Hoe begin je met e-foilen?

Hoe begin je met e-foilen?

Wil je graag aan de slag met een e-foil en ontdekken hoe het voelt om over het water te zweven? We helpen je om je uitrusting voor te bereiden en geven je tips om veilig te starten.

Wil je e-foilen ontdekken? Hoe begin je eraan, welke beperkingen gelden er en waar kun je de sport beoefenen ... Heb je veel vragen? Ons team heeft samen met Takuma een artikel samengesteld vol info om te beginnen met e-foilen.

Hoe begin je met e-foilen?

Wat is e-foilen?

E-foilen is snel, stil en niet-vervuilend. Je ervaart het unieke gevoel van zweven over het water en geniet van de vrijheid om te gaan waar je wil, zonder dat je wind of golven nodig hebt.
E-foils zijn zodanig ontworpen dat bijna iedereen er heel gemakkelijk mee overweg kan.  Onze R&D-teams werken onvermoeibaar aan producten die een buitengewone ervaring bieden aan zowel beginners als gevorderden.

Hoe begin je met e-foilen?

Hoe begin je met e-foilen?

Om aan de slag te gaan met een e-foil moet je eerst een introductiecursus volgen bij een club die erkend is door het merk, daarna kun je alleen het water op.

Voor de montage en verbinding van je e-foil vind je instructies in de meegeleverde handleiding, of anders kun je filmpjes bekijken op YouTube onder de titel "HOW TO EFOIL".

1. Regels en nodige kennis

Observeer het wateroppervlak voordat je het water opgaat.
· Controleer of er geen overheersende wind waait vanaf het land naar zee (offshore-wind).
· Wees op de hoogte van de weersverwachting.
· Blijf weg uit zwemzones.
· Hou ook buiten de officiële zwemzone afstand van zwemmers.
· Als je aan zee vanaf het strand vertrekt, ga dan eerst langzaam (minder dan 5 knopen of 9 km/u) zonder te zweven tot je 300 meter van de kuststrook verwijderd bent.
· Zweef niet in de haven, hou je aan de snelheidslimieten (5 knopen tenzij de lokale regelgeving verschilt).
· Informeer je over vaarzones en de toegestane snelheid op rivieren of meren.
· Hou er rekening mee dat voorrang van rechts (stuurboord) ook geldt op zee en op rivieren of meren. · Zorg dat je nooit alleen gaat e-foilen.
· Vaar niet in golven (mogelijke aanwezigheid van zwemmers en surfers).
· Zorg dat je altijd weet waar je je bevindt in de vaarzone. Van waar ben ik vertrokken? Zijn er zwemmers en waar bevinden ze zich? Zijn er boten, waar zijn ze en hoe snel gaan ze?

2. Het water opgaan met je e-foil

. Draag het board op je rug met de mast op je schouder (of vraag hulp aan een vriend).  
. Controleer of het water diep genoeg is voordat je op het board plaatsneemt.  Denk eraan dat je 1 meter diepgang hebt.
· Je kunt het board omkeren op het water en het zo naar een punt met voldoende diepte brengen.
· Klim via de zijkant op het board en kniel.
· Zoek een stabiele en evenwichtige startpositie: niet te veel naar voren of naar achteren, mooi in het midden.
· Kijk rond je en beoordeel de veiligheid. Wees je bewust van andere personen in het water.
· Vaar zonder te zweven: hou de trekker onder constante druk en gebruik de acceleratie om het motorvermogen actief te houden (trekker = stroomonderbreker).

3- Begin geknield

· Zoek een stabiele en evenwichtige startpositie: niet te veel naar voren of naar achteren, mooi in het midden.
· Kijk rond je en beoordeel de veiligheid. Wees je bewust van andere personen in het water. · Vaar zonder te zweven: hou de trekker onder constante druk en gebruik de acceleratie om het motorvermogen actief te houden (trekker = stroomonderbreker).
· Zweef eerst heel laag en concentreer je op de oefening waarbij je afwisselend op het water zweeft en hoger gaat (sprongen maken).
· Ga met lage snelheid naar links en naar rechts (zonder te zweven) door je bovenlichaam te gebruiken. Herhaal de verandering van richting terwijl je laag zweeft en geknield bent.
· Laat de trekker los zodra je je evenwicht verliest en/of valt. · Val naar de achterkant van het board en probeer het niet vast te grijpen als je je evenwicht verliest.

4- Uit het water komen

· Keer terug naar de oever/kust met lage snelheid en zonder te zweven, stop vervolgens de voortstuwing en keer desnoods al roeiend terug.
· Vermijd zones met golven .
· Koppel de accu niet los zolang je in het water bent. 

Hoe begin je met e-foilen?

Waar kun je e-foilen?

WELKE ZONES ZIJN GESCHIKT?
· Een vlak meer of een rustige, brede en diepe rivier
Informeer naar de vaarzones en toegestane snelheid op rivieren en meren.
· Op zee: Een rustige baai of een kreek zonder golven
Als je aan zee vanaf het strand vertrekt, ga dan eerst langzaam (minder dan 5 knopen of 9 km/u) zonder te zweven tot je 300 meter van de kuststrook verwijderd bent.
Vraag altijd informatie bij de lokale autoriteiten, ongeacht de situatie.

Deze artikelen vind je misschien ook interessant

entretenir_sa_canne.jpg

Je hengel goed onderhouden

Als je al een aantal keer bent gaan vissen, kan je hengel best wel vuil zijn (stof, aarde, zand, aas). Er kunnen dan krassen ontstaan en plots blijf je achter met een beschadigde hengel. Dat wil je toch niet? Ontdek onze tips om je hengel goed te onderhouden.

Hoe je e-foil onderhouden?

Hoe je e-foil onderhouden?

Je hebt net een elektrische foil gekocht en vraagt je af hoe je die moet onderhouden en opbergen? In dit artikel lees je er alles over!