Hoe kan ik mijn kind met een loopfiets leren rijden?

Hoe kan ik mijn kind met een loopfiets leren rijden?

Eerst en vooral moet je kind goed kunnen stappen voordat het met een loopfiets kan leren rijden. Wat kun je doen om het allemaal wat gemakkelijker te maken? Welke spelletjes zijn er om de interesse bij je kind te wekken?

Nu je kind steeds beter kan stappen, lijkt het klaar om met een loopfiets te leren rijden. Maar hoe kun je er zeker van zijn dat je kind er echt klaar voor is? Wat zijn de voorwaarden? Hoe kun je ervoor zorgen dat je kind een fietsje zonder pedalen leuk vindt, zonder dat het gefrustreerd geraakt? Welke oefeningen kun je je kind laten doen? Wat kun je doen als je kind niet geïnteresseerd is? Twee specialisten in het leren fietsen met een loopfiets beantwoorden al je vragen: Karine Roulin, specialiste in psychomotoriek, en Pauline Sterckeman, productmanager bij B’TWIN KIDS.

Hoe kan ik mijn kind met een loopfiets leren rijden?

1. Wat is het nut van een loopfiets? Waar kun je hem voor gebruiken?

Pauline Sterckeman: "Een loopfiets is als een minifiets zonder pedalen en zonder steunwieltjes. Je kind staat met zijn voeten op de grond en begint te stappen. Beetje bij beetje krijgt het meer vertrouwen en gaat het sneller door grotere stappen te zetten. Het gaat op zoek naar zijn zwaartepunt en leert wat evenwicht is. Als je kind overhelt, doet het fietsje dat ook. De positie op een loopfiets leunt erg dicht aan bij het lopen, waardoor je kind zich comfortabel zal voelen. "

Hoe kan ik mijn kind met een loopfiets leren rijden?

2. Van 18 maanden tot 3 jaar, wat is de juiste leeftijd om met een loopfiets te beginnen? Welke meegroeiloopfiets kies je op de leeftijd van 18 maanden?

Pauline Sterckeman: "Leren rijden op een loopfiets gebeurt over het algemeen rond de leeftijd van 2 jaar". Pin je hier echter niet op vast: sommige kinderen vinden het al leuk om met een loopfiets te rijden rond de leeftijd van 18 maanden, terwijl andere kinderen pas interesse tonen als ze 3 jaar zijn. Naast de leeftijd is het ook belangrijk om rekening te houden met de lengte van je kind: om met vertrouwen op een loopfiets te rijden moet je kind zijn voeten plat op de grond kunnen zetten als het op het zadel zit. Kies dan ook steeds voor een loopfiets die aan de lengte van je kind is aangepast.

3. Beginnen met een loopfiets: welke motorische vaardigheden moet je kind hebben?

Karine Roulin: "Er zijn een aantal voorwaarden: je kind moet eerst en vooral goed kunnen stappen. Het mag niet om de vier of vijf stappen struikelen. Het kan zijn passen controleren en een kleine hoogte overbruggen. Je kind kan dus goed zijn evenwicht houden, met name op het standbeen, zodat hij het andere been van de grond kan laten. Met een geleerd woord noemen we dit de "unipodale stand". Datzelfde evenwicht gebruikt je kind bijvoorbeeld ook om in de zetel te kruipen door één been opzij te tillen. Tot slot moet je kind ook makkelijk met een loopautootje kunnen rijden.

Hoe kan ik mijn kind met een loopfiets leren rijden?

4. Hoe leer je je kind om met een loopfiets te rijden?

Karine Roulin: "Je kind zal de bewegingen om met een loopfiets te rijden het best begrijpen als je het niet zelf oppakt en op de loopfiets zet. Leg gewoon uit wat het moet doen. Door de bewegingen op zijn eentje te doen, krijgt je kind vertrouwen en meer ervaring. Het is belangrijk dat het de verschillende stappen onder de knie krijgt: het lichaam stabiel houden, de loopfiets in evenwicht houden en goed op en van de loopfiets kunnen stappen. Je kunt doen alsof je op dit fietsje zonder pedalen rijdt om het tonen. Je kind zal je vervolgens gewoon nadoen.

Jouw rol als ouder is om het veilig te houden voor je kind: kies een veilige plek om je kind met zijn loopfiets te laten rijden. Het ideale terrein is vlak en open (zonder te veel obstakels en voetgangers). Zorg ervoor dat er geen trappen of andere hindernissen in de buurt zijn. Zo hoeft je kind zich alleen op zichzelf te concentreren, en dat is al meer dan genoeg. De uitrusting is ook heel belangrijk voor de veiligheid: een helm is een absolute noodzaak als je kind met een loopfiets gaat rijden.

En om het leuk te houden, is jouw geruststellende aanwezigheid erg belangrijk voor je kind. Elk kind leert op zijn eigen tempo en naar zijn eigen mogelijkheden. Houd daar rekening mee! "

Hoe kan ik mijn kind met een loopfiets leren rijden?

