
€35000
*Van 1/2/2023 en zolang de voorraad strekt
4.6/5 Op basis van 113 Beoordelingen in de winkels en online

TOERSKI'S EN VELLEN: ZOWEL OP DE TOP ALS AAN DE VOET VAN DE BERGEN

Toerskiërs combineren bergbeklimmen op ski's met klassiek alpineskiën. De traditionele toerskiër kiest voor open terrein en laat de platgetreden paden achter zich. Het toerisme in skistations vormt een uitzondering. Daar lopen de paadjes in het skigebied langs uitgestippelde routes of op speciale trainingspistes.


TOERSKI'S EN VELLEN: HET PERFECTE MATERIAAL VOOR TOERSKIËRS

Zonder een degelijke uitrusting zijn skitochten al bij voorbaat tot mislukken gedoemd. Het maakt dan niet uit of je een beginnend of een ervaren skiër bent! Stel bij de aankoop van materiaal een aantal prioriteiten:
• In functie van de ondergrond waarop je wil skiën (harde sneeuw, poedersneeuw, ...);
• Of je vooral beklimmingen of afdalingen wil doen;
• Of je al een beetje vertrouwd bent met je ski's en vellen.


DE BASISUITRUSTING VOOR TOERSKIËRS

De juiste ski's vormen uiteraard het uitgangspunt van elke degelijke ski-uitrusting. Kies ze daarom als eerste. In tegenstelling tot typische alpineski's, zijn toerski's geschikt voor beklimmingen én afdalingen. Enerzijds zijn modellen die voor beklimmingen worden gedragen meestal lichter en korter. Anderzijds zijn ski's die zich meer tot afdalingen lenen zwaarder, al bieden ze meer stabiliteit in de afdaling.


Wat geldt voor de ski's, is ook waar voor de bijhorende skischoenen. In functie van waar ze vooral voor bedoeld zijn, wordt een onderscheid gemaakt tussen:
• Polyvalente toerskischoenen: die lichte en comfortabele skischoenen zijn uitermate geschikt voor lange skitochten met matige afdalingen.
• Freetouring boots: met dat soort toerskischoenen leg je duidelijk de nadruk op afdalingen. Freetouring boots bieden een enorme stabiliteit en uitstekende prestaties tijdens afdalingen.
• Speed toerskischoenen: de ideale skischoenen voor toerskiërs die van beklimmingen houden.


Zorg er hoe dan ook voor dat de toerski's en de toerskischoenen die je kiest perfect bij elkaar passen. Ze moeten als het ware één geheel vormen. Let daar ook op als je de bindingen kiest. Enerzijds zijn de makkelijk te bedienen en bijzonder stabiele kaderbindingen ideaal voor beginners en korte beklimmingen. Anderzijds werden de PIN-bindingen hoofdzakelijk voor lange beklimmingen ontwikkeld.


Om te voorkomen dat je zelfs op steile hellingen naar achter glijdt, heb je ook speciale toerskivellen nodig. Die kleef je onder de ski's om te voorkomen dat je naar achter glijdt. Op sterk bevroren paden kan het ook nodig zijn om gebruik te maken van zogenaamde noppen.


REGELBARE SKISTOKKEN VOOR MEER STABILITEIT

Omwille van de verschillende omstandigheden tijdens beklimmingen en afdalingen, zijn regelbare skistokken een handig hulpmiddel voor toerskiërs. Plooistokken of telescopische stokken - waarvan je de hoogte kan instellen met behulp van een moer of een vergrendelingssysteem - zijn dus een goed idee. Om te voorkomen dat skistokken te diep in de sneeuw wegzakken, kies je het best voor een model met zo breed mogelijke schotels. De handgrepen moeten een ergonomische vorm hebben en comfortabel in de hand liggen.


TOERRUGZAKKEN: HANDIGE PARTNERS VOOR TOERSKIËRS ONDERWEG

Naast het basisskimateriaal maakt ook een goede rugzak deel uit van je uitrusting die je als toerskiër zeker moet voorzien. Een kleinere rugzak (20 tot 25 liter) is handig voor daguitstappen. Voor een rugzak met een inhoud van 30 liter (of meer) kan je opteren als je meerdaagse skitochten maakt.


VEILIGHEIDSUITRUSTING EN MATERIAAL DAT TOERSKIËRS TEGEN LAWINES MOET BESCHERMEN

Het grootste deel van de tijd bevind je je als toerskiër buiten de pistes. Je kan dan ook maar beter voorzien zijn op de gevaren in de bergen. Er is niet alleen het risico op valpartijen of botsingen met andere skiërs. Er kunnen stenen of ijsmassa's naar beneden komen, het weer kan plots omslaan en lawines blijven een enorme risicofactor waarop je tijdens tochten in open terrein moet voorbereid zijn. Een volledige en functionele veiligheidsuitrusting is noodzakelijk! Hou tijdens je verplaatsingen volgende accessoires binnen handbereik:
• Een lawinepieper (toestel om lawineslachtoffers terug te vinden);
• Een lawineschop ;
• Een lawinesonde om de exacte locatie van een slachtoffer onder de sneeuw te bepalen.
• Een goed afgestelde skihelm die je terdege beschermt tegen verwondingen en weersomstandigheden (idealiter in combinatie met een passende skibril) .


