Hoe kies je wandelschoenen voor kinderen?

Hoe kies je een wandelbroek? 

Bij wandelen is het belangrijk dat je de juiste broek kiest zodat je je comfortabel blijft voelen. Ontdek al onze tips om de juiste wandelbroek te kiezen!

INHOUD

1/ MOEILIJKHEIDS- EN HELLINGSGRAAD
2/ WEERSOMSTANDIGHEDEN
3/ EEN KORTE OF LANGE BROEK DRAGEN?
4/ DE VERSCHILLENDE MODELLEN VAN WANDELBROEKEN
5/ WELKE WANDELKLEDING, EN VOORAL WELKE BROEK, VOOR KINDEREN?

Hoe kies je een wandelbroek?

Hoe kies je een wandelbroek?

Is een wandelbroek een broek als alle andere? We onthullen alle geheimpjes van onze designers en productontwikkelaars! Wandelbroeken onderscheiden zich in de eerste plaats doordat ze comfortabel zitten en voldoende bewegingsvrijheid bieden. Wandelen in een gewone dagelijkse jeans is beslist geen aanrader omdat de stof vaak te stug en te dik is. Daarnaast moet de broek de transpiratie zo snel mogelijk afvoeren zodat je benen droog blijven, zelfs na een lange klim naar een top met een adembenemend uitzicht. Je ziet ons al aankomen: er zijn 2 belangrijke criteria waar je rekening mee moet houden: de intensiteit van je inspanning en de weersomstandigheden.

1/ De moeilijkheids- en hellingsgraad

Vraag jezelf eerst af welke inspanningen je gaat leveren met de broek, dat wil zeggen hoe intensief je wandelingen zullen zijn. Hiervoor houd je niet alleen rekening met hoogteverschil en duur van de wandeling, maar ook met je lichamelijke conditie (we leveren niet allemaal dezelfde inspanning en zweten niet allemaal even hard...).
   

Hoe kies je een wandelbroek?

Rustige wandelingen

Voor wandelingen aan een rustig tempo kun je kiezen voor een broek gemaakt van een mix van synthetische en natuurlijke vezels, bijvoorbeeld met katoen. Voor maximaal comfort kies je voor een iets lossere snit.

Stevige wandelingen

Als je flink doorstapt of over steile paden loopt, lever je een stevige inspanning en zit het er dik in dat je begint te transpireren. Zoek dan naar broeken van specifieke en vooral technische materialen, bijvoorbeeld synthetische en ademende vezels die snel drogen. Sommige modellen zijn rekbaarder, omdat ze elastaan bevatten, wat je een betere bewegingsvrijheid garandeert tijdens het lopen.

Hoe kies je een wandelbroek?

Meerdaagse wandeltochten ("trekking")

Wie er graag een paar dagen op uit trekt, zal het waarderen dat een broek goede bewegingsvrijheid biedt en tegelijk voldoende beschermt ongeacht de weersomstandigheden. Gelukkig bieden we een ruime keuze aan trekkingbroeken zodat jij beslist de perfecte all-terrain broek vindt die je nodig hebt:

2/ De weersomstandigheden

Hoe kies je een wandelbroek?

Welke broek kies je voor wandelen in de winter, in de kou en de sneeuw?

Tijdens winterwandelingen is het belangrijk dat je broek je isoleert tegen de kou zonder je transpiratie vast te houden (je wil volop frisse lucht inademen, niet het gevoel krijgen dat je in een sauna zit...). Kies voor een warme broek, gevoerd met fleece of gemaakt van een dikkere stof die geruwd is aan de binnenkant. Die laatste zijn iets minder warm maar wel beter ademend. Er zijn ook waterafstotende of waterdichte broeken waarin je alle weersomstandigheden het hoofd kunt bieden. Onder een lichte broek draag je een wollen legging (bij voorkeur in merinowol dat de lichaamstemperatuur reguleert) of technisch ondergoed om je warm te houden.

Hoe kies je een wandelbroek?

Welke broek kies je voor wandelen in de zomer, bij zonnig weer? 

Een lange wandelbroek heeft als voordeel dat ze je benen op een natuurlijke manier beschermt tegen verbranding. In de zomer kan je echter al snel flink gaan zweten. Daarom kies je bij voorkeur een ademende broek of een broek met ventilatiezones, en draag je algemeen best synthetische kleding die sneller droogt.

Welke wandelbroek bij regen? Moet die echt waterdicht zijn?

