passes bij basketbal

Basketbal en blessures: de juiste reflexen

Wat zijn de goede gewoonten om het risico op blessures bij basketbal te beperken? Ontdek snel onze tips voor vóór, tijdens en na het sporten.

Als sporter wil je vooral niet gekwetst raken terwijl je speelt. Nochtans is het niet ondenkbaar dat je in het heetst van de strijd een blessure oploopt tijdens het basketten. Om dat soort situaties zo veel mogelijk te vermijden, moet je een paar goede gewoonten in acht nemen. Daarnaast kunnen ook bandages, braces en beschermingsartikelen nuttige bondgenoten zijn. Laten we dat even van nabij bekijken.

Basketbal en blessures: de juiste reflexen

1) De juiste reflexen

A. Het belang van een goede opwarming
Een van de belangrijkste elementen om elk risico op blessures te voorkomen: de opwarming. Door je lichaam geleidelijk klaar te stomen voor een inspanning, breng je het in de optimale omstandigheden om te basketballen. Maar hoe pak je dat aan? Ga heel nauwgezet te werk, van boven naar onder of omgekeerd, en vergeet vooral je polsen en vingers niet, want die krijgen het zwaar te verduren. Voer de intensiteit geleidelijk op.

B. Inzetten op een goede fysieke voorbereiding
Het is geen wereldschokkend nieuws: om blessures te vermijden, moet je je lichaam verzorgen. En heb je zin om regelmatig of zelfs heel regelmatig te basketballen, dan is een aangepaste fysieke voorbereiding zeker geen overbodige luxe.
Even verduidelijken wel: als het seizoen volop bezig is en de wedstrijden en trainingen volgen elkaar in sneltempo op, dan ligt het accent minder op spier- en krachttraining dan in de zomer, wanneer je wel alle tijd hebt om je daar op toe te spitsen.
Voor een wekelijkse work-out om je spieren te versterken voor basketbal moet je hier zijn.

C. Aan je positiezin en soepelheid werken
Een ander belangrijk aspect: proprioceptie-oefeningen. Proprioceptie of positiezin is de manier waarop je je bewust bent van je lichaam en bewegingen in de ruimte. Door eraan te werken verbeter je je algemene evenwicht, land je beter na een sprong en zet je ook forser en beter af. Om dat te doen raden we je dit type product aan.
Voor een optimaal resultaat adviseren we je eveneens om aan je soepelheid te werken. Dat doe je door te stretchen, zowel na je trainingen als tijdens gerichte sessies. Waarom? Soepele spieren verdragen het immers beter dat ze uitgerekt worden, en dat verkleint de kans op blessures.

D. Evenwichtig eten en genoeg drinken
Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar we wijzen je er toch nog even op dat je genoeg moet drinken terwijl je sport. Tijdens een basketbalwedstrijd transpireer je, en dat vochtverlies moet je compenseren door water te drinken. Bovendien beperk je zo het risico op spierontstekingen. Wat voeding betreft: om in vorm te blijven en te presteren is niets zo goed als een gezond en evenwichtig voedingspatroon.

2) Je doeltreffend en preventief beschermen tegen blessures

HOE VERMIJD JE BLESSURES BIJ BASKETBAL?

Basketbal is een intensieve sport, mét fysiek contact. Je hebt dus maar beter de nodige uitrusting om eventuele blessures te voorkomen.

Basketbal en blessures: de juiste reflexen

A. preventieve bescherming

Terwijl je sport, op training en zeker tijdens wedstrijden, ga je al eens tot het uiterste. Daar raken je spieren en zenuwen vermoeid van, waardoor je lichaam minder alert is. Op die momenten is het risico op blessures door een verkeerde beweging of een foute landing of op een vermoeidheidsletsel het grootst. Geen nood, er bestaan oplossingen om je lichaam alert te houden en de pijn te verlichten die je hindert terwijl je sport.

