Ken je deze 6 voordelen van wandelen?

Kom je energie te kort? De wonderlijke voordelen van wandelen brengen je zowel lichamelijk als geestelijk weer in topvorm!

Hiking

Heb je het wandelen deze winter wat gemeden? Als je dit artikel hebt gelezen, heb je geen enkele reden meer om niet weer op pad te gaan. Je hebt vast gemerkt dat je, als je terugkomt van het wandelen, ontspannener bent en meer energie hebt. Maar weet je ook hoe dat komt?

De mentale voordelen

1. Je bent relaxter en gelukkiger

Onderzoek van de universiteit van Chiba in Japan heeft uitgewezen dat mensen die tijd in de openlucht doorbrengen rustiger en gelukkiger zijn. Het onderzoek heeft aangetoond dat de deelnemers in het bos een lager stressniveau hadden (tragere polsslag, lagere bloeddruk en lager cortisolgehalte). Samen met een betere zuurstoftoevoer naar de hersenen draagt dit allemaal bij aan je welzijn.

Zorg voor aangepaste schoenen, zodat je optimaal van je wandeling kunt genieten.~Techfresh-schoenen zijn echte aanraders voor in de zomer, omdat ze je voeten op een luchtige manier beschermen.

2. Je bent anderhalf keer zo creatief

Je hersenen worden dan weer gestimuleerd door de weidse ruimte, de mooie landschappen...

En als je ook nog eens je telefoon uitzet, zal je er nog meer uithalen. Onderzoekers van de universiteit van Kansas en Utah hebben zelfs vastgesteld dat na meerdere dagen in de natuur zonder smartphone je creativiteit en je probleemoplossend denkvermogen met 50% is gestegen. Maar wandelen is natuurlijk ook heel goed voor je lichaam!

De lichamelijke voordelen

3. Je versterkt je immuunsysteem

Wandelen in de natuur is een sport die voor iedereen geschikt is. In tegenstelling tot intensievere sporten, draagt het bij aan de algemene versterking van je immuunsysteem, met name door bepaalde moleculen die door planten en bomen worden afgeven: phytonciden.

4. Je onderhoudt eenvoudig je spiermassa

Je kunt lange tijd wandelen zonder iets te hoeven forceren, waardoor je je lichaam niet overdreven veel uitput.

Het is echter wel een volledige sport, met een nadruk op de spieren in je onderlichaam en zonder schade toe te brengen aan je gewrichten. Bovendien draagt het bij aan het behoud van je spieren.

Let erop dat je je tas niet overvol laadt, en verdeel de belading goed. In het artikel hieronder vind je enkele tips terug.

5. Je verlaagt de hoeveelheid slechte cholesterol

Regelmatig wandelen verlaagt de hoeveelheid slechte cholesterol in je bloed en verhoogt de goede cholesterol. Dat is niet alleen goed voor je aderen, het verlaagt ook je bloeddruk.

6. Je botten worden minder snel oud

Het lijkt misschien vanzelfsprekend, al was het maar vanuit je eigen ervaring, maar alleen al het in de natuur zijn is goed voor je.

Met wandelen voorkom je ook osteoporose, omdat het op je skelet en gewrichten inwerkt. Je verhoogt je botdensiteit, en hebt dus minder kans op een botbreuk.

Gebruik wandelstokken om je knieën te verlichten en je te helpen bij het klimmen en dalen. Je zult ook flink wat vitamine D aanmaken, maar let wel op voor een zonnesteek! Ontdek hier hoe je je wandelstokken moet afstellen en gebruiken.

Goed om te weten!

Zoals bij elke sport, is het belangrijk om regelmatig te gaan wandelen om echt van de voordelen te kunnen genieten. Idealiter ga je drie per week minstens 30 minuten wandelen. Als je stopt met wandelen, verlies je na drie tot zes maanden alle voordelen die je hebt verkregen.

Je ziet, er is geen enkele reden om niet op pad te gaan! Het volgende artikel helpt je een geschikte route uitzoeken en goed opwarmen, zodat je optimaal van de mooie dagen kunt genieten.

Aarzel niet langer, maak je klaar en vertrek. Laat de natuur je gezondheid een boost geven!