krampen

Fietsen: krampen, wat doe je eraan?

.

Krampen veroorzaken felle pijn en kunnen soms echt onverdraaglijk worden. Tijdens lange cyclo’s zoals de Marmotte of de Etape du Tour zie je geregeld fietsers kermend van de pijn langs de kant liggen met krampen.

De oorzaken van krampen

Jammer genoeg zijn wetenschappers het er nog steeds niet helemaal over eens waar krampen juist vandaan komen.

Sommigen beweren dat melkzuur de boosdoener is, de afvalstof die zich tijdens een lange inspanning ophoopt in je spieren als ze onvoldoende zuurstof krijgen.

Maar dat verklaart niet waarom je plots soms ‘s nachts krampen krijgt. Melkzuur wordt immers in een paar minuten afgevoerd.

Het lijkt er ook op dat het niet ligt aan vochtverlies of een tekort aan magnesium, kalium en calcium (of zeker niet altijd).

Je zou het ook bij een gebrek aan training kunnen zoeken. Spieren die onvoldoende gewend zijn aan lange en intense inspanningen, kunnen na verloop van tijd ‘verstijven’.

Sommige mensen zijn ook gevoeliger voor krampen dan anderen. Ik fiets zelf al 25 jaar, en ik heb slechts twee keer een kramp gevoeld tijdens een inspanning (en trouwens nooit na een lange afstand).

Omdat we er niet uit zijn waar krampen juist vandaan komen, is het aan iedereen om de specifieke oorzaak van zijn krampen zelf te achterhalen.

Krampen kunnen verschillende oorzaken hebben.

Niet iedereen voelt dezelfde krampen, ze hebben ook te maken met uiteenlopende factoren.

Fietsen: Krampen, wat doe je eraan?

Wat doe je eraan?

De bovenstaande oorzaken geven voor de meesten onder jullie alvast een aanwijzing over hoe ze krampen kunnen tegengaan.

De eerste reflex moet altijd zijn om voldoende te drinken en zo een eventueel vochttekort te voorkomen.~Kies indien mogelijk voor een isotone dorstlesser, verrijkt met minerale zouten.

En ook een evenwichtige voeding verlaagt het risico op een magnesium-, kalium- of calciumtekort.

Gewoon gezond eten dus, en je hoeft niet tot bij de apotheek voor dure voedingssupplementen. Je eet beter een banaan (boordevol kalium) en wat pure chocoladevoor een inspanning.

Ook amandelen zijn rijk aan magnesium en kalium en zijn de perfecte snack tussen twee maaltijden in.~~Supplementen zoals magnesium, ijzer of vitaminen neem je best enkel als je te kampen hebt met een heus tekort, vastgesteld tijdens een bloedonderzoek.

De oligo-elementen in deze pilletjes worden evenwel niet even vlot opgenomen als de stoffen die je uit je voeding haalt.

krampen opwarming

Laat je lichaam geleidelijk wennen aan lange inspanningen, en vergeet je opwarming niet.

Aan een bergrit van 120 km beginnen, over twee of drie zware cols als je dat niet gewoon bent en nooit meer dan 80 km op het vlakke hebt getraind, het is het perfecte recept voor krampen.

Tot slot is ook je houding op de fiets belangrijk. Een slechte fietspositie kan leiden tot stijfheid en, op langere termijn, tot krampen als je spieren op een verkeerde manier worden belast.

Let er ook op dat je je schoenen niet te hard aanspant om te vermijden dat je bloedcirculatie wordt afgesneden. Ook een slechte bloeddoorstroming kan volgens sommigen immers een krampbevorderend effect hebben.

Wat doe je bij krampen?

Fietsers krijgen vooral krampen in de kuiten.

Het beste wat je dan doet, is zo snel mogelijk de getroffen spier rekken.

Ga languit op de grond liggen, neem je tenen vast en trek je been (van de spier in kramp) naar je toe. Doe dat wel geleidelijk en houd je pose aan zolang de kramp niet volledig verdwenen is.

Zodra de krampen over zijn, is het raadzaam de spier een stevige massage te geven om de pijn te verlichten. Die zal immers nog een paar minuten aanhouden.