Regen, een stortbui of een onweer kunnen in alle seizoenen voorkomen. Je hebt twee mogelijkheden:
- Je draagt een waterdichte broek. Ideaal om de regen te trotseren.
- Of je neemt een regenbroek mee, die je over je broek kan aantrekken als je plots in een bui terechtkomt. Dankzij openingen aan de onderkant van de pijpen zijn ze supersnel aan te trekken.

Hoe kies je een wandelbroek?

Een korte of lange broek dragen?

Je hoeft niet te kiezen! En dat dankzij een geweldige uitvinding: broeken met afritsbare pijpen! Je kan in een oogwenk je lange broek omvormen tot korte broek en andersom, afhankelijk van de weersomstandigheden. Zo vertrek je altijd met een gerust hart, zelfs als het weer onvoorspelbaar is. Vroeg in de ochtend is het nog fris en draag je een lange broek. Maar het pad gaat bergop en in de loop van de dag wordt het warmer, dus vorm je die snel om tot short. Als het dan tijd is voor een pauze wil je het niet koud krijgen en maak je er weer een lange broek van. De broek met afritsbare pijpen is super veelzijdig en biedt je de mogelijkheid om van je lange broek een korte broek te maken wanneer je maar wilt.

Ontdek zeker de afritsbroek van Quechua, waarbij je niet eens meer je schoenen moet uitdoen! Je ritst de pijpen eraf en bergt ze op in één beweging. Visuele markeringen helpen je om er makkelijk weer een lange broek van te maken!

4/ Zijn er bij de wandelbroeken verschillen in pasvorm?

De kenmerken en details kunnen licht verschillen al naargelang het om een heren- of damesmodel gaat zodat de broeken optimaal aangepast zijn aan de wensen en behoeften van de wandelaar resp. wandelaarster. Maar de drie meest voorkomende pasvormen zijn regular, los en aansluitend.
De verschillen hebben dan betrekking op:
- de wijdte aan de bovenbenen wijder of met meer rekbaar textiel voor wie zwaardere heupen en billen heeft
- al dan niet voorgevormd aan de knieën
- de lengte
- de tailleband die beter verstelbaar bij de damesbroeken
- details zoals aantal en grootte van de zakken.
Sinds een aantal jaar zijn er ook wandelleggings, die zijn net zo soepel en comfortabel als hardlooptights of yogaleggings, maar gemaakt van sterkere stof en voorzien van praktische zakken!

Hoe kies je een wandelbroek?

Een wandelbroek voor heren kiezen?

Een wandelbroek voor dames kiezen?

5/ Welke wandelkleding, en vooral welke wandelbroeken voor kinderen?

Als je wandelkleding voor kinderen zoekt, moet je uiteraard bij de kinderkleding gaan kijken, want hun lichaamsverhoudingen zijn anders dan die van volwassenen. Maar afgezien daarvan zijn er voor de puberteit anatomisch gezien weinig verschillen tussen jongens en meisjes. Je kunt je prepuberale kinderen dus vrij door de afdeling laten dwalen, zonder op de labels "meisjes"/"jongens" te letten. 

Voor de broeken, want daar gaat het over in dit artikel, kies je bij voorkeur voor ademende broeken die voorzien zijn van verstevigingen. Broeken met afritsbare pijpen zijn er trouwens ook in kindermaten, bijzonder praktisch wanneer je kind het plots te warm heeft nadat hij een tijdje enthousiast heen en weer heeft gerend (of voor kinderen die de hele tijd lopen te zeuren "ik heb het zo warm, ik heb het zo koud ...). Let er tot slot ook op dat de broek grote zakken heeft (want kinderen vinden niets leuker dan allerlei vondsten en schatten verzamelen: steentjes, veren, bladeren... Let wel op dat ze geen beschermde soorten plukken).

Bonus: welke merken van wandelkleding kiezen?

Er bestaan tal van "outdoor"merken, in allerlei prijsklassen en voor allerlei vormen van wandelen. Het belangrijkste is om een wandelbroek te vinden die beantwoordt aan jouw behoeften en manier van wandelen en binnen je budget past. Uiteraard moet je de prijs zien ten opzichte van de kwaliteit van het product (de bekende "prijs-kwaliteitverhouding"), maar ook ten opzichte van de levensduur van het product, want je wil toch kleren kopen die lang meegaan! Een extra troef van de teams van Quechua is dat ze een assortiment wandelbroeken, en meer algemeen een complete uitrusting voor wandelen, op een duurzamere en ecodesigned manier hebben ontwikkeld. 

Hoe kies je een wandelbroek?

Agatha

Gepassioneerd door wandelen