Louis is pisteur in de Alpen : "Een echte passie"

Louis is pisteur in de Alpen : "Een echte passie"

Louis Hansenne verhuisde tijdelijk naar de Haute-Savoie om als pisteur te werken in Châtel. Hij legt ons alles uit over hoe dat tot stand is gekomen.

Om pisteur (of "redder" op de pistes) te worden moet je natuurlijk perfect kunnen skiën, maar dat is niet het enige. Louis Hansenne, die voor zijn job als pisteur tijdelijk in Châtel (Haute-Savoie) ging wonen, praat met ons over zijn dagelijkse leven en de opleiding die hij genoot om vandaag zijn passie volop te kunnen beleven.

Louis is pisteur in de Alpen : "Een echte passie"

Pisteur zijn, wat betekent dat precies?

Het werk van een pisteur varieert sterk. "In grote lijnen houden we ons bezig met alles rond veiligheid op een skidomein", vertelt Louis. De staat van de pistes controleren, da kans op lawines monitoren en mensen verzorgen op en naast de pistes. Dat is ongeveer hoe een dag van een pisteur eruit ziet. Maar dat is nog niet alles: "Er is ook nog een deeltje klantenrelaties bij", gaat Louis verder. "We kennen het domein als onze broekzak, dus zijn we ook beschikbaar om informatie aan de skiërs te verschaffen. Aangepaste trajecten voor beginners of net experts voorstellen bijvoorbeeld. Dat sociale kantje is erg aangenaam voor ons, en vooral heel nuttig voor de wintersporters."

Louis is pisteur in de Alpen : "Een echte passie"

Hoe word je pisteur?

Pisteur worden als Belg? Niet super evident, maar met een portie goede wil zeker niet onmogelijk. "Ik ging een week skiën met mijn ouders", legt Louis uit. "Ik was altijd al gepassioneerd door de bergen, door het skiën. Ik had echt zin om van de wintersport mijn voltijds beroep te maken. Ik ben info gaan opzoeken over verschillende beroepen en dat van pisteur sprong er echt uit dankzij de veelzijdigheid."

Welk skiniveau heb je nodig?

"Ik had absoluut niet het benodigde niveau wanneer de interesse is ontstaan. Dus heb ik twee seizoenen lang op een skidomein gewerkt als "skiman", iemand die zich bezighoudt met het verhuren van ski's. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik tijdens mijn verlofdagen of op vrije momenten veel heb kunnen skiën en zo mijn niveau tot op het gewenste en vereiste niveau kon opkrikken."

Technische test en opleiding

Die "technische test" is de sleutel waarmee je binnengeraakt voor de opleiding (en het benodigde brevet) als pisteur. Maar wat houdt die precies in? "Een vrije afdaling van 400 tot 600 hoogtemeters off-piste. Het belangrijkste is om op te vallen, om stevig op de ski's te staan, snel en vlot te skiën, maar toch voorzichtig genoeg." Eenmaal deze (zeer selectieve) test achter de rug is, krijg je toegang tot de opleiding met alle andere "leerlingen pisteurs" en leer je om alles te perfectioneren en je aan alle mogelijke situaties aan te passen.

Louis is pisteur in de Alpen : "Een echte passie"

Hoe ziet de dag van een pisteur eruit?

"Als er geen lawinegevaar is, komen we rond 8 uur aan op het domein. We beginnen met de pistes te openen, we markeren ze en verzekeren de veiligheid. We checken of de nachtteams de pistes goed hebben aangelegd. Daarna keren we terug naar onze post om ons reddingsmateriaal klaar te zetten voor de dag. We zorgen dat we steeds beschikbaar zijn bij de verschillende reddingsposten zodat we op elk moment een interventie kunnen organiseren wanneer we worden opgebeld."


En als er wel lawinegevaar is?

Als er een lawine dreigt die de pistes zou kunnen bereiken, hebben de pisteurs de taak om deze zelf te veroorzaken, om zo de veiligheid op de pistes te verzekeren. "In dat geval begint onze dag iets vroeger, rond 6 uur. We triggeren de lawines om ervoor te zorgen dat er overdag een lawinestromen meer plaatsvinden. We werken met verschillende soorten explosieven en gooien die op de plaatsen waar we willen dat de lawine ontstaat."

Louis is pisteur in de Alpen : "Een echte passie"

Zin om zelf pisteur te worden? Enkele tips

"Denk zeker niet dat deze job uitsluitend bestemd is voor mensen die op een skidomein of in de vallei van een bergreus wonen. Door je tijd ervoor te nemen en voldoende te trainen is het ook voor jou mogelijk. Mijn tip is om net als mij twee skiseizoenen door te brengen op een skidomein, om zo maximaal gebruik te kunnen maken van de pistes. Daarna ben je klaar voor de technische test, die je overigens zo vaak als je wilt kan afleggen."

Welke kwaliteiten heb je nodig?

"Dit beroep vereist de nodige passie. Je moet echt van de bergen houden, er elke dag aanwezig willen zijn, en vooral in alle weersomstandigheden. Je hebt de nodige portie moed en doorzettingsvermogen nodig om elke dag de kou en de hoogtes te trotseren. Daarnaast heb je ook een passie voor mensen nodig, want het beroep heeft ook een niet te onderschatten relationele, menselijke aanpak."

Louis is pisteur in de Alpen : "Een echte passie"

Louis Hansenne

Pisteur in Châtel

Louis is pisteur in Châtel sinds de winter van 2022-2023. Hiervoor woont hij een tijdje als Belg in de Haute-Savoie.

5 tips voor je eigen veiligheid op de pistes

5 tips voor je eigen veiligheid op de pistes

Trek je binnenkort naar een skidomein? We geven je graag 5 tips mee om hier volop, en in alle veiligheid van te kunnen genieten!

Hoe kies ik ski's voor mijn kind?

Hoe kies ik ski's voor mijn kind?

Het is natuurlijk wel belangrijk om het juiste materiaal te gebruiken en daarom willen wij advies geven over ski's voor je kind. Ontdek hier alle tips.

Hoe kies ik ski's voor volwassenen?

Hoe kies ik ski's voor volwassenen?

Ontdek al onze tips om je te helpen bij het kiezen van ski's voor volwassenen.

Waar kan je skiën in België?

Waar kan je skiën in België?

In ons "vlakke landje" heb je zeker niet overdreven veel keuze. Maar toch zijn er opties om buiten van de sneeuw te genieten!