Lichaamsbescherming

Lichaamsbescherming

a11y.skip-categories a11y.skip-categories
a11y.skip-filters
Filters
Filter op prijs
4.5/5 Op basis van 23 Beoordelingen in de winkels en online

DE ONMISBARE BESCHERMERS VOOR EEN OPTIMALE VEILIGHEID OP EN BUITEN DE PISTE


Ervaren skiërs en snelheidsfans halen snelheden van wel 80 km/u op hun ski's! Als gevolg hiervan komen ongelukken in diepe sneeuw of op ijzige hellingen helaas vaak voor: verwondingen aan de borst, ruggengraat of hoofd ... Praktische en hoogwaardige skibescherming is daarom essentieel. Let wel, skibescherming is ruimer dan enkel goed passende skihelmen. Het gaat ook over andere accessoires om andere lichaamszones te beschermen.


Met aangepaste skibescherming beperk je het risico op letsels bij valpartijen of botsingen met bomen, muren of andere skiërs. Bovendien ervaar je een gevoel van persoonlijke veiligheid, waardoor je met vertrouwen kunt skiën.


BETROUWBARE BESCHERMING VAN KOP TOT TEEN


De tijden zijn voorbij dat het dragen van beschermende wintersportkleding gepaard ging met aanzienlijke beperkingen. Gedaan met knellende plastic skibescherming en hinderlijke gewrichtsbeschermers. In plaats daarvan zijn er nu innovatieve en comfortabele rugbeschermers en functionele, goed aangepaste gewrichtsbeschermers. Afhankelijk van het beoogde gebruik, je ervaringsniveau en je veiligheidsbehoeften, kan je naast de klassieke skihelm je skibescherming vervolledigen met volgende accessoires:
Een rugbeschermer om letsels aan de borst en/of aan de wervelkolom te voorkomen.
Zogenaamde 'crash pants', die je direct over je skiondergoed kan dragen.
Knie- en polsbeschermers, vooral als je graag met hoge snelheid van de hellingen komt of als je tricks en stunts wilt oefenen.
Scheenbeschermers gemaakt van gelpads om in je skischoenen aan te brengen.


Of ski je liever rustig op de piste en laat je de snelle afdalingen aan anderen over? In dat geval kan volgende uitrusting volstaan:
een skihelm;
een lichte rugbeschermer;
en crash pants.
Maar wintersporters die van snelheid houden, en ook freeriders en freestylers zouden bijkomend pols- en kniebeschermers moeten dragen.

Kortom, skibescherming is net zo belangrijk bij een rustig skitochtje als bij alpineskiën.


DE RUGBESCHERMER: EEN MUST VOOR SKIËRS DIE VEILIGHEID VOOROP STELLEN


De meeste rugbeschermers zijn tegenwoordig gemaakt van zachte, soepele materialen. Ze passen zich met andere woorden aan de skiër aan en zijn comfortabel om te dragen. Idealiter hebben ze ook een goed ademend vermogen. Dit voorkomt overvloedige transpiratie. Er zijn onder andere skibeschermers in geharde kunststof voor activiteiten met een hoog blessurerisico, bijvoorbeeld door hoge snelheden.


CRASH PANTS: GEDAAN MET BLAUWE PLEKKEN, VERZWIKKINGEN EN ANDERE ONGEMAKKEN


Blauwe plekken op de heupen, het stuitje, bekken of dijbeen komen veel voor, vooral bij freestylers. Maar zelfs bij het skiën buiten de piste of op geprepareerde pistes, leiden onverwachte valpartijen en skiongelukken vaak tot pijnlijke blessures. De elastische skibroeken met geïntegreerde vulling trachten deze te verhelpen. Deze crash pants wordt gedragen als een tweede kledinglaag ('midlayer') over het ski-ondergoed.


KNIE- EN POLSBESCHERMERS: IDEAAL VOOR SNELLE AFDALINGEN EN STUNTWERK


Hoge snelheden, onervarenheid, het uitoefenen van riskante tricks, ... dit zijn allemaal omstandigheden met een bijzonder groot risico op ongevallen. Skibeschermers voor de knieën en de polsen zijn dan sterk aan te raden.


