Unselected
man en vrouw oefenen snorkelen

Veiligheidsregels voor snorkelaars 

Snorkelen is een toegankelijke sport voor iedereen: volwassenen, kinderen, alleen of met vrienden. Maar voordat je "op onderzoek gaat" in het water, zijn er enkele veiligheidsregels die je moet kennen!

Unselected

Fundamentele gedragsregels voor snorkelaars

Op zee is het vooral belangrijk om je gezond verstand te gebruiken. Hierbij gelden dan ook enkele veiligheidsregels:~- Ga nooit alleen snorkelen.~- Volg de weerberichten.~- Plan vooraf waar je te water gaat en voorzie meerdere punten om eruit te komen.~- Ken je fysieke grenzen

Meld voor je vertrek aan een vriend of familielid welk parcours je hebt voorzien. Vergeet ook niet om deze persoon in te lichten als je snorkeltocht erop zit...

Unselected

Decathlon-tips voor veilige snorkeltochten 

Het is fantastisch om te kunnen sporten in de vrije natuur, maar toch moet je rekening houden met meerdere factoren die je plezier kunnen bederven...~We zetten deze even voor je op een rijtje.

Unselected
  • man en vrouw oefenen snorkelen

    Bescherm jezelf tegen de koude

    In het water koelt je lichaam sneller af dan op het land. Daarom is het uiterst belangrijk om niet te lang in zee te gaan en je extra warm te kleden, met een top of een wetsuit in neopreen bijvoorbeeld. Let erop dat je de juiste maat draagt en dat je de juiste dikte draagt volgens de watertemperatuur.Last van koude rillingen? Of blauwe lippen? Dit zijn tekenen dat je uit het water moet komen, zeker voor kinderen die vaak minder snel aanvoelen dat ze het koud hebben!

  • man en vrouw oefenen snorkelen

    Vermijd hydrocutie

    Als je te water gaat, zorg er dan voor dat je dit geleidelijk doet, zeker na een lange blootstelling aan de zon. Je hals en de rest van je lichaam eerst natmaken met je handen blijft ongetwijfeld de beste oplossing.

Unselected

Voorkom krampen en hypoglycemie

Er zijn vele factoren die spierkrampen kunnen veroorzaken: lage temperaturen, slaaptekort, alcoholische dranken, de inspanning, een slechte fysieke conditie, stress, uitdroging, honger of niet-aangepast materiaal. Om krampen te voorkomen, kun je best rustig zwemmen met aangepaste zwemvliezen volgens je lengte en met een goede palmtechniek. Voor kinderen is een drijfhulpmiddel altijd handig. Daarnaast is het belangrijk om steeds goed op te warmen voor elk vertrek en om na elke sessie goed te stretchen. Aan snorkelaars wordt vaak aangeraden om niet te ver van de kust te gaan om bijkomende problemen te voorkomen.

Zoals bij elke sport, heb je ook om te snorkelen voldoende energievoorzieningen nodig, afhankelijk van de geleverde inspanning. Plotse vermoeidheid of krampen zijn immers vaak tekenen van hypoglycemie.

Unselected

Mogelijke risico's van je snorkeluitrusting

Het materiaal dat je nodig hebt om te snorkelen blijft eerder beperkt. Toch kan een slecht gebruik ervan risico's met zich meebrengen. Het is dus essentieel om de verschillende gebruiksaanwijzingen van je uitrusting te lezen voor het eerste gebruik.

Unselected
  • SNORKELMASKER

    Snorkelmasker

    Het wordt sterk afgeraden om met je hoofd eerst het water in te duiken als je een duikmasker draagt! Hoewel het glas extreem sterk is, bestaat er toch nog steeds een risico op verwondingen als het toch in verschillende stukken uiteen zou barsten.

    Voor wie aan vrijduiken doet, wordt aangeraden om een beetje lucht in het masker te laten op het moment van de afdaling. Zo vermijd je dat het masker tegen je gezicht plakt en dat je twee blauwe ogen oploopt ... Span je masker niet te sterk aan bij het afstellen. Je doet dit misschien om te vermijden dat er water inloopt, maar het heeft vaak het tegenovergestelde effect.

  • SNORKEL

    Snorkel

    Tijdens de vrijduikmomenten loopt er water in je snorkel. Om het water uit je snorkel te drijven, blaas je er rustig in uit als je weer aan het wateroppervlak bent.

    Om een verstikkend gevoel te vermijden moet je kalm en diep ademen. Tot slot moet je snorkel loodrecht staan ten opzichte van je gezicht, om te vermijden dat er water in loopt als er kleine golfjes zijn.

Unselected
EASYBREATH-MASKER

Easybreath-masker

Heb je voor de Easybreath gekozen, het masker dat je volledige gezicht bedekt, dan moet je enkele regels in acht nemen...

Het Easybreath-masker is een innovatie van Subea, het duikmerk van Decathlon. Het is belangrijk dat het goed op je gezicht past om onaangename verrassingen in het water te voorkomen. Daarom is het erg belangrijk om de juiste maat te kiezen. Zo voorkom je dat er water inloopt. Zoals aangegeven het schema hieronder.

Let echter op! Het Easybreath-masker is geschikt om aan het wateroppervlak te zwemmen en niet om onder water te gaan! Onder water kan je immers niet meer door je neus ademen en de zogenaamde "Valsalva"-techniek niet toepassen.

Valsalva? Dat is een banaal manoeuvre dat we allemaal al wel eens hebben gebruikt in het vliegtuig of in de bergen. Het wordt bij het afdalen gebruikt om ervoor te zorgen dat de druk in het binnenoor gelijk wordt aan de druk van het water. Duikers of vrijduikers gebruiken deze techniek als ze lucht naar het middenoor blazen, via de buis van Eustachius, om tegendruk te vormen in de oren. Let echter op: het is belangrijk om dit manoeuvre bij het afdalen uit te voeren en nooit bij het stijgen! Blaas door de neus terwijl je deze met je vingers dichthoudt. Doe dit regelmatig voordat je de minste pijn voelt. Blaas echter niet te hard, om risico's op letsels ten gevolge van een te grote druk in de oren te vermijden. Tekenen hiervan zijn braken, zich onwel voelen, pijn, bloedverlies of oorsuizingen.

Unselected

Beperk de risico's door regelmatig onderhoud

Na elke snorkeltocht is het noodzakelijk om al je materiaal (masker, zwemvliezen en snorkel) te onderhouden, zodat je je volgende tocht ook met een zeker en veilig gevoel kunt aanvatten. Het onderhoud is vrij eenvoudig: spoel eerst je materiaal af en laat het vervolgens enkele minuten weken zodat het zout loskomt. Leg je materiaal tot slot uit te zon te drogen. Als je een snorkel met ventiel gebruikt, check dan altijd of er geen stof of zand in het ventiel blijft zitten omdat dit de waterdichtheid kan aantasten.