TOERSKIKLEDIJ

Om te vermijden dat je badend in het zweet de top bereikt en tijdens de afdaling bevriest, moet je als toerskiër kledij aantrekken volgens het beproefde ui-principe. Om optimaal met de weersomstandigheden rekening te houden, bestaat je kledij dan ook uit verschillende lagen:
• Basislaag: functioneel en kwalitatief thermisch ondergoed in merinoswol of synthetische materialen (o.a. polyester of polyamide) die vocht afvoeren.
• Tussenlaag: een hemd met lange mouwen voor de beklimming; een fleece, een softshell of een dunne donsjas voor de afdaling.
• Derde laag: een passende skibroek en een waterafstotende softshell- of hardshelljas om je tegen regen en sneeuw te beschermen.


Heb je al kwalitatieve skikleding? Hou in het achterhoofd dat die vaak te warm is voor toerskiërs! Dat geldt zeker voor de bovenste kledinglaag: de zogenaamde derde laag of buitenlaag.


Met een passende skimuts, waterafstotende handschoenen en een handige nekwarmer zijn je hoofd, je nek en je handen voldoende beschermd tegen neerslag, koude en zon. Om blaren te voorkomen en je skischoenen beter aan te voelen, is het voor toerskiërs tevens een goed idee om speciale skikousen te dragen.


TOERSKI'S EN VELLEN BIJ DECATHLON

Bij DECATHLON vind je alles voor een geslaagde toerskitocht. We bieden een ruim gamma aan toerski's, toerskischoenen en skibindingen. En dat zowel voor liefhebbers van beklimmingen als voor fervente afdalers! Wil je er zeker van zijn dat de schoenen en de bindingen passen bij de toerski's die je koos? In dat geval kan de aankoop van een volledige toerskiset van ons populaire merk WEDZE interessant zijn.


Je kan bij ons ook terecht voor een breed gamma aan accessoires voor toerskiërs. Van toerski's over kwalitatieve vellen tot toerskirugzakken: we hebben aan alles gedacht! Voor nóg meer comfort en een optimale veiligheid - zelfs op open terrein - bieden we ook skimaskers, skihelmen en veiligheidsmateriaal aan. Denk maar aan sondes, schoppen en lawinezenders-ontvangers.


☄☄☄

FAQ


Hoe duur is een toerski-uitrusting?

Veel mensen denken ten onrechte dat een degelijke toerski-uitrusting duur is. Kijk niet alleen naar de aankoopprijs, maar kies vooral materiaal dat echt bij jou past in functie van je skistijl en je individuele behoeften.


Hoe lang moeten mijn toerski's zijn?

Toerski's zijn over het algemeen korter dan klassieke ski's voor afdalingen. Een goede raad (vooral voor beginners): trek ongeveer 5 tot 15 cm van je eigen lengte af. Ervaren skiërs die van snelheid houden, zullen eerder voor langere ski's opteren. Die zijn immers soepeler, wat een voordeel oplevert tijdens snelle en moeilijke afdalingen op een grillige ondergrond.


Waarmee rekening houden als je met kinderen wil toerskiën?

Toerskiën is niet alleen populair bij volwassenen. Heel wat kinderen gaan graag met hun ouders mee op pad. Maak het je kind wel niet te moeilijk, zeker niet in het begin!


Kortere tochten met beklimmingen van 400 tot 500 meter zijn ideaal om te beginnen. Kinderen moeten minstens 8 jaar oud zijn om op ski's te kunnen klimmen. De kleinsten kunnen ook raketten dragen en enkel tijdens afdalingen op ski's staan. Je kind is het best wel al enigszins vertrouwd met skiën.


Welke kledij moet ik als toerskiër dragen?

In principe is toerskikledij niet zo verschillende van conventionele skikledij. Als je op tocht vertrekt, moet je altijd verschillende lagen boven elkaar dragen (ui-principe) om een optimale temperatuurregulatie mogelijk te maken. Het dragen van functioneel en kwalitatief ondergoed en van comfortabele skikousen biedt het voordeel dat vocht wordt afgevoerd. Een lichte fleece, een softshell of een donsjas kunnen als isolerende tussenlaag fungeren.


Een skimuts, handschoenen en een sjaal vormen belangrijke onderdelen van je toerski-uitrusting. Neem ze altijd mee in je toerskirugzak en hou ze binnen handbereik.


Verlies niet uit het oog dat je als toerskiër aan uiteenlopende weersomstandigheden wordt blootgesteld. Wellicht ga je zweten tijdens beklimmingen en krijg je tijdens de daaropvolgende afdaling last van koude wind. Zorg er daarom voor dat je je toerskikledij makkelijk kan uit- of aantrekken naargelang de omstandigheden. De bovenste kledinglaag (de skijas) mag over het algemeen iets dunner zijn dan bij andere skidisciplines.

Is het een geschenk? Laat ze kiezen Een cadeaubon schenken