mtb veiligheid

Een lopersknie bij fietsers: hoe kan je dit voorkomen?

Hierover ga ik het in dit artikel niet hebben. Ik wil namelijk een blessure bespreken die veel vaker voorkomt, verraderlijker is en jammer genoeg moeilijker geneest: de lopersknie... Je hebt er zeker al over gehoord.

Blessures bij fietsers

Allerbeste fietser, weet dat je vooral door te vallen blessures kan oplopen?Gevolg is dan vaak een doodgewoon hematoom dat we in de volksmond kennen als “een blauwe plek”: een verkleuring door een bloeduitstorting uit de door de schok beschadigde bloedvaten, waarbij het bloed zich onder de huid verzamelt. Ernstigere letsels zijn bijvoorbeeld een schouder die uit de kom gaat, een sleutelbeenbreuk (het sleutelbeen zit voor je schouder) en/of een verstuikte pols.

knie fietser

De lopersknie: definitie 

De "wetenschappelijke" naam van de lopersknie is het iliotibiale bandsyndroom.~De iliotibiale band is eigenlijk een pees. Een pees hecht je spier vast aan je gebeente. Een spier kan een of meerdere pezen hebben en dus tegelijk aan een of meerdere beenderen vastzitten. De voornaamste rol van een pees is het overdragen van spierkracht op het gebeente waaraan ze is vastgehecht, zodat je bot zich kan verplaatsen.~Zodra je spier zich dus opspant en samentrekt, trekt ze aan je pees, die op haar beurt aan je bot trekt en dit verplaatst. Verwar een pees niet met een ligament. Een ligament is ook een band, maar dan tussen twee beenderen. Ligamenten geven voornamelijk ondersteuning en stabiliteit aan je gewrichten.

Laat het ons terug over onze iliotibiale band hebben. Deze band is de pees van een spier die we de “tensor fasciae latae” noemen. Die zit aan de buitenzijde van je dijbeen. Bovenaan zit ze vast aan je heupbeen om via een dikke vezelband uit te lopen op je scheenbeen. Zodoende loopt ze helemaal buitenom je dijbeen en je knie.

Tijdens het stappen, lopen of fietsen plooi je je knie. Normaal gezien veroorzaakt dit een voor-achterwaartse beweging van je spier, en dus ook van je pees. Dit gaat pijn doen wanneer deze pees elke keer over een verdikking (een knobbel) op de zijkant van je dijbeen schuurt. Dit schuren leidt tot een ontsteking van je pees, hetgeen ongemak veroorzaakt.

Zulke ontsteking wordt met andere woorden veroorzaakt door de herhaalde buig-/strekbeweging van je knie. Meestal laat ze zich voelen wanneer je pas bent beginnen te fietsen. De pijn verdwijnt zodra je van de fiets stapt. Als je een andere sport beoefent waarbij je die herhaalde beweging niet doet (zoals een ploegsport), kan het zijn dat je niets voelt. Anderzijds is de kans wel groot dat je tijdens het lopen of het wandelen pijn gaat hebben. Dit zijn twee activiteiten die dezelfde cyclische buig-/strekbeweging van je knie veroorzaken.

Wat zijn de oorzaken en hoe kan ik dit voorkomen?

Er zijn meerdere oorzaken mogelijk: overmatig trainen, een slechte houding op de fiets, slecht afgestelde toeclips, een onevenwicht in je houding en je spieren, een onaangepaste beweging….In ieder geval moet je weten dat dit een geniepige blessure is die geleidelijk opduikt. Maar als je er niet onmiddellijk aandacht aan besteedt, zal ze alleen maar verergeren. En hoe langer je wacht om ze te behandelen, des te moeilijker het wordt om ervan af te geraken. Want ze gaat niet vanzelf terug weg.

Het eerste wat je moet doen zodra je hier pijn begint te voelen, is rusten. Vraag ook raad aan een arts. Hij kan je bijvoorbeeld een voorschrift geven voor de kinesist of je doorverwijzen naar een podoloog. En probeer, als dit lukt, om je training terug stap voor stap te hernemen.

Kort samengevat is dit mijn advies:  zodra je ongemak voelt, forceer dan niet maar stop met fietsen! Je kan beter een week stoppen in plaats van door te doen, met het risico dat je misschien maanden uit bent.