Stokken

Skistokken

Hulp bij je keuze
Hoe kies ik skistokken? | Volg deze tips | Decathlon.nl
Skip categories and go to listing products Skip categories and go to filters
Skip filters
Filters
Filter op prijs
€7500 −21%
€5900
*Van 10/3/2023 en zolang de voorraad strekt
€9740 −8%
€8876
*De uitverkoop begint op 30/5/2023
€10765 −22%
€8349
*De uitverkoop begint op 25/4/2023
€4124 −5%
€3882
*De uitverkoop begint op 31/5/2023
€7580 −21%
€5960
*De uitverkoop begint op 25/4/2023
€4880 −15%
€4124
*De uitverkoop begint op 24/5/2023
€5398 −35%
€3464
*De uitverkoop begint op 25/4/2023
€5398 −35%
€3464
*De uitverkoop begint op 25/4/2023
€11845 −28%
€8514
*De uitverkoop begint op 25/4/2023
€11845 −28%
€8514
*De uitverkoop begint op 31/3/2023
€12872 −45%
€6986
*De uitverkoop begint op 31/3/2023
€10765 −27%
€7769
*De uitverkoop begint op 25/4/2023
€5937 −25%
€4438
*De uitverkoop begint op 25/4/2023
€10765 −27%
€7769
*De uitverkoop begint op 25/4/2023
€7525 −26%
€5533
*De uitverkoop begint op 25/4/2023
4.4/5 Op basis van 501 Beoordelingen in de winkels en online

Skistokken: handig op de piste, open terrein of in het park


Veel skiërs hebben geen boodschap aan skistokken en het merendeel van de beginners vindt ze zelfs erg hinderlijk. Toch zijn skistokken, naast skischoenen en skibindingen, eenvoudig onmisbaar voor talloze wintersporten. Hoogwaardige skistokken bieden immers niet alleen steun en stabiliteit, maar zorgen meteen ook voor een beter evenwicht.


Waarom skistokken gebruiken?


Bij traag of snel langlaufen, bij snelle afdalingen over aangedrukte pistes of over poedersneeuw, bij toerskiën... Afhankelijk van de sporttak kunnen skistokken verschillende rollen vervullen.

  • Skistokken speelden steeds een belangrijke rol in de technieken voor langlaufen en toerskiën, voornamelijk wat betreft de afzet en de voortgang.
  • Bij freeriden, freestylen of pistewerk helpen skistokken om je evenwicht te bewaren en bieden ze extra stabiliteit bij het aansnijden van je bochten.
  • Van ploegen over kort genomen bochten tot parallel genomen bochten: skistokken zijn erg handig om bochten voor te bereiden en correct te nemen.
  • Tijdens het afdalen bewaar je niet alleen je evenwicht met de skistokken, je kan jezelf er ook mee afzetten en krachtig versnellen. Ze zijn eveneens handig om na een val weer recht te staan.

Van de polslus tot de teller: de opbouw van een skistok


Naast 'normale' skistokken zijn er ook regelbare, telescopische skistokken - vooral populair bij toerskiërs - en wedstrijdstokken die specifiek ontwikkeld worden voor deelname aan skiwedstrijden.

Een skistok bestaat, los van de toepassing, uit meerdere onderdelen.

  • De steel bestaat uit een of meerdere (in dat geval telescopische) tubes, veelal in aluminium of carbon;
  • Een ergonomische handgreep in kunststof met inkepingen voor 3 of 4 vingers;
  • Een veiligheidslus waarmee de skistok aan de pols wordt gedragen;
  • Een relatief grote teller opdat de skistok zich niet te diep in de sneeuw boort.

Skistokken aanschaffen: hoe vind ik het ideale paar?


Skistokken vertonen onderlinge verschillen. Bij aankoop van een nieuw paar skistokken dien je rekening te houden met de volgende zaken:


De betreffende veiligheidscertificaten


Om de risico's die met skiën gepaard gaan tot een minimum te beperken, moeten skistokken steeds voldoen aan de veiligheidsnormen beschreven in DIN-norm ISO 7331. Alleen deze norm garandeert dat de stokken bij een val niet zullen breken en verwondingen opleveren.

Zo moeten het handvat en de riem voldoende sterk zijn. De punt van de skistok moet ook duidelijk omschreven zijn. Het kan om een kroonpunt of een holle punt gaan.

Materiaalkeuze: aluminium of carbon


Een goede skistok is stevig en hard, ligt goed in de hand en weegt zo min mogelijk. Op je zoektocht naar een paar geschikte skistokken kom je voor de keuze te staan tussen klassieke modellen in aluminium en modellen in carbon. Beide materialen hebben hun voor- en nadelen.