Voor een optimale bescherming tegen blessures of breuken is het verstandig om te kiezen voor hoogwaardige gewrichtsbeschermers. Deze zijn gemaakt van functionele kunststofvezels (polyester of polyamide), bij voorkeur in combinatie met een hoog aandeel ultrasoepel elastaan. Dit type bescherming geeft je alle bewegingsvrijheid.


EN 1621 - 1&2: DE EUROPESE NORM VOOR RUG- EN GEWRICHTSBESCHERMERS IN DE WINTERSPORT


Net zoals voor motorfietsen, fietsen of skateboards, moeten knie-, pols- en rugbeschermers voor skiërs aan een aantal veiligheidsnormen voldoen. Volgens de Europese norm voor 'beschermende kleding tegen mechanische belasting' (EN 1621 1 en 2), worden beschermers in twee verschillende beschermingsklassen ingedeeld, afhankelijk van de kracht die op het lichaam wordt uitgeoefend bij een botsing - met het gewricht (EN 1621/1) of de rugbeschermer (EN 1621/2).


Uitoefening van de maximale kracht bij een enkele stoot Uitoefening van de maximale gemiddelde kracht (bij 5 stoten)
Beschermingsniveau 124 kN18 kN
Beschermingsniveau 212 kN9 kN

In de wintersport worden over het algemeen beschermers van niveau 1 gebruikt. De testcriteria van niveau 2 zijn ontleend aan het motorracen. Deze beschermers bieden de best mogelijke bescherming tegen blessures, maar worden vooral gedragen door wedstrijdsporters. Dit type bescherming is ook nuttig bij zeer hoge snelheden. Maar recreatieve sporters worden over het algemeen aangeraden om beschermers van niveau 1 aan te schaffen.


☄☄☄

FAQ


Waarom moet ik skibescherming dragen?

Zelfs de meest ervaren skiërs kunnen onverwacht botsen of vallen. Met aangepaste skibescherming, inclusief helm en rug- of gewrichtsbeschermers, wordt het risico op letsels bij een ongeval echter aanzienlijk verminderd.


Welke skibescherming heb ik echt nodig?

De keuze van beschermende kleding bij wintersport hangt van veel factoren af:
je ervaringsniveau (beginnend, gevorderd, expert);
het soort piste (geprepareerde piste of open terrein);
je skistijl (een rustige skitocht, gericht op snelheid, bereid om risico's te nemen);
je persoonlijke veiligheidsgevoel.
Amateurskiërs zouden bijvoorbeeld moeten kiezen voor een rugbeschermer en goed zittende crash pants. Terwijl voor freestylers het dragen van gewrichtsbeschermers een must is.


Rugbeschermer en crash pants: wat moet ik over mijn beschermende kleding dragen?

Voor een optimale bescherming en een betere temperatuur- en vochtregulatie, moet skibescherming altijd goed worden aangepast en nauwsluitend worden gedragen. Je kan de beschermers best boven je skiondergoed dragen.


Door hun verwarmende eigenschappen kunnen beschermende broeken en vesten de tweede isolerende kledinglaag (de 'midlayer') vervangen. Kies een ski-jas en -broek die voldoende ruim is zodat je je ondergoed en bescherming eronder kunt dragen. Of kies meteen voor een ski-jas met geïntegreerde rugbeschermer.


Hardshell vs. soepele bescherming: de verschillen

Rugbeschermers in geharde kunststof (harde beschermers) bieden ongetwijfeld de beste bescherming tegen verwondingen door valpartijen en scherpe voorwerpen. Soepele beschermers daarentegen zijn gemaakt van flexibele materialen zoals polyurethaan (PU) of ethyleenvinylacetaat (EVA). Deze soepele en flexibele beschermingsvesten worden pas volledig hard bij een impact. Soepele beschermers zijn zo comfortabel om te dragen dat ze het populairst blijven bij recreatieve skiërs. Harde beschermers daarentegen zijn aan te raden als je tegen extreem hoge snelheden wilt skiën.

Is het een geschenk? Laat ze kiezen Een cadeaubon schenken