10commandements_randonner_securite_titre_0

De tien geboden voor veilige wandeltochten  

We zetten een aantal veiligheidsreflexen voor trekkers nog eens even voor je op een rijtje, zodat je volop kunt genieten van je bergtochten. Je vergeet vanaf nu nooit meer om een vriend op de hoogte te brengen van je vertrek, je EHBO-doos ligt altijd klaar, je vaccinaties zijn up-to-date en je huid is beschermd tegen insectenbeten. Niets kan je er nog van weerhouden om op avontuur te vertrekken!

wandelen-veiligheid-bergen-weer

1. Houd het weerbericht in de gaten

Zelfs al trekken de meest onverschrokken wandelaars eropuit in (bijna) alle weersomstandigheden, wees toch maar wijs genoeg om een tocht uit te stellen als het weer je niet gunstig genoeg lijkt.

Als je wandelroute een zeer goede zichtbaarheid vereist of mogelijk glad en gevaarlijk kan zijn bij hevige buiten, wijzig dan liever je plannen. Wees nog voorzichtiger wanneer je met kinderen op pad gaat, niet alleen voor hun veiligheid, maar ook voor hun gemoedsrust. We raden je aan om het weerbericht niet enkel de avond ervoor te bekijken, maar ook nog eens op de ochtend zelf.

Raadpleeg bij voorkeur de lokale weerberichten en combineer zo nodig meerdere bronnen. De meest voor de hand liggende en makkelijke oplossing is een weerapp met waarschuwingen bij elke plotse weersverandering  

10commandements_randonner_securite_photo1

2. Breng je omgeving op de hoogte van je traject en je voorziene aankomstuur

Sinds je meerderjarig bent, breng je je ouders of je vrienden niet meer op de hoogte van je trektochten. Deze gewoonte weer oppikken kan echter heel nuttig zijn bij wandeltochten. Of je nu alleen of in groep gaat trekken, er kan altijd iets onverwachts voorvallen, een ongeluk loert steeds om de hoek en misschien loopt je smartphone leeg of heb je geen verbinding meer.

Dat is nu wel echt worst case scenario. Helaas kan dit soort ellende niet alleen de anderen, maar ook jou overkomen. Denk er dus om dat je iemand anders, een gezinslid of een vriend, op de hoogte brengt van je route en je voorziene aankomstuur.

Die persoon kan dan actie ondernemen als je twee uur na het voorziene uur nog steeds niet terug bent en zal zo nodig de hulpdiensten verwittigen. Dit vereenvoudigt de taak van die laatsten, want als ze tijdig verwittigd zijn, kunnen ze je makkelijker terugvinden. Maak er een reflex van, of je er nu opuit trekt voor enkele uren of voor de hele dag.  

3. Respecteer je tempo en dat van de andere wandelaars uit je groep

Wandelen is dan wel een toegankelijke sport, maar vraagt toch heel energie. Verg dus niet te veel van jezelf en respecteer je lichaamsritme. Zo krijg je geen last van plotse vermoeidheid en de foutjes die daarmee gepaard gaan, zoals struikelen over een wortel of uitglijden.

Schoenen van Quechua uitgerust met de CrossContact-technologie bieden je een goede grip op diverse terreinen.

10commandements_randonner_securite_photo2

4. Neem acrofobie ernstig

Hoogtevrees komt tamelijk veel voor, 2 tot 5 % van de bevolking heeft echter last van echte acrofobie (buitensporige hoogtevrees). Zelfs al ben je niet van plan om erg steile bergen te beklimmen, toch moet je misschien op een bepaald moment tijdens je route een brug oversteken of een smal pad langs een scherpe afgrond bewandelen. Als je last hebt van hevige acrofobie, neem dan de passende voorbereidingen voor je traject.

Als je in groep wandelt, deel dan je fobie met de andere leden van je groep, zodat ze je zo nodig aanmoedigen en steunen, maar vooral opdat ze je niet plots in een situatie zouden brengen die door je buitensporige angst snel zou kunnen ontsporen.

Er zijn middelen om je hoogtevrees te bestrijden, en zelfs te overwinnen.

baton_randonnée_quechua

5. Blijf tot op het einde van je tocht geconcentreerd

Net zoals veel verkeersongevallen op kleine, alledaagse trajecten gebeuren, komen de meeste ongevallen onderweg voor op het einde van je tocht, met het doel in zicht, of net wanneer het terrein wat makkelijker wordt. Door de vermoeidheid raak je misschien wat minder oplettend.

Blijf van begin tot einde van je tocht goed geconcentreerd. Neem nu en dan een pauze, drink voldoende, eet iets om je batterijen tijdens je wandeltocht tijdig op te laden.

Gebruik wandelstokken om je vermoeidheid te verminderen en je tredzekerheid te verhogen.

6. Zorg steeds voor een veldfles vol water en eten binnen handbereik

Of je nu liever een veldfles of een waterzak meeneemt, wacht niet tot je dorst hebt om te drinken! Ook al zweet je niet per se evenveel tijdens het wandelen als tijdens het hardlopen, denk er wel aan dat een volwassene gemiddeld 2,5 liter water per dag verliest.