ALU VS CARBON
AluminiumCarbon
StevigHoge dimensionele stabiliteit (niet buigzaam)
Betaalbaar en doeltreffend materiaalLaag gewicht, goede schokdemping
Laat zich eenvoudig rechten indien de stok, bijvoorbeeld, vast raakte in de lift. Een stok die sterk gebogen raakte bij een val of skiongeval, kan vaak hersteld worden. Toch raden we aan een dergelijke stok te vervangen omwille van een verhoogd risico op breuk.Relatief duur
Relatief vatbaar voor krassenHet materiaal kan slijten door contact met stenen, skiranden of andere scherpe objecten

Aluminium geniet in het algemeen de voorkeur van freeriders en freestylers. Stokken in carbon zijn dan weer erg in trek bij alpineskiërs. De keuze voor het meest geschikte materiaal is een kwestie van smaak en toepassing.


Klassieke of telescopische skistokken?


Terwijl stokken met een vaste lengte uit één stuk gemaakt worden, zijn telescopische stokken samengesteld uit meerdere buizen, zodat de lengte van de stok individueel en situatieafhankelijk kan worden bepaald.

Telescopische skistokken, die je zo nodig eenvoudig kan opbergen in een rugzak, zijn vooral handig bij het toerskiën. Je kan ze bovendien inkorten dan wel verlengen afhankelijk van de situatie (klimmen of dalen).

Indien je echter vaak gaat skiën met hoge snelheden of indien je aan wedstrijden deelneemt, zijn eendelige skistokken met vaste lengte wellicht de beste keuze. Telescopische stokken kunnen interessant zijn omwille van buigzaamheid, maar wanneer het over stabiliteit gaat, moeten ze het duidelijk afleggen tegen stokken met vaste lengte.


Skistokken: hoe bepaal je wat voor jou de goede lengte is?


Om je bewegingen te ondersteunen zonder je evenwel te hinderen, mogen skistokken te lang noch te kort zijn. Als vuistregel vermenigvuldig je de eigen lengte met 0,7. Gevorderde skiërs en freeriders kiezen beter voor een langer model.

Hetzelfde geldt voor toerskiën en langlaufen. Klassieke langlaufskistokken horen ongeveer tot je oksels te reiken, wat neerkomt op 80-85% van je lichaamslengte.


De juiste tellers kiezen: een kwestie van ondergrond


De grootte van de tellers is afhankelijk van het terrein waarop de skistokken ingezet zullen worden. De volgende regel geldt: hoe groter het contactoppervlak, hoe minder diep de skistokken in de sneeuw zakken. Stokken met grote tellers bewezen hun diensten in diepe sneeuw (poedersneeuw), en dit vooral bij toerskiën.

Skistokken van DECATHLON: handige hulpmiddelen voor een geslaagde dag in de sneeuw


In de DECATHLON-webshop vind je een breed aanbod skistokken voor volwassen zowel als jonge skifanaten. Of je nu langlaufer, toerskiër of een beginnende alpineskiër bent, geniet van ons enorme gamma wintersportuitrustingen en -accessoires.


FAQ's


Welke skistokken gebruik ik best?


De keuze voor skistokken is eerst en vooral een kwestie van doelstellingen. Toerskiërs kiezen meestal voor verstelbare, telescopische stokken met extra grote tellers. Pistestokken zijn een beetje korter dan stokken voor off-pistegebruik en hebben een veel kleinere teller.

Tijdens skilessen gebruiken we speciaal gebogen skistokken. Met deze speciale vorm hou je de stokken comfortabel onder je armen, wat een meer gestroomlijnde houding oplevert.


Hoe bepaal je wat voor jou de goede lengte is?


De optimale lengte van een skistok wordt bepaald door meerdere factoren, waaronder de sporttak, je niveau en het soort piste. In het algemeen gebruiken we de formule: je lengte x 0,7 (bij langlaufen 0,8-0,85). Hoe groter het vertrouwen waarmee je op je ski's staat, hoe langer de stokken mogen zijn. Het gebruik van langere stokken kent voordelen off-piste, bij het freeriden.


Waarom zijn competitiestokken vaak gebogen?


De gebogen vorm van competitiestokken biedt een aerodynamisch voordeel. Terwijl rechte stokken systematisch voor je lichaam uitsteken wanneer je in schusspositie afdaalt, bootsen gebogen stokken de vormen en het silhouet van de skiër na. Op die manier wordt de luchtweerstand tot een minimum beperkt, wat toelaat sneller te skiën.

Laat ze kiezen

Een cadeaubon schenken