Horseball

Horseball, wat is dat nu eigenlijk?

Horseball is een paardenteamsport gebaseerd op het Argentijnse Pato, een sport die je speelt met een bal die in zes leren riemen is gewikkeld.

twee paardenkoppen

Horseball, wat is dat?

Horseball is een paardenteamsport gebaseerd op het Argentijnse Pato, een sport die je speelt met een bal die in zes leren riemen is gewikkeld.

Het is de bedoeling om punten te scoren in het kamp van de tegenstander (de doelen hangen op langs weerszijden van het veld, op een hoogte van 3,50 m), door te passeren, aan te vallen en te verdedigen zonder van je dier te komen.

Horseball wordt gespeeld met paarden, pony's of shetlands.

Verloop van een wedstrijd horseball

Horseball wordt doorgaans gespeeld op een grote zandvlakte, afgebakend met opblaasbare banden. Achter die banden staan de trainers, de wisselspelers en de technische staff. Ze vormen in feite de zijlijnen van het veld.

Horseball wordt gespeeld met twee teams van zes spelers: vier ruiters op het veld en twee vervangers. Een wedstrijdje duurt twee keer tien minuten, met daartussen een pauze van drie minuten. Bij een gelijkspel volgen er verlengingen.

Vervangingen mogen enkel als het spel stilligt en zijn beperkt in aantal. Doel van het spel is uiteraard om zo veel mogelijk doelpunten te maken. Omdat de nadruk ligt op het ploegaspect moet elk team minstens drie passes geven (naar drie verschillende spelers) voor het een doelpunt kan en mag maken.

Een speler mag de bal niet langer dan tien seconden vasthouden. De bal mag enkel opgenomen worden terwijl je op je paard zit.  

Meisje dat de polobandages aanbrengt bovenaan de linkerpoot van het paard

Uitrusting voor het paard

Bij horseball wordt er steeds gebruikgemaakt van een opraapriem. Deze soepele riem verbindt de twee stijgbeugels onder de buik van het paard. Hierdoor kan de ruiter naar voren leunen zonder te vallen. De buitenste stijgbeugel blijft immers zitten door de spanning van de opraapriem.

We raden je uiteraard aan om de vier poten van je paard goed te beschermen. Ruiters gebruiken erg vaak polobandages en springschoenen. Om hun paard optimaal te beschermen, plakken horseballers de bandages vast met kleefband. Hierdoor vermijden ze dat ze in het heetst van de strijd loskomen.

De paarden dragen vaak een vaste martingaal zodat ze hun kop niet bruusk kunnen optillen

Man te paard met handschoenen en zwarte helm

Uitrusting voor de ruiter

Gelden er bepaalde verplichtingen?

Uiteraard moet elke ruiter om veiligheidsredenen een helm dragen. Vaak dragen ruiters een witte helm, maar je kunt ook je eigen helm dragen, zolang hij voldoet aan de norm EN1384.

In sommige gevallen dragen de spelers ook handschoenen, kniebeschermers en sporen.