Hoe zie je de slijtage van een band?
Om de slijtage van je banden te meten en zo te weten wanneer je ze moet vervangen, moet je de staat van het loopvlak regelmatig controleren. Dat maakt immers rechtstreeks contact met de ondergrond en bepaalt dus de efficiëntie van een band.
Een buitenband is versleten en moet vervangen worden wanneer de nopjes op het loopvlak zodanig afgesleten zijn dat ze nog maar even ver uitsteken als de zijnopjes.
Hoe neem je een buitenband af?
Om je band af te nemen moet je de binnenband aflaten tot er geen lucht meer uitkomt. Vervolgens kan je de buitenband van de velg lichten met een speciale bandenlichter.
Hoe leg je een buitenband weer op de velg?
Leg eerst één bandhiel op de velg. Pomp vervolgens de binnenband op tot 10% op voor je hem in de buitenband stopt (door de binnenband vooraf wat op te pompen, is het risico kleiner dat hij gekneld raakt).
Daarna plaats je de tweede zijde van de band in de velg. Begin aan de kant tegenover het ventiel. Alvorens je je band volledig oppompt, moet je nagaan of de binnenband niet gekneld zit tussen de band en de velg.
Hoe een band oppompen?
Wees voorzichtig als je je banden oppompt. De aanbevolen druk staat op de wang van de band zelf en op de productfiche online.
Controleer ook altijd voor elk ritje de druk van je banden.
Tips van onze expert
Houd bij het oppompen rekening met de ondergrond en vooral met de weersomstandigheden om de juiste bandendruk te bepalen.
Bij regenweer kies je best voor een wat lagere bandendruk voor meer grip.
Bij droog weer mag je gerust wat meer druk op je banden zetten.