Basketbal en blessures: de juiste reflexen

B. bandages, braces, tapes en preventieve beschermingsmiddelen:

Bandages en braces oefenen gelijkmatige druk uit op het gewricht om chronische instabiliteit tegen te gaan. Ze helpen om je spieren op te warmen en stimuleren de zintuiglijke receptoren. Op die manier blijven je hersenen alert. Anders gezegd, ze verbeteren je positiezin. Op die manier anticipeer je beter op bewegingen en vrijwaar je kwetsbare zones. Dit type steunmiddel helpt ook om pijn te verlichten.
Een ander nuttig preventief middel is tape (kinesiologische tape of kortweg kinesiotape) Het gaat vochtophoping door slagen tegen en verlicht de pijn, door lokaal de onderhuidse bloedcirculatie te bevorderen. De tape verbetert ook je lichaamsbewustzijn en proprioceptie, wat bijdraagt tot het verminderen van blessures.

Tot slot bestaan er ook beschermingsmiddelen om de gevolgen van schokken en slagen tijdens een basketbalwedstrijd te beperken.

Onze aanraders:
- De kuitbandage Soft 300 NBA, ontwikkeld om de nodige druk uit te oefenen ter ondersteuning van je kuitspier terwijl je basketbalt.
- Sleeves -
- Tights met schuimpads

Basketbal en blessures: de juiste reflexen

3) Je doeltreffend beschermen na een blessure

Hervatten na een blessure
Tijdens een blessure moet je je rustig houden. Daarna volgt dan een medische revalidatie, en zodra je daar mee klaar bent, kan je dan weer aansterken en opnieuw sporter worden. Dat is het moment waarop je je spiermassa weer opbouwt en je mobiliteit herwint, tot je weer als vanouds of zelfs beter presteert! Voor die laatste fase raden we je aan om een ondersteunende bandage of brace te dragen.

Bandages voor na een blessure

Ze ondersteunen en versterken je gewrichten met een basis van compressiestof, waarin verstevigingen zoals straps of flexibele of harde beugels worden verwerkt om de gewrichten op bepaalde assen vast te zetten. Door druk uit te oefenen op de spieren of pezen is de impact van trillingen en belasting kleiner, en dat beperkt het risico op ontstekingen. Na een blessure zijn bandages en braces ook heel handig om je vertrouwen te herstellen en weer zorgeloos te sporten. Zodra je helemaal hersteld bent, stop je weliswaar het best met ze te dragen om verzwakking van bepaalde zones te vermijden.

Onze aanraders:

  • Basketbal en blessures: de juiste reflexen

    De kniebrace strong 500

    Ontwikkeld om het sporten te hervatten na een lichte verstuiking van de knie, of bij chronische ligamentinstabiliteit. De blokkerende compressiestof ondersteunt stevig de knie, om het schuiflade-effect te beperken. De zijbeugels stabiliseren het gewricht terwijl je sport en de knieschijfring houdt je knie op zijn plaats en beperkt trillingen aan de patellapees.

  • Basketbal en blessures: de juiste reflexen

    De enkelbrace strong 900 nba

    Ontworpen om de nodige compressie uit te oefenen ter ondersteuning van je enkelspier

Basketbal en blessures: de juiste reflexen

Hoe bescherm je je vingers bij basketbal?

Wat je zeker in je verbandkoffer moet stoppen
- Een strap kan zowel nuttig zijn voor preventie als voor hervatting na een blessure. Wat preciezer dan een bandage of brace, maar minder handig, want langer: een strap ondersteunt je gewrichten met een aangepaste stijfheidsgraad. Er bestaan twee types: stijve en elastische straps.
- De vingerbrace en -beschermer, die je preventief of na een blessure draagt.

Je hebt nu alle troeven in handen om blessures te voorkomen of sterker terug te keren na een letsel. Nuttige reflexen én producten, die je bovendien geen stress mogen bezorgen. Want basketballen moet bovenal een plezier blijven!