tb-slecht-weer-bergen-wolken

Hoe reageer je best op slecht weer in het hooggebergte?

Pierre Dewit is een Belgische monitor alpinisme en ambassadeur voor Decathlon België. Hij geeft vandaag enkele nieuwe tips. 

Het hooggebergte is een wereld op zich, waar mensen niet direct welkom zijn. Daarom wonen er boven de 4000-4500 m hoogte, afhankelijk van de breedtegraad, geen mensen meer. Overnachten in het hooggebergte is dus een serieus avontuur waar je je niet zomaar in kunt storten. Het vraagt een goede voorbereiding en een grondige kennis van het terrein...

Je informeren over het weer

Een van de mogelijke gevaren waar je zeker rekening mee moet houden is het klimaat, en de plotselinge veranderingen in het weer. Het is hoe dan ook belangrijk om voor je vertrekt de weersvoorspellingen goed door te nemen. Trek nooit het hooggebergte in zonder eerst op de hoogte te zijn van de weersvoorspelling. Er bestaan verschillende websites die je een (meer of minder nauwkeurig) idee kunnen geven van wat je te wachten staat. Hieronder vind je twee sites die je kunt gebruiken:

Raadpleeg altijd verschillende bronnen, zodat je alle informatie kunt verifiëren. Het kan ook interessant zijn om waar mogelijk een waard of gardien uit het gebied waar je op avontuur wilt gaan te raadplegen. En ten slotte vind je in de dalen in de Alpen het weerbericht op bijna elk gidsenbureau.

Toch kan je, zelfs met al deze onmisbare voorbereiding, nog overvallen worden door slecht weer. Om ongelukken te voorkomen, moet je dus weten hoe je hier best op reageert.

pierre-bergen-slecht-weer-alpinisme

De soorten slecht weer

Je moet op alles voorbereid zijn: plotselinge koude, stormwinden, sneeuwval (of regen) en, niet te vergeten, onweer... En dit alles kan ook nog eens tegelijkertijd plotseling de kop opsteken!

Schuilen

Doorgaans kan je er niet vanuit gaan dat bij slecht weer het wel snel zal opklaren. Integendeel: ga er eerder vanuit dat het altijd nog erger kan worden. Het belangrijkste is dus om zo snel mogelijk een schuilplek te bereiken. Een berghut is hiervoor de beste oplossing. Als dit niet mogelijk is (verder dan 3u wandelen), probeer dan te schuilen onder een rots, in een rotsholte of, bij onweer, ver van de waterscheiding en bij voorkeur in een kom. Zorg er in het laatste geval voor dat je in je schuilplaats alle metalen voorwerpen (ijshouweel, wandelstok, noppen enz.) op 10 m afstand achterlaat.

groep-alpinisme-slecht-weer-bergen

Samen blijven 

Blijf als groep altijd samen. Laat iemand die niet zo goed mee kan nooit alleen, zodat hij niet alleen achterblijft als de groep te snel gaat. Eendracht maakt macht... Als niemand het gebied waar jullie doortrekken op zijn duimpje kent, maak dan halve rondjes in plaats van alsmaar rechtdoor te wandelen, zodat jullie niet verdwalen.

Belangrijke tip

Trek bij de eerste regendruppels of de eerste sneeuwvlokken direct een beschermhoes over je rugzak zodra je je regenkleding hebt aangetrokken. Het is heel belangrijk voor de rest van je reis om de binnenkant van je rugzak (en de eventuele warme kleding daarin) droog te houden! Zolang je beweegt is het niet zo erg als je kleren vochtig zijn. Maar als je moet stoppen (al was het maar om te schuilen), moet je droge kleding kunnen aantrekken om onderkoeling te voorkomen. Je hebt het als je stil staat al snel koud in de bergen...

Improviseer niet

Als je er niet voor bent opgeleid, probeer dan zeker geen schuilplaats of noodbivak te construeren. Dat schud je niet zomaar uit je mouw. Alles wat je probeert op te zetten, zonder dat je weet wat je doet, kost je enkel kostbare tijd en energie. Als je een tent bij hebt, kan je die natuurlijk opzetten om onder te schuilen. Let er ook hier op om je tent in een kom op te zetten en niet aan de waterscheiding of op een plek waar je blootgesteld staat aan wind en bliksem...

pierre-bergen-slecht-weer-alpinisme

Voorkomen is beter dan genezen

Ten slotte kunnen we voor je je riemen aantrekt niet genoeg benadrukken dat voorkomen beter is dan genezen, en je dus altijd goed de weersvoorspellingen in de gaten moet houden voor je vertrekt. Bereid je route goed voor en voorzie in die route al mogelijke vluchtwegen en schuilplaatsen, zodat je sneller kunt reageren als je overvallen wordt door slecht weer.

Het is altijd verstandig om raad te vragen rond deze essentiële onderwerpen aan professionals uit de bergen.

Geniet van je trektocht!

 

pierre dewit

Pierre dewit

Ambassadeur Decathlon België
Skimonitor
Lid van de UPMM (Union Professionnelle des Métiers de la Montagne)