Hoe onderhoud ik mijn lederen paardrijmateriaal?

Het leder wordt sterk belast tijdens een werksessie. De vezels van het zadel en hoofdstel krijgen rechtstreeks te maken met het zweet van je paard. Om je materiaal soepel en gehydrateerd te houden, is het dan ook aan te raden om alles na ieder gebruik te verzorgen. 

 

lederonderhoud

Schoonmaken

Zo, je hebt net lekker gereden, je paard staat netjes verzorgd weer op stal. Nu gaan we je lederen materialen schoonmaken. Haal eerst met een zachte borstel modder en ander vuil weg. Soms volstaat de borstel niet, zoals bij het wegwerken van speeksel op een hoofdstel. Dit klusje knap je op met een spons die je bevochtigt met een sopje van glycerinezeep (marseillezeep).

Voeden en opblinken

Als je materiaal weer volledig droog is, zijn we klaar voor het echte werk:ledervet aanbrengen! Doe wat van de wax of het vet op een doek en masseer het met cirkelvormige bewegingen in. Laat drogen en... klaar is Kees.
Het vet voedt het leder en beschermt het tegen de invloed van licht en andere factoren die het leder kunnen aantasten.
Vervolgens bewaar je je materiaal in een donkere, geventileerde ruimte.
Let erop dat je al het vet goed inwrijft. Achterblijvend vet kan donkere sporen veroorzaken.

HOE ONDERHOUD IK MIJN LEDEREN PAARDRIJMATERIAAL?

Mijn leder versoepelen

In de meeste gevallen zal vet het leder voldoende soepel maken. Het is echter mogelijk dat één behandeling niet volstaat om de soepelheid die jij verlangt te bereiken. Je kan de behandeling herhalen of kiezen voor een olie die de vezels in de diepte voedt.Overigens raden we je aan om, voor het comfort van je paard, het leder van al je nieuw aangekochte materiaal te versoepelen. 

HOE ONDERHOUD JE LEDEREN PAARDRIJMATERIAAL?

LEDER IS EEN LEVENDE VEZEL DIE MEERMAALS PER JAAR ONDERHOUD VEREIST.
Om je leder het hele jaar door optimaal te houden, raden we aan het te bewaren in een hoes of een locker, weg van elke warmtebron. Verder kan je het materiaal regelmatig reinigen met vochtige doekjes, speciaal ontworpen om het leder niet te beschadigen. Bovendien kan het geen kwaad om het materiaal maandelijks één tot twee keer extra in te vetten.Vergeet niet dat deze kleine inspanningen de levensduur van je kwaliteitsmateriaal aanzienlijk verlengen!