Dit water moet je voortdurend aanvullen, opdat je spieren en je hele organisme optimaal zouden werken. Het is dus onontbeerlijk om te vertrekken met voldoende water voor de hele duur van je traject (minstens 1 liter per persoon, en idealiter 2 liter/persoon).

Zorg ten slotte dat je ook voor, tijdens en na je wandeltocht veel drinkt om zo goed mogelijk te recupereren.  Aarzel ook niet om wat tussendoortjes mee te nemen. Kies bij voorkeur voor 'droge' voeding, want die heeft een betere verhouding tussen gewicht en energie. We raden je aan om energierepen of gedroogd fruit mee te nemen in plaats van een appel, die meer plaats inneemt en al snel zwaar gaat wegen in je rugzak.

7. Bescherm je tegen insecten

Bergen zijn de woonplaats van talloze grote en kleine dieren. Insecten, soms zo klein dat je ze nauwelijks ziet, kunnen wel voor veel ongemakken zorgen. En voorkomen is beter dan genezen!

Bijen en wespen: tijdens de hoogzomer komen ze af op je zoete snacks of je boterhammen. Blijf alert bij elke hap. Wanneer je gestoken wordt op je armen of benen, moet je snel handelen en de resterende angel verwijderen, zonder die te breken, want anders loop je het risico dat er nog meer gif vrijkomt. Daarna ontsmet je de zone rond de steek en zo nodig breng je een kalmerende zalf aan. Deze verzorging is ook erg aangewezen bij het branderige gevoel veroorzaakt door stekende planten.

Muggen: ze verschijnen bij valavond en komen vooral voor tussen 600 en 2.200 meter hoogte. Je verdediging voor een avond zonder gewriemel? Steek voor je vertrek een antimuggenstick in je eerstehulpdoos. En wanneer je gaat slapen, hoef je maar één ding te doen: rits het muggennet van je tent helemaal dicht!

Paardenvliegen: deze insecten tref je aan op alpenweiden en bij riviertjes. Gebeten? Reageer snel en ontsmet de zone (zonder erop te duwen) voordat je een ontstekingswerende zalf aanbrengt om de pijn te verzachten.

Teken: in sommige bosgebieden verspreiden teken de ziekte van Lyme, ze verschuilen zich in het hoge gras en tussen de varens. Je wapent je ertegen als volgt: draag een bedekkende broek in een heldere kleur. Zo merk je een teek die je wilt bekruipen meteen op. Bij een beet moet je het deeltje onder je huid verwijderen met een tekentang. Mocht je koorts krijgen, dan moet je meteen na je terugkeer een arts opzoeken. 

10commandements_randonner_securite_photo5

8. Kleed je zo dat je wordt gezien

Bij je kledingkeuze heb je de techniek van de drie lagen nauwgezet gevolgd. Maar heb je er ook aan gedacht om goed zichtbare kleren uit te kiezen?

Zoals we eerder al schreven, kan het weer in de bergen snel omslaan en loop je het risico dat je bij een stortbui niet meer zichtbaar bent. Je kunt sowieso een ruiter of een mountainbiker kruisen.

Kies kleren in felle kleuren of met reflecterende stroken. Bij slecht weer of wanneer je gaat wandelen bij de opkomende of ondergaande zon, draag je het best een hoofdlamp.

10commandements_randonner_securite_trousse

9. Stop altijd een ehbo-doosje in je rugzak

Een verbanddoos is je trouwe metgezel voor al je wandeltochten, ook die van een paar uurtje, en is altijd aanwezig in je rugzak. Meer nog, je moet je EHBO-kit ook regelmatig controleren en erover waken dat de inhoud bijgewerkt en gebruiksklaar is. 

10. Hou je aan de 'leave no trace'-filosofie

De wandelpaden zijn je beste bondgenoten. Een goed bewegwijzerd en onderhouden pad staat garant voor meer veiligheid. Net daarom is respect voor de omgeving van het allergrootste belang. Zorg ook dat je geen afval laat rondslingeren!  

Opgelet: vergeet niet om je vaccinaties te laten bijwerken!

Zowel voor je sportactiviteiten als voor het dagelijkse leven is het belangrijk om je vaccinatiekalender in de gaten te houden, vooral dan wat tetanus betreft. Deze ziekte kan namelijk worden overgedragen via een wonde die bevuild is door aarde of door contact met uitwerpselen van dieren: en dat komt nu eenmaal vaak voor op je wandeltochten.

Ter herinnering: een herhaling van het DTP-polio-vaccin is voorzien op 25 en 45 jaar, en vervolgens om de 10 jaar na de leeftijd van 65 jaar. Als je naar het buitenland vertrekt, moet je de specifieke gezondheidsaanbevelingen voor dat land zeker raadplegen.

Ons advies: plan deze voorzorgsmaatregel lang op voorhand, want vaccinaties worden vaak over meerdere weken gespreid.

Nu kun je gewaarschuwd en goed geïnformeerd wandelen op alle terreinen en in de nabijheid van hun grote en kleine bewoners.