Kleine jongen op een pony die een voorwerp moet pakken

Ponygames, wat zijn dat?

.

Klein meisje te paard dat over grondbalken loopt

Ponygames, wat zijn dat?

Ponygames (of Mounted Games), een sport met Engelse roots, waaiden over naar Frankrijk in 1990 en waren meteen enorm populair in verschillende landen!

Het gaat om een heel nieuwe, speelse kijk op paardrijden. Je kan ponygames met een paard doen, maar meestal worden pony's gebruikt. Bij de sport draait het eigenlijk om een estafette tussen verschillende ruiterteams. Het is een spectaculaire sport, omdat de ruiters al hun behendigheid en snelheid in de strijd moeten gooien om de tegenstander het nakijken te geven en te laten zien dat ze helemaal één zijn met hun pony. De sport is geschikt voor ruiters van alle leeftijden.

Kinderen ontplooien zich en leren spelenderwijs, zonder angst voor het dier. Deze ruitersport biedt kinderen en volwassenen de mogelijkheid om paardrijden op een speelse en leerzame manier te ontdekken.

Het verloop van ponygames

Ponygames vinden meestal plaats op een vlak zand- of grasterrein.

De behendigheid en rijvaardigheid van de teams worden op de proef gesteld. Een team bestaat uit vijf ruiters (4 spelers en 1 vervanger) en het veld wordt verdeeld in een aantal gangen afgebakend met paaltjes. Het terrein is meestal groot genoeg voor 6 tot 8 teams.

Tijdens het spel zijn fairplay en respect voor de regels enorm belangrijk. Een scheidsrechter ziet toe op het goede verloop.

Om de wedstrijd te winnen moet je in de eerste plaats het snelst zijn, maar mag je ook geen enkele fout maken. Het moeilijke zit 'm erin om snel te zijn en tegelijk nauwkeurig en behendig.

Twee kleine meisjes op hun pony

Competities

Er zijn ook heuse ponygames-competities, waarbij spelers per niveau individueel, in team of in tweetallen een reeks proeven moeten afleggen.

Er bestaan heel veel verschillende categorieën (voor beginners, maar ook voor gevorderde en ervaren ruiters, en ingedeeld op leeftijd).

Het is een leuke manier om te leren paardrijden. Zelfs grote internationale ruiters als Michael Whitaker en Nick Skelton leerden hun grote passie kennen dankzij ponygames.

Voorbeelden van opdrachten bij ponygames

De slalom: Een ruiter begint aan de startlijn met een estafettestok. Na het startschot moet hij zo snel mogelijk rond vijf paaltjes (in één rechte lijn) slalommen, rond het vijfde paaltje draaien en slalommend weer terugkeren. Hij geeft de stok vervolgens door aan de volgende ruiter. Alle ruiters leggen hetzelfde parcours af. Wie een fout maakt, wordt bestraft: ruiters die een paaltje missen, moeten rechtsomkeer maken en opnieuw beginnen met slalommen op de plaats waar ze de fout hebben begaan. Als er een paaltje valt, dan moet de ruiter dat eerst terugzetten voor hij mag verdergaan.

De vijf vlaggetjes: De eerste ruiter vertrekt met een vlaggetje in de hand en plaatst het in een lege pion die 2,70 meter achter de achterlijn staat. Op de terugweg pakt hij één van de vier vlaggetjes uit de pion op de middenlijn en geeft hij het door aan de 2de ruiter. Zo gaat het door tot alle ruiters aan de beurt zijn geweest. Net zoals in het vorige spel moeten ook hier fouten rechtgezet worden. Soms moet een ruiter zelfs afstijgen.

 De bal en de pion: Bij dit spel moet een balletje op een pion geplaatst worden. Ruiters 1 en 3 beginnen achter de startlijn, de twee andere spelers beginnen aan de andere kant van het veld, achter de achterlijn. Na het startsein moet ruiter 1 zijn balletje zo snel mogelijk op de eerste pion plaatsen, om vervolgens het balletje mee te nemen dat op de volgende pion ligt en het aan ruiter 2 aan de andere kant van het terrein door te geven. Dan is het de beurt aan de volgende speler, die hetzelfde doet, maar dan in omgekeerde richting. Zo gaat het door tot ook ruiters 3 en 4 aan de beurt zijn geweest. Als de bal van de pion valt of de pion valt om, dan moet de ruiter alles terugzetten, zelfs als hij daarvoor moet afstijgen.

klein meisje te paard dat een voorwerp pakt