5. Enkele oefeningen om met een loopfiets te leren rijden

Pauline Sterckeman: "Sommige kinderen kunnen niet wachten om op hun loopfiets te stappen, terwijl andere een eerste gewenningsfase nodig hebben. Het heeft echt geen zin om in dat laatste geval te overhaasten. Je kunt namelijk al dingen aanleren voordat je kind op zijn loopfiets gaat zitten. Laat je kind eerst en vooral vertrouwd raken met de fiets: een eerste keer vasthouden is al het begin van het avontuur. Je kind kan bijvoorbeeld "wandelen" met zijn loopfiets zoals het met een huisdier of zijn speelgoedmotor zou doen. Dat is een goede oefening om je kind vertrouwd te leren geraken met het gewicht en de afmetingen van zijn loopfiets. Verder leert je kind ook hoe het de fiets moet oppakken, in evenwicht moet houden en terug neer moet leggen. Al die dingen kun je dus al aanleren voordat je kind zijn eerste stapjes op de loopfiets zet. Door het op een rustige manier kennis te laten maken, heeft je kind de tijd om de werking te bekijken (bijvoorbeeld hoe de wielen draaien). "

Een ander leuk spelletje is buiten een parcours maken met krijt of er binnen eentje aanleggen met meubels. Vraag je kind om het traject te volgen, met zijn loopfietsje naast hem.
Nadat je kind de nodige tijd heeft gehad om kennis te maken met zijn nieuwe speelgoed is het tijd om achter het stuur van deze tweewieler te kruipen!

Karine Roulin: "Om het steunen op één voet wat te oefenen, kun je nog steeds werken met een parcours en dat aanvullen met hoepels, verspringende stokken of kegels. Zo kan je kind leren om kleine obstakels te ontwijken en het stuur te hanteren. Ga aan het einde van het parcours staan, je kind zal met plezier naar je toe komen. Zo kun je het ook vanop niet al te grote afstand aanmoedigen en geruststellen. "

Hoe kan ik mijn kind met een loopfiets leren rijden?

6. Wat als je kind geen interesse toont voor zijn loopfiets?

Pauline Sterckeman: "Als je kind zijn loopfiets niet wilt gebruiken en het buiten oefenen geen onverdeeld succes is geweest, laat je het fietsje best binnen (misschien moet je het wel wat schoonmaken). Zo kan je kind er op zijn eigen tempo kennis mee maken. Na verloop van tijd zal hij het als een van zijn stukken speelgoed gaan beschouwen. Heeft je kind maar een beetje interesse in zijn loopfiets, dan kun je verschillende dingen proberen om hem te prikkelen. "

Karine Roulin: "Gaandeweg, en zonder te dwingen, kun je je kind enkele opdrachten geven als je eropuit trekt: brood gaan halen bij de bakker, bladeren verzamelen in het park, enz.". Om de aandacht van je kind wat af te leiden en wat druk weg te nemen, kun je zelf je rolschaatsen aantrekken of je step nemen als jullie een tochtje gaan maken. Toon je kind dat je het ook leuk vindt. Je kunt ook een klein mandje aan de loopfiets van je kind hangen, zoals bij je eigen fiets. Je kind zal er ongetwijfeld niet aan kunnen weerstaan om mama en papa na te doen en zijn knuffel in het mandje te leggen! "

Pauline Sterckeman: " En waarom duik je niet eens in zijn verbeelding? Verplaats je in zijn wereld en stel je voor wat hij op basis van zijn interesses in zijn loopfiets zou kunnen zien: een scooter, een dier, een raket ... Om de interesse van je kind te wekken, kun je hem bijvoorbeeld vragen om benzine in zijn motor te doen, zijn dinosaurus te gaan voeren, op missie naar de maan te vertrekken of om zijn hondje naar de dierenarts te brengen. En als extraatje krijg je er een leuk moment met z'n tweetjes bij!

Karine Roulin: "Mogelijk heeft je kind ook geen interesse in zijn loopfietsje omdat het niet correct is afgesteld. Als je kind er zich niet comfortabel op voelt, zal hij er niet aan willen beginnen. We raden je dan ook sterk aan om voor elk uitstapje de afstellingen te controleren. Blijf echter niet aandringen als al je pogingen op niets uitdraaien. Het is in dat geval waarschijnlijk beter om de loopfiets een tijdje aan de kant te zetten. En wie weet? Misschien reageert je kind wel helemaal anders als hij zijn loopfietsje voor de tweede keer ontdekt! "

7. De hoogte van het zadel en het stuur van een loopfiets afstellen

Karine Roulin: "De juiste afstellingen van een loopfiets zijn vooral belangrijk om je kind zijn evenwicht te laten bewaren. De voeten moeten eerst en vooral plat op de grond staat en de knie moet lichtjes gebogen zijn als je kind zich afduwt om vooruit te gaan. Het idee is om de zwaartekracht zo goed mogelijk zijn werk te laten doen: een rechte romp, stevig met de voeten op de grond en hoofd, romp en bekken op één lijn. Je kind mag niet te ver naar voren buigen.

Zet het zadel hoger als je merkt dat je kind veilig op de fiets zit, sneller wil gaan en goede controle heeft. In deze fase is het overigens minder handig om de fiets te gebruiken als je kind zijn benen gebogen heeft. Je kind moet met halve tenen de grond raken om grotere bewegingen te kunnen maken.

Een slechte afstelling van de loopfiets heeft op deze leeftijd geen gevolgen voor de lichaamsbouw van je kind, maar het maakt de loopfiets wel minder aantrekkelijk. Als kinderen zich onzeker, ongemakkelijk en onstabiel voelen, en geruststelling nodig hebben, zullen ze geen nieuwe dingen willen proberen of ontdekken. "

Hoe kan ik mijn kind met een loopfiets leren rijden?

Een laatste tip om een loopfiets goed te gebruiken?

Pauline Sterckeman: "Een beginnend kind heeft niet noodzakelijk de neiging om op het zadel van het fietsje te gaan zitten. Vraag aan je kind om dat wel te doen, omdat het minder vermoeiend voor hem is. Het is bovendien de enige manier om het gevoel van voortbeweging en snelheid te ervaren. "

Met deze tips van een specialist ter zake kun je er zeker van zijn dat je kind met vertrouwen op zijn loopfietsje zal leren rijden en zal genieten van deze nieuwe stap naar ... voordat het leert fietsen!